TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
LEMKEN Azurit 10 szemenkénti vetőgép

LEMKEN Azurit 10 szemenkénti vetőgép

Gépesítés - 2024.01.13

A gyakorlatban is bizonyít a Delta-Row koncepció

2023-ban Adonyban is bizonyított a szemenkénti vetőgépek között egyedi vetéstechnikát képviselő Azurit 10, mely „eltolt ikersorban”, azaz a DeltaRow koncepció szerint helyezi el a földben a vetőmagokat. Ezáltal 70 százalékkal nő a növények tenyészterülete, hatékonyabb a fény-, tápanyag- és vízfelhasználásuk. A Helianthus Kft. gyakorlati tapasztalatait ismertetjük.

LEMKEN Azurit 10 szemenkénti vetőgép

Az Azurit 10 szemenkénti vetőgép 8 soros kivitelben kapható

Szemenkénti vetőgépet több márka gyárt, nagyjából egy kaptafára. Van viszont egy különlegesség: a német Lemken Azurit 10 típusa nem szimplán egy vonalban rakja le a magokat, hanem az új DeltaRow koncepcióval ikersorban és háromszögkötésben, 75 cm-es sortávolságban. Ezáltal a hagyományos sorokkal szemben 70 százalékkal nagyobb a tőtáv, intenzívebb a gyökérképződés, és kikelt növények több tápanyagot, vizet és fényt kapnak.

LEMKEN Azurit 10 szemenkénti vetőgép

A vetett mennyiség rugalmasan szabályozható, a hektáronkénti tőszám állandó szinten tartásáért.

Leghatékonyabb maglehelyezés

Az Azurit 10 szemenkénti vetőgép 4, 6 vagy 8 soros kivitelben kapható. Egyesíti a központi vetőmagtartály előnyeit a maglehelyező szemenkénti adagolójával. Indítógombjának megnyomásával egyszerűen és gyorsan kiüríthető a 600 literes vetőmagtartály. A szimmetrikusan elcsúsztatott pozíciójú furatos tárcsák pontos háromszögkötésben helyezik le a magokat. A műtrágyasáv ezek alá, középre kerül. A furatos tárcsák lassú forgási sebességének köszönhetően a nagy menetsebesség sem befolyásolja negatívan a lehelyezés pontosságát. A két szinkronizált furatos tárcsa csak minden második magot adagolja, így átmérőjük kicsi lehet, kerületi sebességük minimális. A szemenkénti adagolás időtartama elég hosszú ahhoz, hogy kiküszöbölje a duplázást, és jelentősen javítsa a hosszirányú eloszlást. Két optikai érzékelő ellenőrzi a szemenkénti lehelyezést.

A Lemken Azurit 10 nem szimplán egy vonalban rakja le a magokat, hanem az új DeltaRow koncepcióval ikersorban és háromszögkötésben, 75 cm-es sortávolságban.

Az 1780-ban egyszerű kovácsműhelyként alapított, de már világszerte harminc képviseletet fenntartó LEMKEN a 2013. évi Agritechnica kiállításon jelentette be, hogy szemenkénti vetőgépet fejleszt. Az Azurit vetőgép, amely az új DeltaRow maglehelyezéssel tűnik ki, immár sikertípusnak számít. Akár 15 km/óra munkasebességgel, nagy pontossággal, hatékonysággal vet kukoricát, szójababot, napraforgót és repcét. Először két sávtisztító kerék takarítja el a tarlómaradványokat és köveket, majd a műtrágyacsoroszlya pontosan a két ikersor közé helyez le egy műtrágyasávot, és egy trapézgyűrűs tömörítőhenger lezárja a műtrágyaárkot, előtömöríti a magárkot, ami a LEMKEN Azurit vetőgép újabb egyedülálló funkciója.

LEMKEN Azurit 10 szemenkénti vetőgép

A szélesebb sorok közepébe juttatja a műtrágyát

A vetőmag a vetőelemekhez igény szerint jut a központi magtartályból. A szemenkénti adagoló két szinkronizált furatos tárcsája felváltva adagolja a magot a DeltaRow vetőelem két kettős tárcsás csoroszlyájához. A csoroszlyák mélységét középső kerék határolja, végül az ikersorokat egy V alakú nyomókerék zárja le. A vetett mennyiség rugalmasan szabályozható, a hektáronkénti tőszám állandó szinten tartásáért.

