TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 633 Ft
Benzin ára: 647 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,91
USD: 365,8
CHF: 401,27
GBP: 458,27
Hirdetés
Barázdában ragadva  –    Talajműveléssel vagy anélkül a termőföldek megmentéséért

Barázdában ragadva – Talajműveléssel vagy anélkül a termőföldek megmentéséért

Gépesítés - 2024.04.15

A talajművelés kérdése, szerepe ma már két táborra osztja a gazdatársadalmat. Sokan el sem tudják képzelni ezt forgatás nélkül, míg vannak, akik a modern szakirodalmat bújva, a no-till módszerét támogatva nem értik, a másik tábor miért is ragadt benne a barázdában.

Olyasmi ez, mint amikor a folyószabályozások során a nagy Alföldet lecsapolták, és mindenki örült, mert „búzabányákat” hoztak létre. Ma már, körülbelül száz év elmúltával azt látni, hogy ha nem történik valami, akkor a „búzabányák” kiszáradnak, és itt marad a kopár valóság. Azokban a régiókban, ahol már több mint 40-50 éve alkalmazzák a no-till technológiát, már rég elkezdték a sávművelést, míg más régiókban most kezdik különböző eszközökkel a mély műtrágyázást. Nem kérdés, hogy a talajművelés intenzitását csökkenteni kell. Fontos azonban, hogy mennyire tegyük ezt, és mikor mit is csináljunk. (1. kép)

Barázdában ragadva  –    Talajműveléssel vagy anélkül a termőföldek megmentéséért

1. kép: Avatar – no-till vetés

Strip-till, no-till

Ha a szármaradványt beforgatjuk a barázda aljába, nem történik semmi, mert nincs levegő, a maradvány nem bomlik el, így egy-két év elteltével megpenészedve visszaforgatjuk. A felszínen vagy a felszín közelében hagyva viszont gyorsan elbomlik, csak néhány alap táplálék, mint a foszfor vagy kálium lesz az, ami egész évben alig mozog a földben, így idővel a mély rétegekből elfogyhat. Valószínű ezért is alakult ki, hogy a StripTill, illetve a NoTill régiókban egyre több helyen nyúlnak hozzá a talajhoz, céltudatosan a tápanyag kijuttatásával. Hosszútávon az arany középút hozhat eredményt, az extrém sikerek a mezőgazdaságban is pont olyan ritkák, mint a sportban az olimpiai arany. (2. kép) De melyik irány kövessük, mi legyen a talajműveléssel? Mennyire legyen intenzív? Kinek van igaza, ha van egyáltalán, vagy sokkal inkább részigazságokból tevődik össze a rendszer? Mindenki olimpiai bajnok lesz?

Barázdában ragadva  –    Talajműveléssel vagy anélkül a termőföldek megmentéséért

2. kép: No-till-nél a tarlónak igen magasnak kell lennie

Lehet a növények gyökere mélyen, vizet is fel tud venni, de ha nincs tápanyag, akkor éhezik.

A Horschnál több mint 25 éve létezik mulcskultivátor: Tiger, Terrano. Ezeket az eke, illetve a nehéz tárcsa kiváltására találták ki. Akit a talaj érdekel, és nap mint nap ezzel foglalkozik, az látja, hogy milyen folyamatok mennek végbe, és milyen állapotban mit lehet csinálni. Azzal, hogy a lóerők növekedtek, a régi iskola követői akaratukon kívül is sokat tudtak hibázni. A ló vagy ökör vontatású eke sokkal kevesebb kárt okozott, mint manapság néhány száz lóerő. Ahogyan a lóerő nőtt, a nagyobb teljesítmény megoldotta azt, hogy sok helyen nem kellett gondolkodni. Szügyig sárban nem sok lovat hajtottak a barázdába!

A talajműveléssel, illetve a tápanyag talajban való elhelyezkedése révén a növények gyökereit is tudjuk irányítani. A vegetációs időszakban körülbelül 80–100 nap az, amikor 2-3 cm mélyen száraz a föld, és körülbelül 20–30 nap van, amikor 10 cm mélyen kiszáradt. Ha a tápanyagok nagy mennyisége ebben a rétegben van felhalmozódva, akkor az felvehetetlen a növény számára. Lehet a növények gyökere mélyen, vizet is fel tud venni, de ha nincs tápanyag, akkor éhezik.

