TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.964,48 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.533,77 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 61.253,64 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.866,29 Ft (tonna)
Repcemag: 159.604,60 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.503,23 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 607 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,78
USD: 359,69
CHF: 396,83
GBP: 450,76
Hirdetés
Agrár 4.0

Agrár 4.0

Gépesítés - 2024.04.08

Drónok a mezőgazdaságban – PREGA 2024 – Foltkezelés, közvetlen elérés, átrepülés

Minden jel arra mutat, hogy a drónhasználat előbb-utóbb megkerülhetetlen lesz a mezőgazdaságban és a precíziós gazdálkodás fontos részét képezi. Ezért ez ma már visszatérő téma nemcsak a PREGA-n, de más kiállításokon és fórumokon is. A dróntechnikában rohamosan fejlődik mind az eszközök kínálata, mind az alkalmazhatóság minősége. Sokak számára talán ijesztő lehet a jogszabályi környezet és annak gyors változása, de a jogalkotóknak ezt is folyamatosan finomítani, aktualizálni kell, szinte versenyben a drónokat gyártó vállalatok kínálatbővítésével.

Egy új lehetőség

Agrár 4.0Keczer Máté, az ABZ Drone Kft. ügyvezető helyettese előadásában utalt rá, hogy a drónok ma már a mindennapos gazdálkodás részét képezik, és ugyanúgy kell rájuk tekinteni, mint bármely más mezőgazdasági gépre. A drón egy új lehetőség. Rossz drón valójában nincs, csak rosszul kiválasztott típus. A jól megválasztott technika integrálható a gazdaságba, ha pontosan tudjuk, milyen feladatokra kívánjuk használni.

A kisebb drónok mint eszközhordozók – úgynevezett monitoring drónok – a mindennapos növényegészségügy-, vadkár-, belvíz- stb. felmérésekre kiválóan alkalmasak, sőt gyomfelismerésre is. Amíg a műholdak 5 x 5 méteres felbontásban dolgoznak, addig egy drónra szerelt RGB vagy multispektrális (nem látható színtartományú) kamera 2,8 x 2,9 centiméteres felbontással működik. Előbbi alkalmas a gyomok felismerésére, utóbbi növény-egészségügyi állapotfelmérésre. Az elkészült felvételek mesterséges intelligenciával gyorsan, megbízhatóan kiértékelhetők, ami folyamatosan fejleszthető, újabb gyomfajták és növénybetegségek felismerésére.

A drónok eredményessége nagyban függ egy jól megtervezett repülési tervtől, azaz útvonaltól (üzemidő, elvégzendő munka időtartama), sőt az útvonal átültethető a hagyományos földi gépek RTK rendszerére, mint tervezett munkavégzési irány.

Megtakarítások drónnal

Agrár 4.0Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezető igazgatója szintén a drónok széleskörű alkalmazhatóságára, előnyeire sorolt fel több gyakorlati, már végrehajtott feladatok. A drónok egyik nagy előnye a célzott, úgynevezett „foltkezelés” és a beavatkozási területek közti közvetlen elérés, átrepülés, ami jelentős idő- és költségmegtakarítást is jelent.

Az alkalmazások olyan, még kevésbé ismert feladatokra is kiterjedhetnek, mint például a vadkárok felderítése, a rágcsálók elleni védekezés, kapszulás növényvédelem vagy az üvegházak tetejének árnyékoló festése. Mindezt jelentős, legalább 30-33 %-os költségmegtakarítással, a megszokott módszerekhez képest.

A drónok egyik nagy előnye a célzott, úgynevezett „foltkezelés” és a beavatkozási területek közti közvetlen elérés, átrepülés.

A drónok még kevésbé ismert, de kiváló alkalmazhatósága az erdészet – e gépek a növényállomány (faállomány) fejlődésének nyomon követésére, viharkárok vagy illegális fakitermelések felderítésére szintén alkalmasak.

