TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Májusban tilos füvet nyírni – ha valaki komolyan veszi a környezettudatosságot

Májusban tilos füvet nyírni – ha valaki komolyan veszi a környezettudatosságot

Kertészet - 2023.05.06

Bizonyára sokan felkapják a fejüket, sőt meg is csóválják arra a kezdeményezésre, amelyet egy bécsi környezetvédelmi szervezet, a Die Umweltberatung indított el.

Hirdetés

Ebben arra biztatja az osztrák főváros lakóit, hogy csatlakozzanak a No Mow May – fűnyírás-mentes május mozgalomhoz és egy hónapon át ne nyírjanak füvet a kertjükben. Határozottan úgy gondolják, hogy ezzel sokat tehetnek a növények és rovarok fajgazdagságáért a kertekben és a szemléletváltozásért a fejekben.

A fűnyírásmentes májust 2019-ben, Angliában hirdette meg először a Plantlife nevű szervezet, hogy ezzel is támogassák a kertekben a fajgazdagságot és tudatosítsák az emberekben, hogy a vadvirágokkal tarkított gyep nem a hanyagság, hanem a környezettudatos szemlélet jele.

A sokak által irigyelt és mintának tekintett makulátlan angol gyep a beporzók és rovarok szempontjából ugyanis kietlen sivatag, amit ráadásul agyonvegyszereznek, -trágyáznak és gyomirtóznak, hogy „szép” maradjon. A heti fűnyírás pedig felér egy tömegmészárlással: az oda tévedő méheknek, rovaroknak esélyük sincs, hogy túléljék.A fű között nyíló százszorszép, ínfű és veronica ezzel szemben terített asztal a méhek, pillangók és más rovarok számára, ráadásul az ilyen gyep kevesebb gondozást is igényel. Nem kell sem trágyázni, sem gyomirtózni – de még öntözni sem –, és elég évente 5-7 alkalommal végigtolni rajta a fűnyírót.

Aki igazán odafigyel az apró lakókra, az este vagy hűvösebb, felhős napokon nyír füvet, és nem a terület egészén, hogy a rovaroknak legyen hova menekülniük. Sőt, a még ennél is környezettudatosabbak a kaszát és a sarlót részesítik előnyben a fűnyíróval és a fűkaszával szemben.

A nyesedéket 2-3 napig a földön kell hagyni, hogy a rovarok más helyet kereshessenek maguknak, a magok pedig ki tudjanak hullani a növényekből – utána viszont össze kell gereblyézni és mehet a komposztba vagy az állatoknak.

Akinek elég nagy a kertje, egy részén kialakíthat virágos mezőt is, amelyet elegendő évente 1-2 alkalommal lekaszálni, de a kert többi részén sem kell havonta egy alkalomnál gyakrabban füvet nyírni. Főleg a pillangóknak nagy segítség, ha ősszel marad egy kis sarok a kertben, ahol elmarad a fűnyírás – itt zavartalanul áttelelhetnek a hernyóik és bábjaik.

(Forrás: Greenfo – Fotó: Pexels/Pixabay)

Címkék: fűnyírás, tilos, május, kezdeményezés, kert, fajgazdagság, beporzók, virágok, környezettudatosság
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

MALAGROW NEXT25 - A JÖVŐ NÖVÉNYVÉDELME

Az agrár inputanyag-kereskedelemben idén 25 éve működő Malagrow Kft. sajtótájékoztató keretében foglalta össze a ...