TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 607 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,34
USD: 359,18
CHF: 396,23
GBP: 450,16
Hirdetés
Korszerű fejési rendszerek a világban

Korszerű fejési rendszerek a világban

Állattenyésztés - 2024.04.21

Aki egy kicsit is jártas a tejtermelő tehenészetek világában, annak nem kell bizonyítani, hogy mennyire munkaigényes egy-egy ilyen gazdaság működtetése. Az éjjel-nappal, vasárnap és ünnepnapokon is visszatérő, monoton fizikai munkára kevés a jelentkező, s az ilyen területeken dolgozók motiváltsága is általában alacsony. Közben pedig nagy gondot és figyelmet kell fordítani a higiéniai előírások betartására, a szennyeződések megszüntetésére és végső soron a megkívánt minőségű tej előállítására.

A mai technológia lehetővé teszi a tejtermelő gazdaságok számára, hogy robotok segítségével automatizálják az összetett és ismétlődő feladatok nagy részét. Kedvező esetben az automatizált megoldások nemcsak az embert, az „élőmunkát” váltják ki, hanem javíthatják a tejtermelő tehenészetek működésének hatékonyságát is.

Korszerű fejési rendszerek a világban

Egy kis nosztalgia: kézi fejés a legelőn
Megszívlelendő tanácsok tejtermelő gazdáknak: Amit a fejésről tudni kell • Hargita Népe (hargitanepe.ro)

Az első, kézi pumpával működő „fejőgép” 1819-ben született meg. Az azóta eltelt évek során fokozatos fejlesztések eredményeként jutott el a világ az az első robotizált fejőgép kialakításáig és üzembehelyezéséig. Ez egyik első fejőrobotot Európában 1992-ben Hollandiában vezették be. Más források arról szólnak, hogy a világ első robotizált fejőgépét a svéd tejipari berendezéseket gyártó DeLaval cég mutatta be a Quamby Brook-i farmon, Tasmania államban, Ausztráliában. Az öt robotból álló forgókerék (karusszel) óránként 90 tehenet fejhetett. Lézeres technológiával a robotok meghatározták a tehén csecsbimbóinak helyét a kelyhek tisztításához és rögzítéséhez. 

Általános esetben a fejőrobotok az automatizált fejési rendszerek (AMSAutomatic Milking Systems) meghatározó elemét képezik. A kézi fejés gyakorlatát felváltva nagyobb rugalmasságot biztosítanak a fejési idők és gyakoriságok tekintetében, mint a hagyományos megoldások. Ezáltal szükségtelenné válik a tehenek rendszeres, előre beállított időpontokban történő fejése.

Kevesebb stressz a teheneknek

A robotizált fejőrendszerekben minden tehén kap egy elektronikus azonosító címkét, amely lehetővé teszi a robot számára, hogy azonosítsa a tehenet, amikor az belép a fejőállásba. A tehenek önként felkereshetik a fejőrobotot, vagy automata kapukon keresztül irányíthatják rá őket. A robot a címke beolvasása után, a tehén termelési szintjének és ütemezésének megfelelően „személyre szabott” takarmányadagot (jutalmat) ad az állatnak.

Ezt követően a robotkarok megtisztítják a tőgybimbókat, majd rögzítik a fejőkelyheket. Minden tőgynegyedet külön fejnek és az egyes tőgybimbók tejáramlása alapján távolítják el a fejőkelyheket, minimalizálva ezzel az egyes negyedek „túlfejését”. A korszerű fejési rendszerekben a fejés éjjel-nappal történhet, minimális emberi beavatkozás mellett.

Az automatikus fejőrendszerek számtalan előnnyel rendelkeznek. A kevesebb munkaerő miatti költségcsökkentés a legnagyobb előny, mivel az AMS-nek nincs szüksége túl sok emberre a működtetéshez vagy a felügyelethez.

A fejési gyakoriság akár napi háromra is megnőhet, egy átlagos napon elérheti a napi 2,5-3 alkalmat, minek következtében a napi tejtermelés 10-15%-kal nő.

A tehenek egészségi állapotának javulása egy másik nagy eredmény. Az AMS kevesebb stresszt okoz a teheneknek. A negyedenkénti fejés csökkenti a tőgyfertőzéseket, és kevesebb tejet kell tárolni, így a tőgy kevésbé terheli a tehenet, és ezáltal jobban érzi magát. A robot mindent tud figyelni a tejben lévő vértől, a vezetőképességen át a negyedenkénti hozamig. Végső soron az állomány kezelése egyszerűvé és hatékonyabbá válhat.