Középút mulcskultivátorral

Jelenleg a középút az lehet, ha mulcskultivátorral műveljük a talajt, akkor, amikor a szerkezetben minimális kárt teszünk, és csak akkora intenzitással, amennyi szükséges. Nagy mennyiségű szármaradványt igyekezzünk egyenletesen bekeverni a rétegekbe. (3-4. kép)

Barázdában ragadva  –    Talajműveléssel vagy anélkül a termőföldek megmentéséért

3. kép: Ultrasekély tarlóhántás: minimális talajnedvesség-vesztés

Barázdában ragadva  –    Talajműveléssel vagy anélkül a termőföldek megmentéséért

4. kép: Csapadék nélkül a talaj felszínén, a szalmatakaró alatt kicsirázott magvak

Az első művelet a tarlóhántás, még akkor is, ha igen sok termelőnél feltevődik a kérdés, hogy száraz talaj esetén miért szükséges. Tarlóhántás: sekély – ultrasekély kivitelben. A Horsch ennek érdekében kifejlesztett egy TerraCut kapát, amely az összes kultivátorra felszerelhető, a MulchMix kapaszárny helyére, és a MulchMix vagy az LD orrbetéttel együtt használható. Így a már meglévő eszközünket „okosítottuk” fel! (5. kép)

Barázdában ragadva  –    Talajműveléssel vagy anélkül a termőföldek megmentéséért

Barázdában ragadva  –    Talajműveléssel vagy anélkül a termőföldek megmentéséért

5. kép: MulchMix kapa

kiemelés: Az alapművelést olyan intenzíven végezzük, ahogy a talajfelszínen levő növényi maradvány mennyisége és a pontos vetés biztosítása „megköveteli”.

Miért sekély tarlóhántás? A kihullott magokat a talajjal keverjük, és amikor elég nedvességet kapnak, akkor kicsíráznak. Ezen felül elvágjuk a kapillaritást – a talajnedvességet bent tartjuk, még akkor is, ha úgy gondoljuk, hogy semmi nedvesség nincs a talajban. Közvetlenül az aratás után végezve a sekély tarlóhántást, a későbbi esőket már készen kapják a talajok. Így minimálisra csökkenthetjük a nedvességvesztést. (6. kép)

Barázdában ragadva  –    Talajműveléssel vagy anélkül a termőföldek megmentéséért

6. kép: Cruiser 6 XL – sekély tarlóhántás, talajfelszín-egyengetés

Az alapművelést olyan intenzíven végezzük, ahogy a talajfelszínen levő növényi maradvány mennyisége és a pontos vetés biztosítása „megköveteli”. Amikor nagyon kevés a szármaradvány, akkor csak az LD kapákkal dolgozunk, amikor nagy mennyiségű, akkor a MulchMix kaparendszerrel a maximális bedolgozásért. (7. kép)

Barázdában ragadva  –    Talajműveléssel vagy anélkül a termőföldek megmentéséért

Barázdában ragadva  –    Talajműveléssel vagy anélkül a termőföldek megmentéséért

7. kép: Terrano MT LD kapával

A mélyművelésnél nagyon fontos a talaj visszatömörítése, a belső erózió elkerülése végett. Ezzel a mélyben levő üregeket megszüntetjük, gyorsan visszaáll a kapillaritás, és a gyökerek jobban fognak növekedni. A növények gyökerei az egyenletesen növekvő tömörödést szeretik.  

Fogyóban a termőföld

A Tiger vagy Terrano család gépei ezeknek a kritériumoknak nagyon jól megfelelnek. Ezekkel a mulcskultivátorokkal a különböző Horsch Partner tartályok segítségével a helyspecifikus mélyműtrágyázást is el tudjuk végezni. Különböző kutatások igazolják, hogy a kiszórt műtrágya hatóanyag milyen alacsony arányban hasznosul. Ezt a hasznosulási rátát lehet a depó műtrágyázással megnövelni, és a nyereségességet kézben tartani. (8. kép)

Barázdában ragadva  –    Talajműveléssel vagy anélkül a termőföldek megmentéséért

8. kép: A takarónövény hűvösebben tartja a felszínt

Nagyon hosszú és rögös az út, amíg pontosan kikristályosodik az, hogy mit és hogyan kell végezni a talajművelésben. A tudósok a 70-es, 80-as években figyelmeztettek már a klímaváltozásra (ami egy természetes folyamat), de most szembesül ezzel nagyon sok termelő. Sokszor politikai célok is állnak egy-egy „hisztériakeltés” mögött. Jelenleg ott tartunk, hogy szakemberek szerint még 50-60 évre van elegendő termőföldünk. Amikor észrevesszük, hogy nagyon kevés maradt, akkor vajon már késő lesz?  

A mezőgazdászok nagyon sokat tehetnek: egészségesebb élelmiszert állíthatnak elő, egy picit a klímára is hatással lehetnek, ezenfelül a természetet formálhatja. Ezért igen fontos lenne például, ha minden gazdász minden évben minden parcellája mellé egy csemetét ültetne.

Szász Zoltán

30-7430302

Címkék: talajművelés, horsch, no-till, Strip-till, mulcskultivátor, kapa, tarlóhántás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Forthial - A búza minőségi paramétereinek növelésére

A 2023. évtől kezdve olyan alacsony terményárakkal találkozhatunk a világpiacon, hogy a kalászosok termesztésébe ...