Gyakorlati jó tanács, hogy egymással szomszédos vagy reális közelségben lévő műveleti területek esetén célszerű ezeket összekapcsolni, felfűzni, és így egyetlen műveletként kezelhetők, ami jelentősen megkönnyíti az adminisztrációs teendőket. Továbbá, nehéz terepviszonyok esetén vagy teraszos művelésnél kétségtelenül előnyös a drónos technika.

A szükséges informatikai háttér és költségei teljesen függetlenek a drónok méretétől és típusától.

Egyedi és sorozatgyártás

Agrár 4.0Az egyedi drónfejlesztésekről és precíziós meteorológiai szolgáltatásokról tartott előadást Kardos Péter fejlesztőmérnök, a MouldTech Systems Kft. részéről. A cégnél öt éve zajlik egyedi és sorozatgyártható drónok fejlesztése. Ezt nagyban elősegíti, hogy a magyarországi jogi szabályozások az élmezőnyben vannak, teljesen pozitív értelemben, ami nagyban elősegíti a drónok és drónos technológiák gyakorlati alkalmazását és elterjedését. A hazai fejlesztés előnye, hogy precízebben és hamarabb reagálhat a felmerülő magyarországi felhasználói, piaci igényekre: folyamatos kapcsolatot biztosít a felhasználókkal, beépíti a fejlesztésekbe a gazdák igényeit.

A légi kijuttatásnál fontos tényező a műveletbejelentési kötelezettség, az előző napi, délelőtt 9 órás határidő.

Egy teljesen új hazai innováció a monitoringdrónok terén az úgynevezett meteorológiai megfigyelés és érzékelés, amely szintén fontos eleme nemcsak a mezőgazdaságnak, de a repülésnek is. Vannak ugyan precíz, nagy tudású mini meteorológiai állomások, ezek azonban helyi, inkább mikroklímai értékeket mutatnak. Egy-egy nagyobb birtok esetében már esélyes, hogy pár száz méterrel távolabb vagy hegyvidéken, 20–50 méterrel magasabban már más értékeket mérnénk. Egy 5–15 perces, „meteo-drónos” felméréssel az értékeket akár a birtoktérképre is át lehetne ültetni, mint más megfigyeléseket. Ezek nagyban elősegíthetik a döntéshozatalt, egy drónos vagy akár talajszinti, mezőgépes hatékony növényvédelmi beavatkozás időzítéséhez.

A légi kijuttatásnál fontos tényező a műveletbejelentési kötelezettség, az előző napi, délelőtt 9 órás határidő. Meglepetéseket tartogathat az időjárás, előfordulhat, hogy a műveleti nap reggelén kell törölni tervezett munkát vagy felvonulni a vontatott vagy önjáró géppel, de ezek minimalizálhatók lesznek a MouldTech Systems Kft. által piacra dobott, meteorológiai fejlesztések révén.

Egyedülálló magyar fejlesztés – a környezetbarátabb és gazdaságosabb agrárium igényeire fejlesztve – az úgynevezett porlasztótárcsás kijuttatás, cseppképzés a cég A10-re keresztelt drónja esetében, amely már szabadalmi védelmet is élvez. Ez a drón már meg is vásárolható, a sorozatgyártása most kezdődött el. Jellemző teljesítménye 10 hektár/óra.

3D modellezés

Agrár 4.0Fehérvári Sándor, az mYields Kft. termékfejlesztője
 

Agrár 4.0és Szarvas Zoltán, az AGRO MASTERS Hungary Kft. ügyvezető igazgatója előadásaikat a táblák 3D modellezése és a hatékony, precíziós gazdálkodás összefüggésében tartották.