Folyamatos fejlődés

A pozitívumok mellett természetesen vannak a fejőrobotok használatának előnytelen vonásai is. Ezek közül a leginkább meghatározó a rendszerek költsége. Nem olcsó mulatság egy automatikus fejőrendszer kialakítása és működtetése. A fejlesztés gazdasági megtérülését illetően is megoszlanak a vélemények, illetve tapasztalatok. Nem egyértelmű annak megítélése sem, hogy a fejőrobottal felszerelt istállókban a teheneket általában egész évben zárt térben tartják.

Ahogy utaltunk rá, a fejőgépek, illetve kissé tágabban: a fejési rendszerek szakadatlanul fejlődnek, korszerűsödnek számos ország kutató-fejlesztő szervezeteiben. Ennek is köszönhető, hogy ma már szinte csak az ilyen rendszerekkel működő tehenészeti telepek tekinthetők a kor színvonalán állónak. A továbbiakban, minden rangsorolási kritériumot mellőzve, röviden bemutatunk hét olyan konkrét megoldást, amelyek jól mutatják, hogy a szakterület meghatározó gyártói merre haladnak, illetve milyen eredményeket értek el a fejési rendszereik fejlesztésében.

1. GEA DiaryRobot R9500

A GEA DairyRobot R9500 jelű fejőrobot számos innovatív funkciót tartalmaz, új szintet hozva ezzel az intelligens fejési megoldásokba. A robot nyitott, tehénbarát és állítható kialakítású a különböző fajtákhoz és tehénméretekhez. Talán az egyetlen olyan robot, amely a fejéssel összefüggő valamennyi teendőt egy konstrukcióval elvégzi.

Korszerű fejési rendszerek a világban

Az R9500 típusú fejőrobot. A fejőrobotok új szintje
(GEA DairyRobot – EDITION 2021 | Le robot de traite le plus performant)

A robot egyik fő jellemzője az In-Liner Everything folyamat (fejési rutin), amely az összes fejési részfolyamatot – stimulációt, csecsbimbó-előkészítést, fejést és utótisztítást, pihentetést – egy tartozékkal, a MilkRack megoldással hajtja végre. A fejlesztők szerint higiéniai és etológiai szempontból ez a fejési eljárás a „legállatbarátabb”. Minden fejés után lemossák a fejőkelyhek belsejét és külsejét, a rögzítést segítő kamerát pedig megtisztítják; mindezt a tehenek egészsége, a tej minősége és a robot megfelelő teljesítménye érdekében.

A fejési munkafolyamat során az opcionális GEA DairyMilk M6850 sejtszámosztályok érzékelője minden fejéskor minden tehén minden tőgynegyedét figyeli. Ez a sejtszám-elemzés minden tőgynegyedben pontosabban képes kimutatni a szubklinikai tőgygyulladás fertőzéseit, és közvetlenül profitálhat a gyorsabb kezelési időszakokból. Néhány kattintással aktuális képet kaphat az állatok egészségéről vagy áttérhet a fejési paraméterek figyelésére.

Korszerű fejési rendszerek a világban

A többfunkciós fejőkehely. Előkészít, rögzít, fej, tisztít és pihentet

A GEA robottechnika egyik alappillére a modularitás. Ennek egyik látványos megjelenése a DiaryProQ automatizált rotációs fejőház, amelyben 24 órás fejés biztosítható nagy megbízhatósággal.

Korszerű fejési rendszerek a világban

Rotációs fejőház. Éjjel-nappal használható

((Robotic Rotary Milking Parlor | DairyProQ | GEA DairyRobot)

Az egyes fejőállások modulszerűen épülnek össze, azonban minden fejőállás önállóan, a többitől függetlenül működhet. A dedikált rendszervezérlő és a MilkRack konstrukció segítségével a fejés bármikor elvégezhető. Ha egy modul meghibásodik, lehetőség van a működés ideiglenes blokkolására és a szervizmodul gyors cseréjére, illetve a fejés folytatására.

A tőgy állapotának vizsgálatát a vezetőképesség érzékelése révén végzi a fejőrobot. A tőgy minden negyedének folyamatos figyelése elősegíti az esetleges problémák időben történő észlelését. Amikor a vezetőképességi értékek nőnek, és a tej minősége romlik, egy automatikus teszt gyorsan diagnosztizálja a problémát. (A GEA FarmView felügyeleti szoftverrel a szerviztechnikus online diagnosztikával könnyedén felügyelheti automata fejőrendszerét.) Az ezt követő szelekcióval, illetve a gyors egészségügyi beavatkozással a tehén viszonylag gyorsan visszaállítható a normál teljesítményszintre. Ezzel nemcsak idő takarítható meg, hanem csökkenthető a tejveszteség, illetve a feldolgozási költség.

