TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 87.821,01 Ft (tonna)
Napraforgómag: 209.091,24 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 76.608,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 82.935,73 Ft (tonna)
Repcemag: 211.646,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.466,80 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 639 Ft
Benzin ára: 631 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 404,57000
USD: 389,35000
CHF: 429,75000
GBP: 485,09000
Hirdetés
Milyen az igazi, hamisítatlan mádi bor?

Milyen az igazi, hamisítatlan mádi bor?

Kertészet - 2023.05.16

Állunk a polcok előtt egy palackkal a kezünkben, amelyet ajándéknak szánunk, illetve szánnánk, mert fogalmunk sincs arról, hogy mit is rejt a szép formájú üveg. A Mádi Kör védjegye, valószínűleg, segíteni fog bennünket a döntéshozatalban.

A borkülönlegességek (Tokaji Aszú, Szamorodni) palackozásakor 0,375, 0,5 és 1,5 liter űrtartalmú üvegpalackokat lehet használni. Egyedi palackok használatát a Mádi Hegyközség Választmánya engedélyezheti.

A többi bort 0,375, 0,5, 0,75, 1,5 liter és az ettől nagyobb nemzetközi szabványnak megfelelő űrtartalmú üvegpalackban lehet forgalomba hozni. A palackok típusa 1,5 literes űrtartalomig a „TOKAJ” feliratú, „tokaj antik” nevű palackformában lehetséges.

Mád Origin Control (MOC)

  • bortípusok lehetnek: száraz, félszáraz, késői szüret, szamorodni, aszú, eszencia;
  • minimum 6 éves ültetvényről lehet szüretelni;
  • a hozam maximum 7500 kg/ha ép, érett szőlő lehet (amennyiben a tőkesűrűség nagyobb, úgy a termésmennyiség 1,4-es szorzóval számítandó);
  • felhasználható fajták: Furmint, Hárslevelű, Sárga Muskotály és ezek bármilyen arányú házasítása;
  • fajtaborok esetén 100% fajtaazonosság szükséges.

Mád Dűlő Origin Control (MDOC)

  • bortípusok lehetnek: száraz, szamorodni, aszú, eszencia;
  • minimum 10 éves ültetvényről lehet szüretelni;
  • a hozam maximum 5000 kg/ha ép, érett szőlő lehet (amennyiben a tőkesűrűség nagyobb, úgy a termésmennyiség 1,4-es szorzóval számítandó);
  • felhasználható fajták: Furmint vagy Hárslevelű, de ezen fajták nem házasíthatóak, azaz csak fajtaborok lehetnek;
  • szárazborok esetén minimum 6 hónap hordóhasználat kötelező;
  • a címkén a dűlő nevét kell a legnagyobb betűmérettel feltüntetni.

Aszú kompromisszummentesen

A hagyományos aszúszem és alapbor arány: 1 puttony, kb. 27,5 liter és 1 gönci hordónyi, 136 liter alapbor (vagy erjedő must) kerül összekeverésre. A Mádi Kör tagjai ilyen, vagy ennél magasabb cukortartalmú aszúbort készítenek.

Az aszúszem minősége minimum 55 refr. %, minden bogyó botrytis-es, a bogyók szikkadtak, nagyobb tömegben sem tapadnak össze.

Az aszúbor fordítással és máslással nem házasítható. A termelők készíthetnek fordítást a jó évjáratokban, ezt azonban önállóan palackozzák és forgalmazzák.

Az aszúszemek áztatása legalább 24 (36) óráig történik. A kipréselt aszúbor második erjedése hordóban, pincében történik, amíg meg nem áll az erjedés.

Az aszúborok érlelése pincében, 136–500 literes zempléni tölgy hordóban történik, az erjedés befejezésétől legalább 2 éven keresztül. A lepalackozott bor legalább egy évet palackban érik.

A szamorodni esetében a szabályok előírásai szerint készített bor legalább egy évig hordóban és további legalább egy évig palackban érik.

(Fotó: Mádi Kör/Facebook)

Címkék: mád, magyarország, bor, védjegy, palack, előírás, tokaji, szamorodni
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

10 százalékkal emelkedett a narancs ára – Pozitív ...

A hazai gömbparadicsomot 1100, a fürtös paradicsomot pedig kilogrammonként 1300 forintért kínálták az AKI PÁIR ...