TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 609 Ft
Benzin ára: 612 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,3
USD: 356,69
CHF: 394,09
GBP: 449,89
Hirdetés
A Föld napja

A Föld napja

Hírek - 2024.04.22

Április 22 – a Föld napja, immár ötvennégy esztendeje. A világnap, a „globális ünnep” ötletével 1969-ben egy San Franciscó-i UNESCO-konferencián egy hívő, keresztény békeaktivista, John McConnell állt elő, aki egész életét a természet- és környezetvédelem, a béke ügyének szentelte.  

2024-ben fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján – cselekvésre szólít a Föld Napja Alapítvány. 

A Föld napját John McConnell ötlete nyomán meg is tartották, első ízben San Franciscóban, 1970. március 21-én, ami az északi féltekén a kikelet, a csillagászati tavasz első napja. Igazi lendületet pedig egy hónappal később kapott a kezdeményezés, amikor Denis Hayes amerikai egyetemista fiatalember és egy befolyásos politikus kezdeményezésére 1970. április 22-én 20 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Denis Hayes mozgalmat indított a Föld védelmében, és megalapította az Earth Day Network-ot.

A Föld napja

Világmozgalommá 1990-ben vált

 „Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre” – olvashatjuk a Föld Napja Alapítvány honlapján. – Világmozgalommá 1990-ben vált a Föld napja, miután „Denis Hayes és barátai 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy a városi tömegfelvonulásoktól kezdve szabadegyetemi előadásokig, faültetéstől a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséig, a nemzetközi hírközlési rendszerek bevonásától falusi majálisokig sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját a világ minden országában, a környezetbarát, fenntartható társadalom közös vágyával. Több mint 140 ország 200 millió környezetért aggódó polgára, civil szervezetek válaszoltak felhívásukra, és városok, falvak, iskolák, környezetvédő szervezetek mind-mind saját programmal, a legkülönfélébb módon tették emlékezetessé és világméretűvé ezt a napot.”

Magyarország az elsők között csatlakozott

Amint a Föld Napja Alapítvány honlapján olvasható, a felhívásra Magyarországon környezetvédők 1990-ben életre hívták a Föld Napja Alapítványt, és hírközpontot is létrehoztak az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására. Felhívásukra kis falvakban és nagyvárosokban egyaránt sokan jelentkeztek.

A Föld Napja Alapítvány a helyi kezdeményezéseket – külön hangsúlyozva az iskolák és természetesen a pedagógusok szerepét – környezeti könyvek kiadásával, vetélkedők összeállításával támogatja.

Egy nap a holnapért!

Az idei ünnepet illetően a Föld Napja Alapítvány a következőkkel fordul honlapján az olvasókhoz: „2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján. A mindent uraló műanyagok is veszélyeztetik létünk alapját, az élővilág változatosságát, a biológiai sokféleséget. Az emberiség túlterjeszkedése agyonnyomja a vadvilágot, túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk. Az emberiség beavatkozása a természet évezredes egyensúlyába veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét. A biológiai sokféleség csökkenésének 60%-áért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel. Sebezhetőségünkre figyelmeztet a Föld határainak átlépése is, arra, hogy ideje cselekedni – legyen az idei Föld napja is önszerveződő, közösségépítő! Tegyünk végre, kezdjük ma!

Mit tehetsz Te? Sokat. Építs közösséget, zöldítsd környezetedet, ültess fáttermelj haszonnövényeket, komposztáljéheztesd a kukátszigetelj, közlekedj közösen, ne vásárolj csomagoltat, élj műanyagok nélkül, válts környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett egyél friss hazait, egyél kevesebb állatit... ajándék a környezetnek, egészségednek. Minden héten.

A Föld napja mára a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált Magyarországon. Cselekvő ünnep, amely mindnyájunk jövőjéről szól. Kb. 6 évünk maradt a cselekvésre” – hívja fel a figyelmet az aktív környezet- és természetvédelemre, Földünk védelmére a Föld Napja Alapítvány.

Címkék: föld napja
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Átalakult és bővült a NAK falugazdász hálózata

Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette ...