TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Szürkemarhák kihajtása a Mura ártéri legelőire

Szürkemarhák kihajtása a Mura ártéri legelőire

Hírek - 2024.05.10

Emlékezetes pillanatokat élhettek át a BfNPI Nyugat-Zala Tájegységének munkatársai 2024. május 7-én: közel negyven év után legelő állatokat helyeztek ki az ártérbe – adta hírül honlapján a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

A Mura folyó árterében folytatott sok évszázados hagyományos gyepgazdálkodás a nyolcvanas évek végére gyakorlatilag megszűnt.

Gazdálkodási központot hoztak létre Letenyén

Az egykori kaszálókat, legelőket részben szántóként hasznosították, más részük felhagyva elbokrosodott, beerdősült, vagy ellepte a nád és az inváziós növényfajok – írja Magyari Máté, a cikk szerzője. – A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság KEHOP pályázati forrás felhasználásával területet vásárolt, majd gazdálkodási központot hozott létre Letenyén, az ártér közvetlen szomszédságában.

Szürkemarhák kihajtása a Mura ártéri legelőire

3 év alatt újították fel a gyepet

A gazdálkodási központ teljes körű felszerelése 2023 második felében fejeződött be. Ekkor magyar szürke szarvasmarhákkal népesítették be a telepet. Időközben a korábban LIFE forrásból (LIFE IP GRASSLAND-HU) megvásárolt és visszagyepesített szántóterületeken, illetve elgyomosodott, ma már legeltetésre alkalmatlan egykori gyepterületeken folyamatos gépi kezelést végeztek a legeltetés megkezdésének biztosításához. 2024. május 7-én a 33 induló egyedből álló gulyát kihajtották a gazdálkodási központtól mintegy 800 méterre fekvő felújított gyepterületre. Az egykori felhagyott, elbokrosodott szántóterületen 3 év kezeléssel érték el a jelenlegi, legeltetésre alkalmas gyepállapotot.

Szürkemarhák kihajtása a Mura ártéri legelőire

A gulyát még idén áthajtják

„Őshonos marháink örömmel vették birtokba a 13 hektáros magas füvű, dús legelőt, melyhez további 6 hektár, kezelésre váró területet kerítettünk hozzá. A gulyát még idén áthajtjuk egy szintén természetvédelmi kezelést igénylő, mintegy 20 hektáros egykori gyepterületre. Az állatlétszámot a területek tisztításával párhuzamosan növekvő fűhozamot követve igyekszünk növelni” – számolt be Magyari Máté a jeles napról és a további terveikről.

A LIFE IP GRASSLAND-HU (LIFE17 IPE/HU/000018) projekt alapvető célja a gyepes élőhelyek és az ezekhez kötődő fajok természetvédelmi helyzetének javítása, és hosszú távú megőrzése. Ezt a célt tekintve, a Mura menti projektterületeken a legeltetés újraindításával komoly mérföldkőhöz érkeztek.
 




Forrás: bfnp.hu, Fotó: Búzás Előd, Magyari Máté, Schneidler Viktor

Címkék: szürkemarha
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Itt a tavasz, kezdődhet újra a tömegtakarmányok tartósítása! – ...

Egy újszerű szemlélet szerint a nyári TMR-ben célszerűbb többet használni az olyan szenázsokat, mint a lucerna, rozs ...