Milyen az igazi, hamisítatlan mádi bor?
Kertészet - 2023.05.16
Állunk a polcok előtt egy palackkal a kezünkben, amelyet ajándéknak szánunk, illetve szánnánk, mert fogalmunk sincs arról, hogy mit is rejt a szép formájú üveg. A Mádi Kör védjegye, valószínűleg, segíteni fog bennünket a döntéshozatalban.
A borkülönlegességek (Tokaji Aszú, Szamorodni) palackozásakor 0,375, 0,5 és 1,5 liter űrtartalmú üvegpalackokat lehet használni. Egyedi palackok használatát a Mádi Hegyközség Választmánya engedélyezheti.
A többi bort 0,375, 0,5, 0,75, 1,5 liter és az ettől nagyobb nemzetközi szabványnak megfelelő űrtartalmú üvegpalackban lehet forgalomba hozni. A palackok típusa 1,5 literes űrtartalomig a „TOKAJ” feliratú, „tokaj antik” nevű palackformában lehetséges.
Mád Origin Control (MOC)
- bortípusok lehetnek: száraz, félszáraz, késői szüret, szamorodni, aszú, eszencia;
- minimum 6 éves ültetvényről lehet szüretelni;
- a hozam maximum 7500 kg/ha ép, érett szőlő lehet (amennyiben a tőkesűrűség nagyobb, úgy a termésmennyiség 1,4-es szorzóval számítandó);
- felhasználható fajták: Furmint, Hárslevelű, Sárga Muskotály és ezek bármilyen arányú házasítása;
- fajtaborok esetén 100% fajtaazonosság szükséges.
Mád Dűlő Origin Control (MDOC)
- bortípusok lehetnek: száraz, szamorodni, aszú, eszencia;
- minimum 10 éves ültetvényről lehet szüretelni;
- a hozam maximum 5000 kg/ha ép, érett szőlő lehet (amennyiben a tőkesűrűség nagyobb, úgy a termésmennyiség 1,4-es szorzóval számítandó);
- felhasználható fajták: Furmint vagy Hárslevelű, de ezen fajták nem házasíthatóak, azaz csak fajtaborok lehetnek;
- szárazborok esetén minimum 6 hónap hordóhasználat kötelező;
- a címkén a dűlő nevét kell a legnagyobb betűmérettel feltüntetni.
Aszú kompromisszummentesen
A hagyományos aszúszem és alapbor arány: 1 puttony, kb. 27,5 liter és 1 gönci hordónyi, 136 liter alapbor (vagy erjedő must) kerül összekeverésre. A Mádi Kör tagjai ilyen, vagy ennél magasabb cukortartalmú aszúbort készítenek.
Az aszúszem minősége minimum 55 refr. %, minden bogyó botrytis-es, a bogyók szikkadtak, nagyobb tömegben sem tapadnak össze.
Az aszúbor fordítással és máslással nem házasítható. A termelők készíthetnek fordítást a jó évjáratokban, ezt azonban önállóan palackozzák és forgalmazzák.
Az aszúszemek áztatása legalább 24 (36) óráig történik. A kipréselt aszúbor második erjedése hordóban, pincében történik, amíg meg nem áll az erjedés.
Az aszúborok érlelése pincében, 136–500 literes zempléni tölgy hordóban történik, az erjedés befejezésétől legalább 2 éven keresztül. A lepalackozott bor legalább egy évet palackban érik.
A szamorodni esetében a szabályok előírásai szerint készített bor legalább egy évig hordóban és további legalább egy évig palackban érik.
(Fotó: Mádi Kör/Facebook)
Címkék: mád, magyarország, bor, védjegy, palack, előírás, tokaji, szamorodniA Kis-Sárréten idén is sikeresen költöttek fekete gólyák
Öröklési szabályok változásai
Folyékony szerves és granulált, kénes foszfor alaptrágyázási ...
Repülőgépről vagy helikopterről is végezhető a napraforgó ...
Megújul a gyakorlati képzés a Magyar Agrár- és Élettudományi ...
Más megoldást már el sem tudnak képzelni! – Szemrevételezzük a ...
A kisállatklinikai munka jelentősége kis kedvenceink ...
Mit tudnak a legújabb nemesítésű kalászos fajták?
„Az elveszett piacokat csak minőségi búzával lehet ...
Nyolc tonnás árpatermés? Nem lehetetlen!