Az eredményes művelés érdekében – főleg a precíziós technológiánál – minden négyzetméterét ismerni kell a területek topográfiájának. Ennek feltérképezésére a drónos felmérések 360 ezerszer több adatpontot szolgáltatnak, mint egy műholdas felvétel, akár 5 x 5 centiméteres felbontásban is, amely aztán 2 x 2 méteres táblákban, háromdimenziós képként szintén áttekinthető lesz. A modellek feldolgozásában olyan termelőközpontú megoldásokat kerestek, mint a művelési irány meghatározása, amely jelentős mértékben képes befolyásolni az erodált területek terjedését. Ez kulcsfontosságú a talajban lévő tápanyagok kimosódásának vagy megmaradásának mértékében is.

Az eredményes művelés érdekében – főleg a precíziós technológiánál – minden négyzetméterét ismerni kell a területek topográfiájának.

A topográfiai index-számítással előre jelezhetők a vízösszefolyások, az öntözési rendszer kiépítéséhez elengedhetetlen, hogy hova is fog majd megindulni a víz, vagy melyik részeken várható belvíz kialakulása. Az Alföldön már néhány centiméteres szintkülönbségek is számítanak belvíz szempontjából. Az eddigi felmérések azt mutatják, hogy az adott földterület mindössze 5–10%-os dréncsövezése is elegendő lehet a probléma megoldására, ami tetemes költségmegtakarítást jelent.

A 12%-nál meredekebb lejtésű földterületeken egyébként is fent kell tartani a HMKÁ által meghatározott előírásokat, a teljes művelési koncepcióra vonatkozólag, így a 12 és 17 százalékos lejtők helyzetének pontos ismerete nagy segítség az okszerű megfelelésben.

Ez a területelemzés már szolgáltatásként, szaktanácsadásként is elérhető. A minimális parcellaméret 5-10 hektár, amelynél már érvényesül a felmérés és a talajművelési terv pozitív hatása. Természetesen a dróntechnika mellett itt is alapvető fontosságú a talajmintavétel és a talajadatok elemzése a teljes körű, pontos területfelméréshez, ami az AGROMASTERS Kft. szolgáltatásainak alappillére.

Mesterséges intelligencia

Agrár 4.0Carlos Dugarte, a Vertinetik Kft. ügyvezető igazgatója a drónok, a robotika és a mesterséges intelligencia előnyeit, létjogosultságát taglalta előadásában. Az eredményesség és költséghatékonyság itt is a célirányos és körültekintő beszerzéssel, beruházással kezdődik. Mindegyik jól alkalmazható, mind az ültetvényes, mind a kertészeti gazdálkodási formában, elősegítve a kisebb ökológiai lábnyomot és költséghatékony termelést. A drónok gyorsan, szinte néhány év alatt a mindennapok részévé váltak, fognak válni, ellentétben a szántóföldi vagy szüretelő-betakarító robotokkal szemben, sőt utóbbiaknál még igen komoly műszaki kihívásokat kell leküzdeni.

Dróntípustól és növényfajtától függően a vetés vagy a szemcsés műtrágyázás művelete sem lehetetlen.

A drónok legnagyobb előnye, hogy magas növényeknél, fák esetében fentről is tudnak célzottan szert kijuttatni, a rotorok légáramlata megnyitja a növényzet lombozatát és ezzel egy időben erőteljesen lefelé irányítja a kijuttatott anyagot, minimalizálva az elsodródás veszélyét. Nem kell az ültetvényt előkészíteni, soraljgondozással vagy a szőlővesszők kötözése sérülés ellen, amit egy ültetvénytraktor okozhat, sáros, meredek terepviszonyok vagy teraszos művelés mellett szintén bevethető, célirányos, foltszerű kijuttatással. Azonban dróntípustól és növényfajtától függően a vetés vagy a szemcsés műtrágyázás művelete sem lehetetlen. 

Teljesítményben pedig manapság a 200 liter / 30 perc mennyiség, 4 felszállással vagy a 150 kg / perc kijuttatás sem lehetetlen!

