TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,26
USD: 369,47
CHF: 405,17
GBP: 457,03
Hirdetés
Bajban lehetnek a vetőburgonya termesztők

Bajban lehetnek a vetőburgonya termesztők

Kertészet - 2023.05.11

Nagy bírságot fizet a figyelmetlen krumplitermesztő, miközben teljes a krumplitermesztés jövője is veszélybe kerülhet Németországban.

A frankenthali kerületi bíróság nyolcvanezer eurós bírságot szabott ki, mert a kipermetezett növényvédőszer tönkretette a szomszédos táblán növő rukkolát – áll a bíróság közleményében. A vegyszer a burgonyanövényekre jóváhagyott ugyan, de a rukkolára nem, és ezért az ott található termést a gazda már nem fogja tudni értékesíteni. A szakértői kamara állásfoglalása szerint a növényvédő szer a szeles időjárás miatt átjutott a rukkolaföldekre is.

A salátafélét és a zöldségeket értékesítés előtt ellenőrzik, mielőtt piacra kerülne. Ha szennyeződést találnak benne, nem veszik át. A kamara arról is beszámolt, hogy ennél a növénynél a törvény által megengedett határérték tízszeresét találták a szomszédos növényvédő szernek, amely itt szennyező anyagként lép fel. A növényt kénytelen volt a gazda a komposztba üríteni – írja az Agrarheute.com.

Az ítélet azt is kimondja, hogy a sértett gazdálkodó nem vádolható azzal, hogy miért nem védte meg a saját rukkolaföldjét, miért nem tett óvintézkedéseket, hogy megvédje a termést a szennyeződésektől. Az ilyen esetekben a növényvédő szert kijuttatónak kell odafigyelnie, és gondoskodnia arról, hogy a környező táblákat ne veszélyeztesse a vegyszerével. Az ítélet még nem jogerős, a krumplitermesztő fellebbezést nyújtott be a tartományi bírósághoz.Ugyanakkor a növényvédő szerek fenntartható használatának szabályozása miatt a vetőburgonya termesztők attól félnek, hogy abba kell hagyják a termelést. Az uniós tervek között szerepel a természetvédelmi területek megóvása a peszticidektől, akár a teljes tilalom bevezetésével, de a legtöbb vetőburgonya termesztés pont olyan földeken zajlik, amely érintett lesz ebben az uniós szabályozásban. Mindez persze kihat az étkezési burgonya termesztésre is, a tervezett szigorítás az egész ágazat jövedelmét veszélybe sodorja – állítja a Német Burgonyaipari Szakszervezet (Unika).

Ha a gazdaságok abbahagyják a burgonyatermesztést, az a vásárlói piacon is jelentős torzulásokat fog okozni – figyelmeztet az Unika elnöke. A védett területekre külön szabályozást kellene kialakítani, nem pedig teljesen tiltani – teszi hozzá. Véleménye szerint a precíziós gazdálkodás, és jól termő, nagy ellenállóképességű fajták ültetése lehet még a jó megoldás ebben a harcban, mert ezzel is csökkenthetik a növényvédő szerek mennyiségét és veszélyeit.

(Fotó: Pexels/Pixabay)

Címkék: vetőburgonya, krumpli, termesztés, németország, bírság, rukkola, peszticid
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Miért válaszd az AÖP-ben a BiogeN-t

Zöldebb állomány, nagyobb terméshozam, egyenletesebb növekedés