Növények Napja a Debreceni Egyetemen
Hírek - 2024.05.15
Egy 1849-ből származó bazsarózsa, egy 1867-es pipacs, alternatív levélfehérjével dúsított kenyér, ostya és gumicukor – a növényvilág sokszínűségét mutatja be a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara a nemzetközi Növények Napja alkalmából szervezett rendezvénysorozatán. Május 14-e és 24-e között izgalmas interaktív programokkal, kiállításokkal, tudományt népszerűsítő előadásokkal várják az érdeklődőket a Böszörményi úti campuson.
Idén ötödik alkalommal csatlakozott a nemzetközi Növények Napjához a Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara (MÉK), annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a növények rendkívüli változatosságára és az emberi életben betöltött létfontosságú, komplex szerepére.
- A növények élelmiszer-alapanyagok, takarmányozási célokat szolgálnak, hozzájárulnak a mentális egészségünkhöz és egyben a szépséget is jelentik számunkra. A kétévente megtartott rendezvényünk idén sokkal színesebb lett, mivel a kar több tanszéke és intézete – mint a Növényvédelmi Intézet, a Kertészettudományi Intézet, a Növénytudományi Intézet és az Élelmiszertechnológiai Intézet – is csatlakozott, így igazi programkavalkáddal ünnepelhetjük a növényeket – mondta a rendezvénysorozat megnyitóján Veres Szilvia.
A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar tudományos dékánhelyettese, az Alkalmazott Növénybiológiai Tanszék vezetője úgy látja: a felgyorsult és stresszes életmódunk miatt egyre inkább felértékelődött a növények, a kert, a veteményesek, a díszkertek jelentősége.
- A programokkal szeretnénk megmutatni azt is, hogyan lehet kertünket hatékonyan művelni és fenntartani úgy, hogy az ne csak teher, hanem örömforrás is legyen – tette hozzá Veres Szilvia.
A rendezvénysorozat első napján a Böszörményi úti campus főépületének aulájában pozsgás növényeket bemutató kiállítás és a DE MÉK Alkalmazott Növénybiológiai Tanszék értékes herbáriumi és a Növényvédelmi Intézet herbológiai lapjaiból nyílt tárlat. Ritka, 150-200 éves, muzeális értékű préselt növényeket, gyógynövényeket és mohákat is láthatnak az érdeklődők.
A tíznapos programsorozat érdekes előadásokat és workshopokat is tartogat a látogatók számára, különleges, kísérleti élelmiszereket, levélfehérjével és mikroalgával dúsított kenyeret, ostyát és gumicukrot is kóstolhatnak majd.
A tudománynépszerűsítő előadásokon szó lesz egyebek mellett az élő, élhető kert kialakításáról és fenntartásáról, a mérgező, szúrós és inváziós gyomnövényekről. Találkozhatnak majd Megyeri Szabolcs kertész, újságíró-bloggerrel is, aki workshopján a klímaváltozás hatásait szemlélteti majd.
Az eseményről további részletek az alábbi linken érhetők el.
Forrás: DE. Sajtóközpont - ÉE
Címkék: debreceni egyetemA „diómérgezés” valójában egy tremorogen mikotoxikózis
Jön a valódi áttörés a hazai ökológiai gazdálkodásban?
Új AKG- és ÖKO-program, DIMOP-pályázatok
A leander teleltetése – minden, amit tudnod kell
Kihívások és lehetőségek a növényvédelemben
Az őstermelők már saját maguk is létrehozhatják hatósági ...
Megjelent az ökológiai gazdálkodás támogatására irányuló ...
A Corteva új üzleti megközelítése javítja a gazdák ...
Hogyan lesz a jó zongoraművészből kiváló marketinges? – ...
Jelentősen átalakulhat a hőmérséklet és a csapadék éven belüli ...