A vegyszermentes növényvédelem másik favoritjai az UGV-k lehetnek, azaz vezető nélküli földi járművek. Lényeges különbség, hogy itt távolról történő vezetés történik, és nem autonóm (önvezető) szántóföldi robotról van szó! Egyetlen hátránya, hogy az UV-C fények csak sötétben fejtik ki hatásukat, elpusztítva a növényeket megfertőző gombákat. A besugárzás időtartama a munkasebességtől és a fényforrások teljesítményétől egyaránt függhet, ami még nem károsítja a kezelt haszonnövényeket. Nincs sem egészségügyi, sem munkavédelmi várakozási idő, sem vegyszermaradvány.

Engedélyezési gyakorlat

Agrár 4.0A Légtér.hu Kft. képviseletében Csipak-Török Ágnes cégvezető a mezőgazdasági drónos műveletek engedélyezési gyakorlatáról tartott előadást, számos tippet és tudnivalót kiemelve, szintén a műveletek megkönnyítése érdekében. Fontos, hogy a kiválasztott drón rendelkezzen MATE típusminősítéssel. A jogszerű felhasználáshoz a permetező drónt használó személynek növényvédelmi drónpilóta szakképesítéssel kell rendelkeznie , amelynek megszerzéséhez több elméleti és gyakorlati vizsga is szükséges. A növényvédelmi drónpilóta képzés engedélyhez kötött oktatás, ezért csak bejegyzett, engedéllyel rendelkező szervezethez forduljunk, ha szeretnénk megszerezni a szükséges képesítést, illetve a képző intézmény választásakor érdemes megtekinteni a hallgatói véleményeket és a sikeres vizsgázási arányt is.

A szabálytalan drónhasználat nemcsak komoly pénzbírsággal jár, de az engedélyek bevonását is eredményezheti.

A Légtér.hu képzései módszertana egyedülálló, a tantermi képzés mellett  a tanagyag elérhető on-line is, illetve többezer kérdéses kérdésbank segíti a hallgató vizsgára való felkészítését. Idén január 1-jétől néhány új jogszabály is alkalmazandóvá vált, amelyek elemei azonban többnyire nem érintik a mezőgazdasági drónpilótákat, viszont azoknak a távpilótáknak, akik nem csak permetezéssel foglalkoznak, érdemes utánajárni ezen változásoknak. A szabálytalan drónhasználat nemcsak komoly pénzbírsággal jár, de az engedélyek bevonását is eredményezheti, ezért, ha bizonytalanok vagyunk egy-egy kérdésben, célszerű szaktanácsadást kérni.

Felelősségbiztosítás

Kalinovits Sándor légügyi referens, az Építési és Közlekedési Minisztérium, Légügyi Felügyeleti Hatósági Főosztályától egy előre felvett előadással volt jelen. Ebben felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi (ICAO, EASA) előírásoktól előfordulhatnak bizonyos szigorúbb, nemzeti előírási kitételek is a drónüzemeltetéssel kapcsolatban. Ha például valaki egy nagyobb, más kategóriába tartozó eszközt vásárol vagy a meglévő drónját eladja, ezt szintén be kell jelenteni a hatóságoknál. Nagyon fontos, hogy szabadidős alkalmazás esetén csak a 250 grammnál nagyobb eszközökre, míg kereskedelmi célú tevékenység végzéséhez minden esetben kötelező felelősségbiztosítást kötni, ide tartoznak a mezőgazdasági célú drónok is. A drónokra szintén vonatkoznak alapvető szabályok, amelyek cseppet sem ördöngösek, a mezőgazdaságiakra kissé szigorúbbak, például kijuttatásra alkalmas eszköz nem repülhet élő vizek, öntöző- vagy vízelvezető csatornák, illetve élő állatok fölé.

Címkék: drón, precíziós gazdálkodás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megjelent az új, állati genetikai erőforrások megőrzésének ...

Megjelent az állati genetikai erőforrások ex situ és in vitro megőrzésének, és szakmai támogató tevékenység ...