TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.964,48 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.533,77 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 61.253,64 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.866,29 Ft (tonna)
Repcemag: 159.604,60 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.503,23 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 607 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,78
USD: 359,69
CHF: 396,83
GBP: 450,76
Hirdetés
Permetezés csúcsminőségben

Permetezés csúcsminőségben

Növényvédelem - 2019.08.20

A bemutatott gépek üzemanyagot, vegyszert és munkaidőt spórolnak Tökéletes fedéssel, alacsonyabb permetlé-felhasználással és 50 százalékkal kisebb elsodródással dolgoznak a spanyol Fede axiálventilátoros permetezői, amelyeket 
július elején gyakorlati bemutatón láthattak a nyírségi gyümölcstermesztők.

Hatalmas vihar pusztított a Szabolcs-Szat­­­már-Bereg megyei Nyírmadán június 27-én, amely a lakóházak mellett a kör­­nyékbeli gyümölcsösöket sem kímélte. Ezért is tiszteletre méltó, hogy egy héttel később jelentős számú érdeklődő látogatott el Fojtovics Sándor 7 hektáros – szintén megtépázott – almáskertjébe, hogy végignézze a Lakkos Kft. gyakorlati gépbemutatóját. Az albertirsai cég ezúttal 
a prémiumminőségű, spanyol gyártmányú Fede axiálventilátoros permetezőket állította a rendezvény középpontjába, amelyeknek ők a kizárólagos magyarországi forgalmazói. Saját tapasztalatok alapján döntöttek a hazai képviselet mel­­lett, nagyjából öt éve ugyanis egy ismerősük 12 hektáros cseresznyeültetvényébe kerestek megbízható és nagyon jó minőségű axiálventilátoros permetezőt azzal a nem titkolt céllal, hogy – ha beválik – később értékesítői is legyenek a kiválasztott márkának. Így váltak két év tesztelés után a Fede forgalmazóivá, és a döntésüket azóta sem bánták meg.

Alaptípus, prémium kivitelben

„A gyümölcstermesztés legköltségesebb eleme a növényvédelem, a Fede ter­­­mékei pedig ennek csökkentésében se­­­gítenek a gazdáknak. A gépeikkel gyor­­­­sabban, kevesebb üzemanyag- és vegyszerfelhasználással permetezhetők le az ültetvények, ráadásul a speciális műszaki megoldásoknak köszönhetően tökéletes minőségben” – emelte ki Kézér Zsolt, a Lakkos Kft. értékesítésért felelős kelet-magyarországi régióvezetője. A Nyírmadára elhozott „alapgép” jobb híján azért nevezhető így, mert szimplán mechanikus működtetésű (vagyis nem tableten keresztül vezérelhető), a felhasznált anyagok és a munkaminőség tekintetében viszont a prémiumminőségű vontatott permetezők közé tartozik. Az olasz gyártmányú, hárommembrános szivattyú kivételével minden alkatrésze Spanyolországban készül, köztük a kulcselemnek tekinthető ventilátorház is. A saját szabadalmú Futur Smart Air ventilátor könnyű anyagú, különleges kialakítású lapátokkal rendelkezik, enyhén csavart formájuknak köszönhetően ugyanis a beszívott levegő nem egyenes vonalban, hanem turbulens mozgással áramlik ki a gépből. Ezáltal alaposan átmozgatja a leveleket, aminek eredményeként a permetléfedés sokkal jobb lesz. Ráadásul a szivattyú 480-as kardánfordulat mellett működik, ezzel üzemanyagot spórol, a léghűtéses váltó optimális működési hőmérséklete pedig 32-34 Celsius-fok, ami az „örök élet” garanciája.

Mindentudó technológia

A Fede az Európai Unióval közös finanszírozásban fejlesztette ki a H3O rendszert, amely egy számítógép által vezérelt, GPS-alapú, tableten keresztül irányítható technológia. A H3 angol rövidítés (Healthy Crop, Healthy Environment, Healthy Finances), és az egészséges termés, az egészséges környezet és az egészséges pénzügyek (vagyis gazdaságosság) fontosságát hangsúlyozza, illetve ezek optimalizálásával (ezt jelenti az O), összhangba hozásával törekszik arra, hogy a gazdák okszerűen, minél kevesebb lé­­mennyiséggel oldhassák meg a permetezést.

A H3O rendszerrel felszerelt permetezőgép szintén bemutatkozott a nyírmadai rendezvényen, ahol a résztvevők maguk is megtapasztalhatták, hogyan biztosít tökéletes fedést, csepegés nélkül. A beállított lémennyiséget sebességtől függetlenül, a nyomás szabályzásával tartja, a munkavégzés adatai pedig egy felhőből bármikor lehívhatók, utólag is ellenőrizhetők. A gép érzékeli a fák lombozatának nagyságát, így folyamatosan állítani tudja a ventilátorlapátokat, hogy 
a kiáramló levegőmennyiség a legoptimálisabb legyen az adott növényi kultúrához. A legtöbb axiálventilátoros permetező erre nem képes, vagyis állandóan „csúcsra járatva” dolgoznak velük, rengeteg permetszert elpazarolva.

A barcelonai egyetem kutatásai ki­­mutatták, hogy egy „sima” permetezésnél a kifújt lémennyiség 50 százaléka sodródik el, míg a H3O rendszer segítségével annak csupán 25 százaléka. 
A lóerőigény 55-67 százalékkal alacsonyabb (ez 4 liter/óra fogyasztáscsökkenéssel jár), a zajterhelés 10-15 dB-lel kisebb, ráadásul a rendszer folyamatosan, automatikusan kitölti a permetezési naplót, ami szintén nagy segítség a gazdáknak.

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: gyümölcstermesztők, permetezőgép, permetezés, bemutató, gyümölcstermesztés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Föld napja

Április 22 – a Föld napja, immár ötvennégy esztendeje. A világnap, a „globális ünnep” ötletével ...