TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Itt a tavasz, kezdődhet újra a tömegtakarmányok tartósítása! – Tartósítás gyakorlati oldalról

Itt a tavasz, kezdődhet újra a tömegtakarmányok tartósítása! – Tartósítás gyakorlati oldalról

Növénytermesztés - 2024.05.07

Egy újszerű szemlélet szerint a nyári TMR-ben célszerűbb többet használni az olyan szenázsokat, mint a lucerna, rozs és tritikálé. Az alkalmazkodás a változó időjárási viszonyok­hoz és az egyre gyakoribb, gombás fertő­zések, valamint a dráguló takarmányozási költségek miatt át kell gondolni a tömegtakarmányok tartósítási szokásainkat.

A gondok leginkább akkor jelent­keznek, ha nem készülünk fel tavasszal minden időjárási eshetőségre. Az éves csapadékeloszlás egyre kiszámíthatat­lanabb: idén az első három hónapban szinte csapadék nélkül maradtunk. Tömegtakarmány-növényeink nem túl kedvező feltételekkel indulnak fejlődés­nek, ezért mindent el kell követni, hogy a legjobbat hozzuk ki belőlük és jól ta­karítsuk be! Ráadásul a világ-piacon a fehérjehordozók árai az egek­be szöktek. Nagyon fontos, hogy a betakarításkor már rendelkezés­re álljon a homofermentatív tejsavbak­térium és a megfelelő sav (praktikusan a hangyasav a gyors pH csökkenésért) a szakszerű és haté­kony, akár 14 nap múlva fogyasztható tömegtakarmányt biztosító tartósításhoz!

A tartósítás komplex folya­mat, ezért fontos azonosítani a faktorokat, kritikus pontokat, ahol eldőlhet a hatékonyság: erjeszthetőség, tarlómagasság, szennyező­dés, adalékanyagok és kijuttatásuk, silómenedzsment, tömörítés, takarítás, kitárolás.

 Közülük érdemes az erjedést részletesebben is megvizsgálni.

 AZ ERJESZTHETŐSÉGET BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK:

  • Kémiai összetétel: szénhidrátok jelenléte (fruktóz, szacharóz), fehérjetartalom: emelkedő szinttel romlik az erjeszthetőség az ammónia miatt.
  • Műtrágyázás: növeli a fehérje-, és csökkenti a szénhidráttartalmat, nő az ásványianyag-szint (P, K), emiatt nő a pufferkapacitás.
  • Szárazanyag-tartalom: javulásra csak 35-40 százalékig számíthatunk, ecetsav és vajsav használatával a szárazanyag-tartalom 35 százalékig csökken, utána stabil marad, 40 százalék szárazanyag felett romlik a tömöríthetőség.
  • Nyersrost: a sok rost rontja a tömöríthetőséget, csökkenti hozzáférést a szénhidrátokhoz.

Itt a tavasz, kezdődhet újra a tömegtakarmányok tartósítása! – Tartósítás gyakorlati oldalról

FONTOS, HOGY FIGYELJÜNK MIND A SZÁNTÓFÖLD, MIND A SILÓTÉR MIKROBIOLÓGIAI ÁLLAPOTÁRA:

Coli aerogenes: növényeken növeli az ecetsav-termelést.

Kokkuszok, aerob bacilusok: földszennyeződéssel kerülnek a silóba, csökkentik az erjeszthető szénhidrátok mennyiségét.

Rothasztó baktériumok: csökkentik a fehérjetartalmat.

Vajsav-baktériumok (Clostridiu-mok): szacharolitikus, proteolitikus, nő a pH (puffer), csökken a stabilitás, csökken a fehérjetartalom. A biogén aminok mérgezést, vagy akár elhullást is okozhat!

Élesztő- és penészgombák: kizárólag aerobok, rossz tömörítés, nem megfelelő takarás esetén jelennek meg, a szénhidrátot, tejsavat bontják alkohollá, szén-dioxiddá és vízzé, csökken a fehérjetartalom, A mikotoxin-terheltség növekszik.

Itt a tavasz, kezdődhet újra a tömegtakarmányok tartósítása! – Tartósítás gyakorlati oldalról

Itt a tavasz, kezdődhet újra a tömegtakarmányok tartósítása! – Tartósítás gyakorlati oldalról

A pH-csökkenéshez szükséges idő is fontos tényező a sikeres tartósításhoz!

A Noack Magyarország Kft. komp­lex megoldásokat kínál a különböző savak hatékony kombinációival mind az erjesztett, mind a szálas takarmá­nyok tartósításához!

Termékeinkben a szerves savak sóit alkalmazzuk a gépek állagmegóvásáért.

A sikeres tartósításhoz tejsavbak­tériumot, tartósító savakat, és igény szerint kijuttató, adagoló eszközöket is biztosítunk folyamatos szaktanács­adással!

Keresse fel munkatársainkat!

Címkék: takarmány, tartósítás, szenázs
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Korszerű fejési rendszerek a világban

Aki egy kicsit is jártas a tejtermelő tehenészetek világában, annak nem kell bizonyítani, hogy mennyire ...