A DeltaRow vetéssel optimális a növények hely-, fény-, víz- és tápanyag-kihasználása.

Az Azurit 10 további jellemzői: műtrágya-kijuttatás frontműtrágyatartályból, 0–15 cm mélységbe, akár 200 kg műtrágyacsoroszlya-nyomás, paralelogramma-felfüggesztésű vetőegységek hidraulikus nyomásállítással, maximum 250 kg-ig, hidraulikus vázbecsukás.

Magasabb hozam a végeredmény

Egy száraz leírásnál ezerszer többet ér a gyakorlati tapasztalat! Ilyet a Helianthus Kft. termelési vezetőjétől, Újszászi Józseftől kértem. Cégük több mint háromezer hektáron termeszt hagyományos szántóföldi növényeket Adony körül. Korábban Monosem vetőgépeket használtak, megelégedésükre, de mint tudjuk, a jónak ellensége a még jobb… A LEMKEN tavaly demózott náluk, kettéosztottak egy táblát, egyik felét a hagyományos technológiájukkal vetették be, a másikat az Azurit 10-zel. Mint emlékszünk, 2022 tragikusan aszályos esztendő volt. Ilyen extrém körülmények között már megmutatkozott az Azurit 10 előnye: a vele elvetett kukorica tíz nappal tovább bírta kiszáradás nélkül, zölden. A betakarításra ugyan az egész gazdaságban szörnyen kevés lett a termés, a DeltaRow térfelén azonban 25 százalékkal több!

LEMKEN Azurit 10 szemenkénti vetőgép

A szemenkénti adagoló két szinkronizált furatos tárcsája felváltva adagolja a magot a DeltaRow vetőelem két kettős tárcsás csoroszlyájához

2023 tavasszán megérkeztek a gazdaságba az új Azurit 10-es gépek. Előnyükre vált, hogy más gyártmányból nem kaphattak volna műtrágyatartályos, függesztett vetőgépet. Ennyire egyenletes kelést korábban sosem tapasztaltak földjeiken. A táblavégi fordulókban is egyenletesen, szépen kikelt a kukorica. Rosszabb talajviszonyok között is pontosnak bizonyult a maglehelyezés. További pozitív tényező a gyors töltés: pikk-pakk elintézhető, ezáltal rövidül az inaktív idő. Mindent összevetve Újszászi József elégedett a döntésével és új vetőgépeikkel.

LEMKEN Azurit 10 szemenkénti vetőgép

Újszászi József termelési vezető elégedett a vetőgépbeszerzésével

Úgy látszik, a LEMKEN nagyon beletalált valamibe: Azurit 10 szemenkénti vetőgépe nemcsak hatékonyan, időtakarékosan dolgozik, hanem az egyedülálló DeltaRow megoldással növeli a termesztés hatékonyságát, a hozamot. A szimpla soros vetéssel szemben egyértelmű fölényben van a DeltaRow vetés, hiszen optimális a növények hely-, fény-, víz- és tápanyag-kihasználása. Az új vetéstechnika alapja lehet majd eddiginél hatékonyabb termesztéstechnológiáknak is, amivel az új fejlesztésű hibridek genetikai potenciálját is jobban kihasználhatjuk.

LEMKEN Azurit 10 szemenkénti vetőgép

A növények elnyújtott háromszögek csúcsain állnak

LEMKEN Azurit 10 szemenkénti vetőgép

Sokkal jobb a dupla sor a szimplánál




Szerző: AgrárUnió

Címkék: lemken, Azurit, szemenkénti vetőgép, vetőgép, DeltaRow
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Szedd magad eper 2024 - Friss országos lista, 32 helyszínnel

Ahogyan idén berobbant a tavasz, úgy kezdtek el sűrűn virágozni az eperpalánták. A kedvező időjárásnak köszönhetően ...