TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,90000
USD: 357,25000
CHF: 402,54000
GBP: 465,46000
Hirdetés
15 szúnyogriasztó növény a csípésmentes nyári estékhez

15 szúnyogriasztó növény a csípésmentes nyári estékhez

Kertészet - 2024.05.14

A nyári esték szépségét gyakran árnyékolja be a szúnyogok zümmögése és csípése, amely nemcsak bosszantó, de az általuk terjesztett betegségek miatt egészségügyi kockázatot is jelenthet. Szerencsére léteznek természetes módszerek, amelyekkel távol tarthatjuk ezeket a nem kívánt vendégeket, közülük is az egyik legkellemesebb a szúnyogriasztó növények ültetése. Hogy pontosan mit is érdemes ültetnünk, hogy gondtalanul élvezhessük a nyári estéket a kertben, vagy éppen teraszunkon? Ismerd meg a 15 leghatékonyabb szúnyogriasztó növényt.

15 szúnyogriasztó növény otthonra

1.) Citromfű: A citromfű friss, citromos illata közismert szúnyogriasztó hatásáról. A citromfű könnyen gondozható növény, szereti a napfényt és jól tűri a magas hőmérsékletet. Nemcsak rovarriasztóként hasznos, leforrázva, teaként fogyasztva segíthet a stresszoldásban, a gyomorproblémák kezelésében és az alvásminőség javításában is.

2.) Levendula: A levendula az egyik legnépszerűbb szúnyogriasztó virág. A levendula bájos lila virágai és nyugtató illata míg az embereket vonzza, a szúnyogokat távol tartja. Jól fejlődik napos, jól szellőző helyeken, és csekély vízigénye miatt kiváló szárazságtűrő növény. Akár szárított formában is használhatjuk rovarriasztóként, sokan előszeretettel akasztanak belőle egy keveset a ruhásszekrénybe is, molyok ellen.

levendula szúnyog ellen

3.) Menta: A menta frissítő illata és íze révén rendkívül sokoldalúan felhasználható növény, kifejezetten hatékony a szúnyogok ellen is. A napos vagy félárnyékos helyet kedveli, és bőséges öntözést igényel. Gyorsan terjed, így cserépben tartva jobban kontrollálható. A rovarriasztáson túl a menta leveleivel mennyei nyári frissítőket készíthetünk, teák, limonádék és egyéb italok formájában.

szúnyogriasztó növények menta

4.) Rozmaring: A rozmaring aromás, borsos illatát sem kedvelik a szúnyogok, ezért remek szúnyogriasztó növény teraszra! Napos helyet igényel és nem tűri a túlöntözést. Rendszeres metszéssel sűrű, bokros növényt nevelhetünk. A rozmaringot a szúnyogriasztáson túl persze fűszerként is használhatjuk, de dísznövényként sem utolsó.

5.) Citromverbéna: A citromverbéna élénk citromillata a rovarok számára taszító, az emberek számára viszont kellemes. Napos helyre van szüksége és bár jól tűri a meleget, rendszeres öntözést igényel. A citromverbénát, akár teáízesítőként is használhatjuk.

6.) Ánizs: Az ánizs jellegzetes édeskés illata miatt népszerű fűszer, kevesen tudják róla, de akár még szúnyogriasztásra is jól használható. Napfénykedvelő növény, amely jól szellőző, mérsékelten nedves talajban érzi jól magát.

7.) Kadarka borsfű: Ez a növény is tartalmaz illóolajokat, amelyek elriasztják a szúnyogokat. Napos helyet igényel és jól tűri a nedvességet, de a túlöntözést kerülni kell. A kadarka borsfű virágai színesek és kifejezetten dekoratívak, így dísznövényként is megállja a helyét.

8.) Bazsalikom: A bazsalikom erőteljes illata szintén hatékonyan riasztja el a szúnyogokat, különösen az édes bazsalikom fajták. Napos helyet és gazdag, jól szellőző talajt igényel. A rendszeres öntözésre fokozottan ügyelni kell, különösen a meleg nyári hónapokban. A bazsalikom főzés, sütés során is remekül fog jönni, antioxidáns tulajdonságai miatt pedig kifejezetten egészséges is.

bazsalikom szúnyogok ellen

9.) Körömvirág: A körömvirág piretrum-tartalma miatt szintén segítheti a szúnyogok távoltartását, miközben gyulladáscsökkentő és bőrnyugtató tulajdonságai miatt egyéb formákban is felhasználhatjuk. A körömvirág szereti a napfényt és jól tűri a szárazságot, de rendszeres öntözéssel serkenthetjük a virágzását.

10.) Kakukkfű: A fentebb felsoroltak mellett a kakukkfű illata is taszítja a szúnyogokat, míg fűszerként húsokhoz és egyéb ételek ízesítéséhez is felhasználhatjuk. Napos helyet igényel, kevés vízzel is beéri, így a szárazságtűrő növények sorába tartozik.

11.) Macskamenta: A macskamenta különösen erős szúnyogriasztó, nepetalakton tartalma miatt. Napos vagy félárnyékos helyet igényel, és bírja a száraz körülményeket is. Gyorsan növekszik és ha lehetősége van rá, könnyen terjed, így érdemes ügyelni rá, hogy hova ültetjük. Készüljünk fel rá, hogy míg a szúnyogokat távol tartja, addig a macskákat kifejezetten vonzza, nem véletlen használják előszeretettel macskajátékok töltőanyagaként is.

12.) Fodormenta: A fodormenta illata hasonlóan hatékony a szúnyogok ellen, mint a többi mentafajtáé. Napfényre és gazdag, nedves talajra van szüksége. Gyors terjedése miatt cserépben ajánlott tartani, hogy ne foglaljon el túl sok teret a kertben.

13.) Borágó: A borágó kék virágai nem csak dekoratívak, hanem a rovarokat is távol tartják. Kedveli a napfényt, mérsékelt öntözést igényel. A borágó levelei és virágai ehetők, sokan előszeretettel alkalmazzák saláták, italok ízesítésére vagy más ételek díszítésére. A levelei uborkára emlékeztető ízükkel frissítő kiegészítői lehetnek a nyári italoknak, a limonádéknak vagy koktéloknak.

14.) Kámforos üröm: Ez a növény markáns, kámforos illatú, ami a rovarokat távol tartja. Napos helyet és száraz talajt igényel. Rendszeres metszéssel sűrű növényt nevelhetünk. A kámforos üröm remek dísznövény, szárított formában, a szekrényben elhelyezve pedig még a molyokat is távol tartja.

15.) Muskátli: Az illatos muskátli változatai nem csak, hogy gyönyörűen mutatnak a balkonládákban, de különösen hatásosak rovarriasztóként is. Sok napfényre és rendszeres, de mértékletes öntözésre van szükségük. Télen fagymentes helyen kiteleltethetők.

muskátli szúnyog ellen

A fenti 15 szúnyogriasztó növény bármelyikének ültetésével egyszerűen, és vegyszermentesen tarthatjuk magunktól távol a szúnyogokat. Ültessük a növényeket az ajtók, ablakok vagy kerti ülőhelyek közelébe, hogy amikor a szúnyogok megérzik az erőteljes illatot, elkerüljenek minket.

Címkék: szúnyog
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ultrasekély tarlóhántás - LEMKEN Koralin 9

A humuszban gazdag talajok tárolják a vizet és tápanyagokkal látják el a növényeket, azaz termékenyek. Ez biztosítja ...