Hazánkban 541 hektáron termesztenek spenótot
Kertészet - 2024.05.16
A spenót kiemelkedő fehérje- és ásványianyag-tartalma miatt az egyik legmagasabb táplálkozási értékkel rendelkező zöldségféle. A nagyüzemi termesztés alapvetően a feldolgozóipar igényeit elégíti ki, míg a frisspiaci spenótot elsősorban kisgazdaságokban, házi kertekben állítják elő, fűtetlen fóliák alatt.
A kiskultúrák közé tartozik
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint hazánkban mintegy 541 hektáron termesztenek spenótot, ami ezzel a szántóföldi kultúrák közül a kiskultúrák közé tartozik. Amint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara sajtóközleményében kifejti, a nagyüzemi termesztése alapvetően ipari feldolgozási céllal történik, főként a gyorsfagyasztott termék előállítást (natúr és krémes pürék készítését) szolgálja ki. A frisspiaci spenótot jellemzően kisebb gazdaságokban, fűtetlen fóliasátrakban hajtatják. Ez utóbbit kézzel szedik, míg az ipari célú felhasználásra gépi vágást alkalmaznak a gazdálkodók.
A világ egyik legnépszerűbb zöldségféléjen
A spenótot számos országban és eltérő klimatikus körülmények között termesztik, a világ egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb zöldségféléje. Termesztése gazdaságos, mivel alacsony hőigényéből adódóan már kora tavasszal vethető, korán kezd teremni, így az első szabadföldi „primőr” zöldségfélének számít. A világ legnagyobb spenóttermelője – messze megelőzve
a többieket – Kína, 30,6 millió tonnával, a nagy spenóttermesztők közé tartozik még az Egyesült Államok (382 000 tonna), Törökország (230 000 tonna, Japán (208 000 tonna) és Indonézia (170 000 tonna).
Hazánkban is érzékelhetően nő a kereslet a spenót iránt
Az Eurostat adatai szerint az Európai Unióban a spenót termése 674 000 tonna volt 2022-ben. Hazánkban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022-ben 12 100 tonna termést takarítottak be a gazdálkodók, ami 32 százalékkal haladta meg a 2017–2021 közötti évek átlagát. Ez az adat is jól mutatja, hogy az egészségtudatosabb táplálkozással és a spenót változatos felhasználhatóságával hazánkban is érzékelhetően nő a kereslet a spenót iránt.
Elkészítési módja egyre változatosabb
A spenót kiemelkedő fehérje- és ásványianyag-tartalma miatt az egyik legmagasabb táplálkozási értékkel rendelkező zöldségféle. Bár a köztudatban leginkább a spenót magas vastartalma terjedt el, ám e mellett jelentős mangán-, cink-, réz-, kálium- és kalciumforrásnak számít. A vitaminok közül főként A-, C- és K-vitaminból tartalmaz jelentősebb mennyiséget, emellett B2-, B6- és E-vitamin tartalma is említésre méltó.
A korszerű táplálkozás elengedhetetlen része lett a spenót, amelyhez az is hozzájárul, hogy elkészítési módja egyre változatosabb. A főzeléken túl számos étel készíthető belőle nyersen és főzve: nyersen zöld saláták és zöldség smoothiek alapanyaga, készíthetők belőle például szószok, töltelékek, tésztaételek, párolva zöldségköret, hozzáadható fasírthoz és különböző tészták alapanyagához.
Címkék: spenót, fruitveb, nak
Olajfák a szőlőhegyen? – Zöldség- és gyümölcstermesztő ...
Visszatér régi jó „barátunk” – Véleménycikk az elektronikus ...
Íme, egy új, stressztűrő kukorica, kiugró termőképességgel
Amikor a kevesebb tényleg több – Példák a PIPELIFE korszerű ...
Isterra tavaszi ajánlat – A szója végre elfoglalja megérdemelt ...
Mi történik télen a gabonatáblákon? – Állandó kártevők, ...
A FAO új iránymutatást tesz közzé a szarvasmarhák influenza ...
A legfontosabb gyakorlati tippek a nyertes Öntözésfejlesztési ...
A forgatásos talajművelés előnyös a kultúrnövény fejlődése ...
Három milliárd eurós hitel a mezőgazdasági termelőknek és a ...