TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.964,48 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.533,77 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 61.253,64 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.866,29 Ft (tonna)
Repcemag: 159.604,60 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.503,23 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 607 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,78
USD: 359,69
CHF: 396,83
GBP: 450,76
Hirdetés
Mikroorganizmusok szerepe a bio-geokémiai ciklusokban

Mikroorganizmusok szerepe a bio-geokémiai ciklusokban

Növényvédelem - 2018.03.14

A Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók elkötelezett hívei a szerepvállalásnak a termelők ismereteinek bővítésében. Szeretnék minél szélesebb körű információkkal ellátni a termelőket a mikrobiológiai készítmények hasznosságáról, hogy a felhasználók is megalapozott döntéseket tudjanak hozni annak érdekében, hogy miért is érdemes talajbaktérium-készítményeket alkalmazni.

A döntéshozatal egyik fontos alappillére, hogy tudjuk, mit, miért és hogyan használjunk!

A NÉBIH által végzett 2 éves kísérletek eredményei is alátámasztják azt a bizonyított tényt, hogy a talajbaktérium termékekben lévő mikroorganizmusok segítik 
a növények harmonikus tápanyag ellátását.

A földön az elemek, anyagok körforgásban vannak. Ebben mind biológiai, mind geokémiai folyamatok közrejátszanak, így ezeket a folyamatokat nevezzük bio-geokémiai ciklusoknak. Minden olyan elemre jellemző a körforgás, amely az élőlények testének felépítésében részt vesz. A növények szempontjából kiemelten fontos a nitrogén, a foszfor és a szén körforgalma.

A nitrogén minden élőlény számára nékülözhetetlen elem. Fontos szerepe van a nukleinsavak, fehérjék és egyéb más molekulák felépítésében. A mikroorganizmusok a nitrogéntranszformációs folyamatokban fontos szerepet játszanak a növények számára hasznosítha-tó nitrogénformák előállításában. A megfelelő fehérjetartalmú, minőségi növénytermesztés a mezőgazdasági termőtalajok trágyázását igényli. A bevitt nitrogén egy részét a talajban élő mikroorganizmusok anyagcsere-tevékenységük során átalakíthatják. Ezt a körforgást viszont nagyban befolyásolják a mikroorganizmusok és más élő szervezetek között kialakuló kölcsönhatások.

A nitrogéntrágyázás kiemelten fontos kérdés, hiszen Magyarország talajainak nagy része nitrátérzékeny terület, ahol nagy odafigyelést igényel a nitrogén megfelelő mennyiségének és formájának talajba juttatása. Ebben szintén nagy segítséget nyújtanak a baktériumok, mivel az általuk átalakított nitrogént a növények azonnal felveszik, nem tud kimosódni, így nem fejt ki sem a talajokra, sem a vizekre semmilyen káros hatást. Továbbá 
a technológiába is könnyen beilleszthető, egyenletes és természetes nitrogénforrást biztosítanak a baktériumok a növények számára.

A trágyázott szántóföldeken bizonyos mennyiségű ammónia a nitrifikáló baktériumok anyagcseréje révén nitritté, majd nitráttá oxidálódik. Nitrifikáció alatt az ammóniának nitritté, majd ezt követően a nitritnek nitráttá történő mikrobiális oxidációját értjük. A nitrifikáció végtermékeként keletkező nitrát, a növények legfontosabb nitrogénforrása, gyorsan megjelenik különösen semlegeshez közeli pH-értékű mezőgazdasági talajokban.

A foszfor fontos alkotó eleme a bioszférának. A növényi életfolyamatokban kiemelt szerepe van az anyagcserében, a fotoszintézisben, a légzésben, a sejtek energia-háztartásában. Mennyisége lényeges a magok csírázásakor, de fontos meghatározója a termés mennyiségének is. A nitrogénnel ellentétben a foszfor gyakorlatilag nem tárolódik a légkörben. Talajokban elsősorban szerves foszfátok formájában van jelen, természetes vizekben oldott foszfátok formájában. A foszfor körforgalma a szerves és szervetlen foszfátok egymásba alakulását jelenti. Ebben az átalakításban a mikrobáknak kiemelkedő szerep jut, hiszen a foszforkörforgalom alapvető „aktivátorai”.

A szén körforgása igen összetett, számos folyamatból áll, hiszen a szén valamennyi élő szervezetben jelen van, ugyanakkor a nem élő környezetben is jelentős mennyiségben megtalálható. 
A szénkörforgalom számos ponton összefügg egyéb elemek ciklusaival.

A növényi sejtfal fő alkotói a cellulóz és a hemicellulóz vegyületek. Ezek lebontása természetes úton csak mikrobákkal lehetséges. A lignin szintén nehezen bontható, erre elsősorban gombák és néhány baktérium képes. A metán biológiai körforgalmában a metanogén és metanotróf baktériumok vesznek részt. Ezen folyamatokat átgondolva láthatjuk, milyen fontos szerepük van a mikrobiológiai folyamatoknak az élővilágban. Mindezeket pedig a talajbaktériumok helyes és folyamatos használatával segíthetjük elő.

A kép forrása: http://oktatas.ch.bme.hu/oktatas/konyvek/mezgaz/kornybio/elm/1Krnymikrobi

Címkék: mikroorganizmusok, nitrogéntrágyázás, bio-geokémia
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Átadásra került az 1000. eladott Tempo Magyarországon!

A Väderstad magyarországi leányvállalata egy újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. Az 1000. Carrier, majd 1000. ...