TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,06000
USD: 358,25000
CHF: 403,53000
GBP: 463,15000
Hirdetés
Kötelezhető valaki a szúnyogok irtására? Meg fog lepődni a válaszon

Kötelezhető valaki a szúnyogok irtására? Meg fog lepődni a válaszon

Hírek - 2023.05.06

Magyarországon csaknem 50 csípőszúnyogfaj fordul elő. A gyérítésük állami feladat, de a magánszemélynek is kötelességük tenniük ellenük.

A héten a Duna és a Tisza mentén, a Tisza-tónál, valamint Sopron és Csorna térségében végeznek a szakemberek biológiai szúnyoggyérítést. Az egyre melegebb időjárás felgyorsítja a szúnyogok fejlődését, így különösen fontos a kezelések megfelelő időzítése. A napokban összesen ötezer hektárnyi vízfelület kezelése várható.

Az elmúlt hetekben folyamatos volt a csípőszúnyoglárvák gyérítése a nagyobb folyók mentén, valamint a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó térségében. Először a Tisza kisebb áradása hozott létre ideális élőhelyeket a szúnyogok számára, majd a Duna mentén is létrejöttek a tenyészőhelyek. Az árvízi szúnyogfajok a folyók mentén, az ártéren helyezik el tojásaikat, amelyek akár évekig várják a kifejlődéshez megfelelő körülményeket.

A szúnyoglárvák ellen egy baktériumok által termelt szelektív készítményt használnak, amelynek más élőlényre nincs hatása, ezért élővízben is alkalmazható. A folyadék formájú biológiai készítményt nagyobb vízfelületek esetében légi úton juttatják ki, kisebb vizekbe autóra szerelt nagynyomású permetezővel, egyes helyeken csónakról.A járművel nehezen megközelíthető helyeken háti permetezővel dolgoznak. A biológiai készítmény granulátum formában is rendelkezésre áll, ennek a hatóanyaga ugyanaz a természetes fehérje. A granulátumot tavasz közepétől használják a növényzettel sűrűn borított területeken, amikor a fák és cserjék lombozata kifejlődött. A folyadékkal szemben az ártéri erdős területen repülőről kiszórt granulátum a növények levelein végigpereg, és bejut a vízbe.

Magyarországon csaknem ötven csípőszúnyogfaj fordul elő, ezeknek csak kisebb része okoz problémát az emberek számára. Az árvízi fajok mellett jelentős számban vannak jelen az emberközeli életmódot folytató szúnyogok is.

Az emberközeli életet folytató szúnyogok akár néhány deciliter vízben is ki tudnak fejlődni. Mivel a biológiai készítményt nem lehet eljuttatni a magántelkeken lévő vízzel teli vödrökbe és hordókba, érdemes felszámolni, vagy lefedni ezeket.

Kötelezhető valaki a szúnyogok irtására? Meglepő lehet a válasz: igen. A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 36§ szerint a vérszívó szúnyogok egészségügyi kártevőnek minősülnek, amelyek ellen védekezni kell.

Magánterületen a tulajdonos/fenntartó kötelessége, közterületen pedig az önkormányzat felelőssége a kártevők elleni védekezés. A nagy kérdés a hogyan, de ezzel kapcsolatban a katasztrófavédelem részletes útmutatót adott ki:

  • Szüntesse meg otthonában azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik.
  • Az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot stb. úgy fordítsa, tárolja, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni.
  • Az állatok itatóvizét ne csak utántöltse, hanem rendszeresen cserélje friss vízre.
  • Az esővízgyűjtő hordót, víztárolót stb. fedje le, vagy sűrű hálóval takarja le.
  • Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsa karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson.
  • A takaróponyvát, mezőgazdasági fóliát stb. olyan módon terítse le, hogy a víz ne álljon meg rajta.
  • Ne hagyja, hogy a virágcserepekben hosszabb ideig víz álljon. A temetői virágvázát töltse fel apró kaviccsal, sóderral vagy homokkal és erre öntse a vizet.
  • Ne tároljon a szabadban szétszórtan olyan hulladékot, pl. gumiabroncsot stb., amelyben a víz összegyűlhet.
  • Több szúnyogfaj a telet úgy vészeli át, hogy a kifejlett szúnyogok fagytól védett helyekre húzódnak be ősszel. A garázs, pince, akna, istálló stb. nyílászáróit tartsa zárva az őszi hónapokban, vagy szúnyoghálóval védje azokat.

(Fotó: Pete/Pixabay)

Címkék: szúnyog, irtás, gyérítés, kötelező, magánszemély, csípés, víz, fertőző betegség, járvány
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Vesézzük ki a karbamid műtrágya „Környezetbarát használata ...

A 2023-ban a KAP Stratégiai Terv keretében indult el az Agro-ökológiai Program (AÖP), amely tartalmában az ...