TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,06000
USD: 358,25000
CHF: 403,53000
GBP: 463,15000
Hirdetés
Dúl a vihar az AÖP programban felhasznált növény- és talajkondicionálók körül, háborognak a gazdák

Dúl a vihar az AÖP programban felhasznált növény- és talajkondicionálók körül, háborognak a gazdák

Növénytermesztés - 2023.05.18

Ismét a bürokrácia győzedelmeskedett a szakmaiság felett sokak szerint, egy hirtelen jött rendeletmódosítás ugyanis alaposan megkavarja az AÖP programban felhasznált mikrobiológiai készítmények, kondicionálók és biológiai ágensek kijuttatási feltételeit.

Néhány napja jelent meg, és máris nagy vihart kavart a KAP Nemzeti Irányító Hatóság 4/2023. sz. közleménye az Agro-ökológiai Programban (AÖP) felhasznált mikrobiológiai készítmények, kondicionálók és biológiai ágensek engedélyokirat szerint kijuttatandó mennyiségeiről.

Sokak szerint ismét a bürokrácia győzedelmeskedett a szakmaiság felett, mert meglehetősen életszerűtlen és jelentősen drága szerfelhasználásra kényszeríti a termelőket. A rendelet több pontja is azt rögzíti, hogy az egyes készítmények kijuttatása

kizárólag akkor fogadható el az adott AÖP gyakorlat teljesítéseként, ha azt minden tekintetben az engedélyokiratnak megfelelően használták fel.

Amennyiben például egy készítmény 2–4 kezelést és kezelésenként 10–30 liter/hektár dózist határoz meg, úgy az AÖP keretében akkor fogadható el teljesítésként a készítmény kijuttatása, ha legalább 2 alkalommal és alkalmanként legalább 10 liter/hektár dózissal juttatták ki a megfelelő kultúrában.

Amennyiben az engedélyokirat napszakra, évszakra, a kijuttatás technológiájára vagy bármely egyéb körülményre nézve további előírásokat fogalmaz meg, úgy azokat maradéktalanul be kell tartani.

Több gyártó, forgalmazó máris szabadkozik emiatt a gazdák előtt, a változtatás szemmel láthatólag őket is váratlanul érte. A Hechta például nyilvános közleményt is kiadott a 25 éve széles körben használt Amalgerol növénykondicionáló készítményéről, amelynek az engedélyokirata már negyedszázados, így értelemszerűen az akkori szabályoknak megfelelő felhasználási ajánlásokat tartalmaz.

„A 25 éves gyakorlat pontosan kialakította az Amalgerol felhasználási szokásait. Általában az Amalgerolt növényi stresszhelyzetek kezelésére használják. Mivel előre nem tudható, hogy ezek a stresszhelyzetek mikor és hány alkalommal lépnek fel, így előre nem is tudható az Amalgerol felhasználási ideje és gyakorisága sem. Az Amalgerol dózisa, tehát egy alkalommal kijuttatható mennyisége 3–5 l/ha, amit eddig minden szakmában dolgozó ember megértett és alkalmazott, akár egyszer vagy akár többször is, ahogy a növény helyzete megkívánta, vagy ahogy a termelő ezt helyesnek vélte”

– olvasható a cég Facebook-oldalára kitett közleményben is. Ebben az esetben is gondot jelent tehát a készítmény engedélyokirat szerinti használatának betartása, amivel a növénykondicionálók felhasználása egyébként szigorúbbá vált, mint a növényvédő szereké, hiszen utóbbiaknál is meg van határozva ugyan a kezelések maximális száma, de nem kötelező ennyiszer alkalmazni.

A Hechta szerint a probléma abból adódik, hogy ez az állásfoglalás május közepén született, amikor már a termelők nagy része felhasználta például az Amalgerolt, általában egy alkalommal, és ezt el szeretné ismertetni az AÖP-ben. A faramuci helyzet természetesen nemcsak az Amalgerolt érinti, hanem nagyon sok más növénykondicionáló szert is.

A KAP Nemzeti Irányító Hatóság állásfoglalása szerint az engedélyokirat ellenőrzött körülmények között elvégzett, objektív hatásossági és hatékonysági vizsgálatok eredményein alapul. Ennélfogva az egyetlen hivatalos dokumentum, amihez a gyakorlati felhasználást igazítani kell.

Az engedélyokiratban foglaltaktól eltérni akkor sincs lehetőség az AÖP-ben, ha a gyártó vagy a forgalmazó erre kifejezett javaslatokat fogalmaz meg.

A Hechta említett közleményéhez eddig félszáznál is több hozzászólás érkezett a cég közösségi oldalán, és az egyik kommentelő is pontosan megfogalmazta, hogy miért jelent gondot a magyar gazdáknak a hirtelen jött változtatás:

„Én csak azt szeretném kérdezni, hogy ez az infó miért május 16-án jutott el hozzám, és mindenki máshoz is? Amikor a kalászos- és repceállomány már minden kezelésen túl van, és én minden kezeléshez betettem az előírt dózist. Ez azt jelenti, hogy még egyszer rá kell forduljak az egész vállalt területre. Kellemes!!”

Részletekért KATT IDE!

Címkék: aöp, program, támogatás, kap, rendelet, módosítás, mikrobiológiai készítmények
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

ÁTADTÁK A 43. ORSZÁGOS BORVERSENY DÍJAIT

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2024. június 27-én rendezte meg a 43. Országos Borverseny (OBV) díjkiosztó ...