TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 609 Ft
Benzin ára: 612 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,16
USD: 355,15
CHF: 393,69
GBP: 450,12
Hirdetés
Drasztikusan csökken az előlegfizetés

Drasztikusan csökken az előlegfizetés

Hírek - 2018.11.16

Számos jogcím esetében nem lesz előlegfizetés a gazdák számára, elmaradnak például a zöldítéshez és a termeléshez kötött támogatásokhoz kapcsolódóak is. A MOSZ szerint az adategyeztetésben részt vevők sem kapnak előleget az ügyeik lezártáig.

A 2018-as év a mezőgazdasági termelők szempontjából minden bizonnyal a végletek éve lesz – írja sajtóközleményében a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ). Az időjárás, az értékesítési árak és a hozamok is sok meglepetést okoztak a termelőknek, és a bajt csak tetézik az egyre súlyosabb szállítási gondok. Több hónapja nincs elegendő csapadék, amely előrevetíti, hogy veszélybe kerülhetnek az őszi vetésű növények, bizonytalan lesz a jövő évi termés, és az őszi munkák költségei is jelentős mértékben emelkednek. Sokan komoly finanszírozási gondokkal küzdenek. A lejáró hiteleket az év utolsó hónapjaiban kell törleszteni, és most kell fizetni a földbérleti díjakat is.

Ilyenkor nagy segítséget jelent a több mint 10 éve működő előlegfizetés rendszere, amely megkönnyíti a következő gazdasági év elindítását. Ez évre is számoltak vele a gazdák, amit az előleg összegéről megjelent jogszabály is megerősített. A közelmúltban kiadott közlemény értelmében viszont számos jogcím esetében nem lesz előlegfizetés. Ezek között a legnagyobb érvágás a zöldítés előlegfizetésének az elmaradása, de nem lesz előleg egyes termeléshez kötött támogatások, valamint több vidékfejlesztési jogcím esetén sem – emelte ki a MOSZ.

Még az alaptámogatás esetében is a jogszabályban megjelent 70 százalékkal szemben csak 50 százalékot (hektáronként maximum 24 ezer Ft-ot) fizetnek a termelőknek a területalapú támogatás előlegeként. A termelők október közepén adategyeztetésről kaptak értesítést, és aki ebben érintett, az addig nem kaphat az adott jogcímen támogatást, amíg le nem zárják az ügyét. Így mintegy 7-8000 gazdálkodó került abba a helyzetbe, hogy hiába várja a támogatását, azt nem kaphatja meg – áll a szövetség közleményében.






Forrás: MOSZ

Címkék: támogatás, vidékfejlesztés, zöldítés, MOSZ, előleg
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A repceméz hatása. Avagy: ezért érdemes fogyasztani!

Elmondhatjuk, hogy a méz nagyon ősi terápiás szer. Már az ókorban is használták sebgyógyításra, lázas betegek ...