A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius

Már a gazdák is visszafogják magukat, megkezdődött a spórolás

Már a gazdák is visszafogják magukat, megkezdődött a spórolás

Hírek - 2022.08.05

A második negyedévben csaknem 44 százalékkal csökkent az értékesített műtrágya mennyisége hazánkban az előző év azonos időszakához képest, az értékesítési árak pedig 2,2-3,8-szeresére emelkedtek - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett negyedéves jelentésben. A növényvédő szereknél hasonló mértékű áremelkedést mértek a második negyedévben, miközben az értékesítés ötödével esett vissza.

Már a gazdák is visszafogják magukat, megkezdődött a spórolás


A jelenség oka a földgáz árának drasztikus emelkedése, amely a legnagyobb költségtényező a műtrágya előállításánál. A legnagyobb kereslet a mészammon-salétrom és a Nitrosol, DAM iránt volt a tárgyidőszakban, de ennél a két műtrágyánál is 33, illetve 54 százalékos visszaesést mértek. A második negyedéves értékesítés 89 százalékát ez a két termék adta. A legnagyobb visszaesés az ammónium-nitrát és a káliumklorid esetében történt, 70, illetve 76 százalék.

A szuperfoszfát iránt azonban nagyon megnőtt a kereslet, közel 60-szor többet adtak el belőle a forgalmazók, mint a bázisidőszakban, annak ellenére is, hogy az ára 3,6-szeresére nőtt egy év alatt. Április és június között pedig tonnánkénti ára 170 ezer forintról 342 ezer forintra ugrott. A szuperfoszfát iránt megnövekedett igény annak köszönhető, hogy a száraz tavasz arra ösztönözte a gazdákat, hogy növeljék a foszfor utánpótlását, felgyorsítva a növények virágzását, a termés képződését.

A növényvédő szerek iráni kereslet 20 százalékkal esett a második negyedében. Az értékesítési árak típusonként nagyon eltérő mértékű emelkedést mutattak. A gombaölő szereknél éves szinten 5 és 38 százalék közötti volt az éves drágulás üteme, a rovarölő szerek pedig mérsékelten drágultak.

A gyomirtó szerek árai átlagosan 9 és 34 százalék közötti mértékben emelkedtek, kivéve a Fozát 480 típusú szert, melynek ára egy év alatt több mint 3,2-szeresével nőtt.
Forrás: MTI


Címkék: műtrágya, gazdák, gombaölő szer, gyomirtó szer, növényvédő szerek , spórolás

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...