
Megalakult a „Mentes“ termékek munkacsoportja
Hírek - 2024.05.10
Bővült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiemelt szakmai tevékenysége, megalakult a „Mentes“ termékek munkacsoportja, amelynek célja az előállítók szakmai támogatása és érdekeik képviselete a termékkörök szabályozási környezetének alakításában és fenntartásában, valamint a glutén-, laktóz-, tej- és cukormentes termékek minőségének biztosításában – adta hírül sajtóközleményében a NAK.
Hazánkban is egyre több ember szenved gluténérzékenységtől, tejfehérje-allergiától, tejcukor érzékenységtől (laktózintolerancia) és cukorbetegségtől. Az egészséges életmód kialakíthatósága miatt elengedhetetlenül fontos, hogy táplálkozási allergiától szenvedők megfelelő diétát tudjanak tartani, amelyhez segítséget nyújtanak számukra a különböző mentes termékek.
Fokozódó verseny a „mentes” termékek piacán
Az ilyen „mentes” típusú termékek előállítása magas szintű szakértelmet kíván, hisz’ a vonatkozó jogszabályok, előírások és szabványok mellett a táplálkozástudomány fejlődését is folyamatosan nyomon kell követni a biztonságos és hatékony termék-előállítás érdekében, az élelmiszer összetevők kiválasztásában.
A mentes termékek piaca folyamatosan növekszik, és az élelmiszeriparban résztvevő vállalatoknak fel kell készülniük ennek a növekvő igénynek a kielégítésére. Ugyanakkor a mentes termékek piacán is egyre fokozottabb a verseny a fogyasztókért, akik egyre magasabb minőséget és változatosabb termékskálát várnak el.
Gyártók–kereskedők–kutatók–szakértők
Ebben kíván segítséget nyújtani a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a „Mentes” termékek munkacsoportjának megalakításával, ahol a gyártók, a kereskedők, a kutatók és a szakértők megoszthatják a termék- és a gyártás-technológiai fejlesztési eredményeiket, az innovációk gyártói adaptációját és segíthetik egymást a felmerülő nehézségek kezelésében – áll a sajtóközleményben.
A munkacsoport elősegítheti a szakmai együttműködést és a tudásmegosztást az iparágban tevékenykedő vállalkozások között. Segítséget nyújthat a mentes termékek előállítására vonatkozó legfrissebb tudományos, kutatási eredmények és technológiai fejlesztések megosztásában. Ezáltal javíthatja a termékek minőségét és diverzitását, valamint növelheti azok elérhetőségét a fogyasztók számára.
A fogyasztók szakmai alapokon nyugvó tájékoztatása
A munkacsoport működése emellett hozzájárulhat a fogyasztók tájékoztatásához és edukációjához a mentes termékek összetételéről, gyártásáról, az orvosilag előírt diétába történő beillesztéséről, valamint lehetőséget teremt az ágazatban dolgozó szakemberek számára, hogy szakmai kapcsolatokat építsenek, és közösen dolgozzanak a mentes termékek előállításának legjobb gyakorlatainak kialakításán, az élelmiszeripari előírások kidolgozásában és betartásában a mentes termékek esetében.
Címkék: nak

Tovább emelkedett a csirkehús ára

Növényvédőszer-maradványok élelmiszerekben: Mi a helyzet az ...

„A Cimbria nagyon megbízható” – Zöldmezős beruházás, minőségi ...

Amit tudni kell 2025-ben a pályázati támogatásokról!

Erős, mint Sámson – A Samson sp15 szervestrágya-szóró

Nem egymástól független Jedi lovagok, hanem igazi csapat ...

Az évjáratnak megfelelő gombaölő védekezés kalászosban

A napraforgó helyzet

Madárinfluenza és száj- és körömfájás: Felértékelődik a ...

A hazai és az import szamóca ára is emelkedett