TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.964,48 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.533,77 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 61.253,64 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.866,29 Ft (tonna)
Repcemag: 159.604,60 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.503,23 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 607 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,78
USD: 359,69
CHF: 396,83
GBP: 450,76
Hirdetés
Tényleg tiltani kellene a fával tüzelést, vagy ez csak amolyan zöld „hóbort”?

Tényleg tiltani kellene a fával tüzelést, vagy ez csak amolyan zöld „hóbort”?

Agrárgazdaság - 2023.05.05

A fa megújuló energiaforrás, ám az eltüzelése során rengeteg szén-dioxid kerül a légkörbe, és emiatt nem a legkörnyezetbarátabb fűtőanyag. Tiltani kellene? Erről folyik most a vita Európa nyugati felén.

Rég látott energiakrízis köszöntött Európára, amelynek oka elsősorban a szomszédunkban dúló orosz-ukrán háború. Ha nem vezették volna be a hatósági áras tűzifát, akkor ezen a télen sok magyar került volna szorult helyzetbe – igaz, az enyhe idő is megkímélte a pénztárcákat, nem kellett elviselhetetlenül sokat fűtésre költeni.

Úgy tűnik, hogy nemcsak a kőolaj- és földgáz-felhasználást, de idővel a fával való tüzelést is betiltanák bizonyos államok. Az ok érthető, hiszen ez a fajta fűtési mód is számottevő szén-dioxid-kibocsátással jár, vagyis egyáltalán nem környezetbarát, még ha a fa megújuló energiaforrásnak is tekinthető.



Németországban a mögöttünk hagyott tél tapasztalatai kapcsán röppent fel politikai vita a tűzifahasználatról. A bajor zöldek ellene vannak, a nap-, szél- és vízenergia még szélesebb körű elterjesztése mellett kardoskodnak, bár nincs arról szó, hogy a fát teljesen száműzni kívánnák a német otthonokból, és a jövőben elfelejthetnék az emberek a hangulatos kandallótüzet.

A disputa az épületekre vonatkozó új energiatörvény miatt is zajlik, 2024. január 1-től ennek értelmében a tisztán fára alapuló fűtési rendszerek tiltva lesznek az új építésű házak esetében. A hibrid megoldások azonban továbbra is engedélyezettek, például az, ha a hőszivattyút fa elégetéséből származó elektromossággal üzemeltetik.

A biomasszát sem kell likvidálni, jelenleg ugyanis Németország fűtési igényének 17 százalékát biztosítják megújuló energiaforrásokból, és ennek háromnegyede a biomassza, vagyis nélküle a biztonságos átmenet az energiapolitikában nem valósítható meg.

(Fotó: Herbert Aust/Pixabay)

Címkék: tűzifa, megújuló energia, szén-dioxid-kibocsátás, vita, németország, tiltás, fűtés, orosz-ukrán háború, energiaválság
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A gyomnövények elleni hatékony védelem kulcsfontosságú a ...

A kultúrnövények terméshozamát és a termés minőségét jelentősen meghatározza a gyomnövények elleni védekezés ...