TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 609 Ft
Benzin ára: 612 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,64
USD: 358,53
CHF: 395,07
GBP: 449,24
Hirdetés
Agritechnica 2019: lesz mit nézni a Horschnál

Agritechnica 2019: lesz mit nézni a Horschnál

Gépesítés - 2019.08.24

Soha ennyi újdonság nem szerepelt még a Horsch kínálatában a hannoveri Agritechnica szakkiállítást megelőzően. A november közepi rendezvény kedvcsinálójaként a német vállalat már júliusban bemutatta vadonatúj fejlesztéseit 
a sajtó képviselőinek.

A Horsch a népszerű Maestro sze­men­kéntivetőgép-családot a CV és RV termékvonallal újította meg. A CV legfontosabb műszaki jellemzője, hogy akár egyetlen központi tartály használható a vetőmaghoz és műtrágyához, vagy pedig – mint korábban is – egy nagy műtrágyatartályt és különálló vetőmagtartályokat is lehet használni. A vetőegység rögzítése rugalmas, hogy a sorok számát és távolságát változtatni lehessen. A gép teljesen új, könnyen beállítható, és a szokásos nagy pontossággal működő AirVac vákuumos adagolóval kerül forgalomba. Ez egy teljesen új fejlesztésű automatikus lesodróval dolgozik, amellyel leegyszerűsödik a beállítás, ugyanis csak a helyes adagolótárcsát kell kiválasztani. Mindez lehetővé teszi, hogy a jövőben a standard szemenként vetendő magok (kukorica, cukorrépa, napraforgó, szója és repce) spektrumát bővítsék, de további növénykultúrák – például különböző bab- és borsófajták – adagolása is lehetségessé válik. A meghajtás továbbra is elektronikus, hogy az olyan technológiák, mint a SectionControl és a VariableRate vagy az egysoros vetés a megszokott módon használható legyen.

1c maestro min

Maestro szemenkénti vetőgép

A vetőegységet a legnagyobb tartósságra és a nagy hidraulikus csoroszlyanyomásra fókuszálva átdolgozták. A főkeretre U profillal van rögzítve, hogy a jövőben a sorok száma gyorsan és egyszerűen 8-ról 12-re átszerelhető legyen. A Maestrónál a műtrágya külön egy, a mélybe vezető egytárcsás műtrágyacsoroszlyával kerül a földbe, ami nehéz, kötött talajon is megmutatja erősségét. A műtrágyacsoroszlya a vetőkocsira van rögzítve, így a sortávolság változtatása is könnyen megoldható.

A Maestro RV-hez az „egy sorhoz egy vetőmagtartály” bevált elvet vették át. A műtrágya fronttartályból kerül a csoroszlyákhoz, és soronként egy vetőmagtartály áll rendelkezésre, ugyanakkor – mint ahogy az a nagy Maestro SW-ből ismert – egy központi tartály van a műtrágyához és a vetőmaghoz. Ennek 
a technológiának MTS (Main Tank Supply, azaz „központi tartályellátás”) a neve, s a nagy központi tartály 3000 liter műtrágya és 800 liter vetőmag befogadására alkalmas. Ha a központi tartályt csak műtrágyához használjuk, a térfogata 3000 liter és 70 liter vetőmag soronként. A Maestro a 8 és 12 soros mellett 9 soros változatban is kapható.

Újdonság lesz az Agritechnicán a Horschtól a Leeb 6300 PT és 8300 PT önjáró permetező is. Ezek leginkább szembetűnő sajátossága a rugalmasság és a maximális kényelem, precíz kijuttatás mellett. Megmaradt az egyedülálló, díjnyertes BoomControl, de immár 42 méteres szórókeret-szélességben is és akár 42 szakasszal. Teljesen új fejlesztés a ComfortDrive futómű központi kerettel és a kerekek hidropneumatikusan csillapított, egyedi felfüggesztésével, aktív szintszabályzással. Ez közúton, a szántóföldön vagy akár lejtőn történő munkavégzésnél is kiemelkedő menetkényelmet jelent. Az ügyfelek igényeinek megfelelően 
a ke­­­­­rékagymeghajtás két változatban áll rendelkezésre, természetesen az ösz­szes műszaki fejlesztéssel, például az auto­­­matikus terhelésfüggő szabályozású, fokozatmentes hajtóművel és a ki­­pörgésgátlóval. Az optimalizált súlyeloszlásért megtartották 
az elöl elhelyezkedő fülke koncepcióját. A kabint teljesen megújították, ami tökéletes kilátást és tágas teret eredményezett. A PT minden funkciójának egyszerű, biztos és kényelmes kezeléséért az új fejlesztésű ErgoArm kartámasz felel. Az új, V-ös fokozatú kipufogógáz-kezelési normáknak megfelelő, 310 LE-s motor rendkívül környezetbarát. A gép az eltérő vevői igényekhez igazodva 6000 literes műanyag és 8000 literes nemesacél tartállyal is elérhető. Mindkét változat a fülkéből kezelhető CCS Pro folyamatos belső tisztítással és automatikus öblítési funkcióval rendelkezik. 
A nagy teljesítményről a percenként 1000 literes töltési teljesítményű rozsdamentes acél centrifugálszivattyú gondoskodik.