2. Lely Astronaut A5

A Lely Astronaut A5 fejőrobotot úgy tervezték, hogy kiváló használhatóságot, hosszú élettartamot és megbízhatóságot biztosítson, egészséges és stresszmentes fejési élményt nyújtson mind a gazdálkodó, mind a tehenei számára.

Korszerű fejési rendszerek a világban

A lely Austronaut fejőrobot. A különleges robotkar nagy jelentőséggel bír
(Automatic milking - milking robot - Astronaut A5 - Lely)

A fejőboxba a tehenek önként lépnek be. Az automatikus azonosító a tehén jellemző paraméterei alapján megállapítja a kiadható abrakmennyiséget és az etetőaknába bejuttatja a kívánt mennyiségű takarmányjutalmat, amelyet a tehén a fejés közben elfogyaszt.

Miután a tehén beállt a fejés helyére, egy tőgyfelismerő rendszer átvizsgálja a tőgyet, majd következik a tőgy tisztítása, mellyel optimális tőgyhigiénia biztosítható, csökkentve a szennyeződések kockázatát. A tisztítást tőgypermetezéssel kombinált páros forgókefék végzik.

Korszerű fejési rendszerek a világban

A tőgybimbó tisztítása forgókefékkel. A tőgyhigiénia fontos
(Automatic milking - milking robot - Astronaut A5 - Lely)

A fejőkelyhek felhelyezése a tőgybimbókra egyedileg történik egy speciális robotkar segítségével. Ha a tehén például lerúgja valamelyik kelyhet, a robot automatikusan visszahelyezi azt. A kialakított rendszer a fejés közben a tehén minden mozdulatát követi és ha szükséges, korrigálja magát, így biztosítva a gyors és alapos fejést még üsző esetében is.

A fejés folyamata a szokásos pulzáló mozgás segítségével zajlik. Mind a négy tőgynegyednek önálló tejvezetéke van, ahol vizuálisan is nyomon követhető a tejáramlás folyamata.

A fejés befejeztével a tőgy csecsbimbóinak tisztítása alulról történő permetezéssel biztosítható, majd a fejés végeztével a lefejt tehén nyugodtan kisétál a boxból és átadja helyét a következő, fejésre váró egyednek.

Korszerű fejési rendszerek a világban

Helycsere. A tehenek nyugodtak
(Automatic milking - milking robot - Astronaut A5 - Lely)

3. DeLaval VMS

A DeLaval, a tejtermelők fejőberendezéseinek világméretű szállítója 2019-ben mutatta be új DeLaval VMS fejőrendszerét, a V310-et. A 2018-ban piacra dobott VMS V300-ra épülő VMS V310 számos olyan fejlesztést tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy kevesebből többet érjenek el.

Korszerű fejési rendszerek a világban

A DeLaval VMS 310 fejőrobot. Előtérben a robotkar 
(DeLaval’s VMS 310 - T H WHITE Dairy - Voluntary Milking from DeLaval)

Az új DeLaval VMS rendszer lelke a hidraulikus fejőkar – amely sok tekintetben megismétli az emberi kar működését. Az új szoftver és a valaha volt legjobb minőségű kamera felméri a fejőkelyhek rögzítésének legjobb és legpontosabb módját. A rendszer „megtanulja” és alkalmazkodik minden egyes tőgyhöz, memorizálja a beállításokat és 99,8%-ban sikeresen rögzíti a fejőkelyheket, így nincs szükség arra, hogy minden új tehén belépésével a gazda manuálisan tanítsa be a robotot.

A tőgycsészék felhelyezése 50 százalékkal gyorsabb, mint az előző modellben, a fejőkapacitás 10 százalékkal napi 3500 kg tejre nő, de az üzemeltetési költségek alacsonyabbak. Az integrált DeLaval InSight™ rendszer gyorsan és pontosan képes megtalálni a tőgybimbót, stresszmentes és nyugodt élményt nyújtva a tehénnek.

Jelentős előrelépés a tőgypermetezés. A V300 és 310 modellek DeLaval PureFlow™ rendszerrel vannak felszerelve, amely minden egyes tőgybimbót külön-külön permetezéssel tisztít 99 százalékos eredményességgel. A PureFlow rendszer fokozott stimulációja szintén 15 százalékkal nagyobb tejáramlást eredményez.

