TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.698,84 Ft (tonna)
Napraforgómag: 204.935,91 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 74.016,13 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 67.247,84 Ft (tonna)
Repcemag: 188.867,59 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.774,48 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 586 Ft
Benzin ára: 582 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,72000
USD: 334,12000
CHF: 421,60000
GBP: 448,69000
Hirdetés
MA TE mit eszel? –  Kikkel osztozunk a hűtőszekrényen?

MA TE mit eszel? – Kikkel osztozunk a hűtőszekrényen?

Hírek - 2025.10.20

A „Ma Te mit eszel?” legfrissebb adásában azt járjuk körül, hogy vajon az élelmiszereink mellett még kik laknak a hűtőszekrényben, ha nem vagyunk elég körültekintőek. Mindemellett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem – a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Mecenatúra (MEC_24) programja által támogatott – tudománynépszerűsítő sorozatának legújabb epizódjában arra is adunk javaslatokat, hogy hogyan tároljuk helyesen hozzávalóinkat annak érdekében, hogy megőrizzük frissességüket és minimalizálni tudjuk a mikroorganizmusok – például penészgombák, baktériumok – megjelenését.

Amint az az adásból is kiderül, nem minden élelmiszert kell hűtőben tárolni, így például sem a banán, sem a paradicsom nem igényli a hűtést. Ellenben az almát és a sárgarépát érdemes a hűtőszekrényben elhelyezni. Szakértőink sok más példán keresztül azt is bemutatják, hogy mennyire legyen hideg a hűtőszekrény belsejében, elkerülendőek az élelmiszerbiztonsági kockázatok, illetve mit-hol érdemes elhelyezni a hűtőn belül, de szólnak a másodlagos eltarthatóság fogalmáról is. Lerántjuk a leplet a mikróbákról is és a rendszeres tisztítás fontosságára is felhívjuk a figyelmet.

MA TE mit eszel? –  Kikkel osztozunk a hűtőszekrényen?

A MATE filmsorozata közérthetően, tudományosan megalapozott információkkal segíti a fogyasztókat az egészségtudatos életmód és táplálkozás kialakításában. De nem csupán előadásokról vagy tudományos anyagokról van szó – a sorozat személyes hangvételű, gyakorlatias, vizuálisan igényes videók formájában éri el a közönséget. Minden epizódhoz kötődik egy podcast-beszélgetés is, ahol az egyes részek témaköreit még mélyebben járják körül az egyetem szakemberei.

A „MA TE mit eszel?” filmsorozat célja az, hogy párbeszédet indítson. A közösségi médiafelületeken a nézők kérdéseket tehetnek fel, szavazhatnak témákról, kommentelhetik a látottakat. A szervezők egyetemi versenyeket és workshopokat is terveznek, ahol az érdeklődők találkozhatnak a kutatókkal, és saját élményeiken keresztül kerülhetnek közelebb a tudományhoz. Ezzel a sorozat nemcsak információforrás, hanem közösségi élmény és tudományos párbeszéd platformja is lesz.

A projekt szakmai vezetője Dr. Kocsis Tamás, az NKFIH Tudományos Mecenatúra pályázat nyertes kutatója, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének egyetemi docense.

 






Forrás: MATE

Címkék: MA TE mit eszel?, élelmiszer, mate
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hiánypótló alkotás született a precíziós gazdálkodásról

Átfogó, párját ritkító könyv jelent meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gondozásában. A Precíziós ...