2e Leeb min

Leeb PT önjáró permetező

A Horsch bemutatta az új Cultro TC könnyen vontatható, dupla késes hengert is, amely 3 és 12 méteres munkaszélességben kapható, és rendkívül széles körben használható, akár egyéb gépekkel kombinációban. A kések kitűnően aprítják a repce- vagy silókukorica-szárakat és a köztes növényeket. A Cultro TC hengere kompakt, ami a magas fordulatszámról és a fordulatonkénti magas vágásszámról gondoskodik, hogy a szerves anyagok aprítása valóban intenzív legyen. Hat kés található a hengeren elosztva, keresztirányban elrendezve. Ennek eredménye az úgynevezett keresztvágás a maximális aprítási eredményért.
A 3 méter munkaszélességű Cultro 3 TC hárompont-függesztéssel kapcsolható az erőgéphez. Választható frontfüggesztéses, henger nélküli változata, amely például a Joker CT-vel nagyon jól kombinálható. További opció a hátsó felfüggesztéses változat tömörítőhengerrel, és ennél a Joker CT-hez elérhető teljes tömörítőhenger-kínálat rendelkezésre áll. A vontatott változat, a Cultro 12 TC 12 méter munkaszélességű. Az új keretfelépítés a gép teljes súlyát a hengerre viszi át, az egyes hengerszegmensek pedig 3 méteres szakaszokra vannak osztva, amelyek külön-külön vannak rögzítve. Ez még nagy munkaszélességnél is a gép optimális talajkövetését eredményezi. Minden szegmens egyedileg túlterhelés elleni védelemmel biztosított. A gép felszerelhető tömörítőhengerrel vagy nehéz boronával: utóbbi különösen akkor hasznos, ha sok szerves anyagot is el kell osztani a felületen. A Cultro kései elé egy simító is felszerelhető, amely a magágykészítéssel bővíti a gép használati lehetőségeit. A munkagép akár 20 km/órás munkasebességgel is képes dolgozni, alacsony üzemanyag-fogyasztás mellett. A Cultro 12 TC már egy 200 lóerős traktorral is használható.

3d Cultro min

Cultro TC dupla késes henger

A Horsch új fronttartálymegoldása a Partner 2000 FT, amely egyfajta kiegészítés a továbbra is elérhető Partner 1600 FT mellett. 2200 literes tartálytérfogattal rendelkezik és kétféle változatban kapható, ami óriási variálhatóságot kínál. Egyszer mint dupla fronttartály a vetőmag és a műtrágya vagy két különböző műtrágya számára. A tartály elosztása ebben az esetben 60:40 százalék. A második elosztás 75:25 százalék, ahol a nagy tartály 
a vetőmag vagy a műtrágya számára van, míg a kisebbik a mikrogranulátumnak. Ebben az esetben egy széria- és egy mikrogranulátum-adagoló van felépítve. A Partner 2000 FT-hez a gumi tömörítő keréksor opció a passzív kormányzáshoz. Kiegészítő súlyok és munkalámpa is elérhető a géphez.

4c Partner min

Partner FT fronttartály

A rendezvényen készült fotók megtekinthetők itt!  

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: vetőgép, permetezőgép, Agritechnica, Horsch, henger, fronttartály
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Támogatási felhívás méntartásra és méncsikónevelésre

A Pályázat Menedzser honlap tette közzé, hogy várhatóan 2024 májusában lehet támogatási kérelmeket benyújtani ...