Korszerű fejési rendszerek a világban

A hidraulikus robotkar. A működés alapeleme
(Mungitura on demand - Evolution (skf.com))

A DeLaval RePro funkcióval rendelkezik, amely automatikusan észleli a hőt és a terhességet a fejési folyamat alatt. A VMS 310 V310 az első fejőrendszer, amely automatikusan megerősíti a vemhességet a teheneknél. Ezáltal javítható a tehenek egészsége és csökkenthetők az állatorvosi költségek.

Az új felhasználói felület – a DeLaval InControl™ mobilalkalmazás – lehetővé teszi a rendszer távvezérlését és az információkhoz való hozzáférést.

A DeLaval InControl, a DeLaval PureFlow és a DeLaval InSight alapfelszereltség mindkét rendszeren, a DeLaval RePro kizárólag a VMS V310-en található.

4. BouMatic MR-D2

A BouMatic MR-D2 egy duplaboxos kompakt fejőrobot, két egymás melletti fejőállással és egy robotkarral. Egy iparágvezető, szabadalmaztatott rendszer segítségével az MR-D2 robot egyidejűleg két tehenet tud fejni a hátsó lábak között (kép), gyorsan, kíméletesen és teljesen. A hátsó lábak közötti fejésnek ez az egyedülálló innovatív megközelítése ideális fejési élményt nyújt a tehénnek, biztonságot a gazdának és védelmet magának a rendszernek.

Korszerű fejési rendszerek a világban

A kétállásos fejőrobot. Egyidejűleg két tehén fejhető
(Robot de muls vaci BouMatic Gemini cu doua posturi (agromax.ro))

Az MR-D2 kétállásos fejőrobottal a fejés egyszerűvé válik a tehén és a gazda számára is. Minden tehén „meghatározza” a saját tejleadási ritmusát és eldönti, hogy mikor akar a fejőállásba beállni.

Korszerű fejési rendszerek a világban

Két tehén egyidejű fejése. Dupla hozam – dupla (?) haszon
(BouMatic a installé son premier robot de traite Gemini au… | BouMatic)

Amikor a tehén belép a fejőállásba, az azonosító rendszer felismeri és eldönti, hogy valóban kell-e fejni vagy sem. Az azonosítás alapján a robot meghatározza azt is, hogy milyen mennyiségű takarmányra van szüksége az állatnak.

A robotkar minden műveletet hátulról hajt végre, a hátsó lábak között mozogva megközelíti a tőgyet. A legújabb 3D-s kameratechnológia segítségével minden tőgybimbó pontos helyzete meghatározásra kerül, a robot megtisztítja és előkészíti az egyes tőgybimbókat, majd rögzíti a fejőkelyheket. A működési tapasztalatok alapján ez a megoldás kiváló rögzítést eredményez.

A robotkar a teljes fejési folyamatot a zárt műszaki területen belül végzi el. Ez minden tőgybimbó megmosásával és előfejésével kezdődik egy speciális tőgyelőkészítő kehellyel. Minden tőgybimbót külön-külön megtisztítanak és előfejnek. Ezután rögzítik a fejőkelyheket és a fejés befejeztével a folyamat a fejés utáni tőgybimbókezeléssel zárul.

Korszerű fejési rendszerek a világban

A robotkar. Több feladatot lát el
(Robot de muls vaci BouMatic Gemini cu doua posturi (agromax.ro))

A robot telepítése nem igényel különleges feltételeket. Általában az istálló egy félreeső, de a tehenek által jól megközelíthető helyére célszerű elhelyezni.

Korszerű fejési rendszerek a világban

A fejőrobot elhelyezése. Nincs szükség különleges feltételekre
(Robot de muls vaci BouMatic Gemini cu doua posturi (agromax.ro))

A teljes fejési folyamat minden lépését különféle érzékelők és mérőeszközök folyamatosan felügyelik. Ha bármilyen eltérés adódik, azt azonnal és egyértelműen jelzik. Minden fontos információ megtekinthető okostelefonon vagy táblagépen (például iPaden). Így az MR-D2 valós idejű betekintést nyújt a fejés teljes folyamatába, illetve a teljesítménybe.

 Korszerű fejési rendszerek a világban

Az MR-D2 robot oldalnézete. Jól áttekinthető műszaki megoldás
(Robot de muls vaci BouMatic Gemini cu doua posturi (agromax.ro))

Címkék: tejtermelés, tehenészet, fejőrobot, szarvasmarha
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Föld napja

Április 22 – a Föld napja, immár ötvennégy esztendeje. A világnap, a „globális ünnep” ötletével ...