TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.964,48 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.533,77 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 61.253,64 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.866,29 Ft (tonna)
Repcemag: 159.604,60 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.503,23 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 607 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,78
USD: 359,69
CHF: 396,83
GBP: 450,76
Hirdetés
Pályázati aktualitások a mezőgazdaságban

Pályázati aktualitások a mezőgazdaságban

Támogatások - 2024.04.25

2023. október 31-én jelent meg a KAP Stratégiai Terv Vidékfejlesztési pályázati menetrend. Ez egy útmutató arra vonatkozóan, hogy mikor, melyik kiírásra lehet számítani.

A pályázatok véglegesített kiírása előtt a felhívástervezeteket a kormány a hivatalos oldalán közzéteszi úgynevezett társadalmasításra, ahol bárki véleményezheti azokat a megadott határidőn belül elektronikusan. Nálam a legnagyobb érdeklődés az „Állattartó telepek fejlesztésének támogatása” iránt van, melyeknek ezen menetrend szerint már márciusban meg kellett volna jelennie (de e cikk megírásának idején  még mindig csak annyi hírem van róla, hogy „megjelenés hamarosan”), valamint igen nagy az érdeklődés a júliusra tervezett „Gazdaságátadás és gazdaságátvétel támogatása”, a „Fiatal mezőgazdasági termelők elindulásának és beruházásainak támogatása” és a „Mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatása” felhívásokra is.

Mit lehet tudni az „Állattartó telepek fejlesztésének támogatása” pályázatról?

A fejlesztéseket négy célterületben határozták meg: üzemfejlesztések (1), zöldberuházások (2), az ammónia-kibocsátás csökkentése (3) és járványvédelmi beruházások (4). Az 1. célterületen belül istállók és állattartáshoz kapcsolódó épületek létesítésére, az állategészségügyi státusz javítását, a takarmányozás hatékonyságának növelését célzó fejlesztésekre lehet pályázni. A 2. célterület keretében állattartó gazdaságok energiahatékonyságának javítására (fűtésre, hűtésre, világítás-korszerűsítésre), megújuló energiaforrásokat hasznosító technológiák alkalmazására (napkollektor, napelem, hőszivattyú telepítése, geotermikus vagy szélenergia, vagy biogáz/biomassza hasznosítása) pályázhatnak a gazdák. A 3. célterület keretében az ammónia-kibocsátás csökkentését elősegítő beruházások (fedett trágyatárolók építése, meglévő trágyatárolók fedése, padozat kialakítása, tetőszigetelés, istállón belüli korszerűsítés) megvalósítására lehet pályázni. E célterületen belül új gépek és eszközök, technológiák vásárlására, meglévő gépek, eszközök korszerűsítésére van lehetőség, beleértve az információs és kommunikációs technológiákat. A 4. célterülethez a járványvédelmet növelő beruházások és az állatbetegségek kockázatát csökkentő eszközök, gépek beszerzése tartozik. A leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy önálló gépberuházás (erő- és munkagép) tehető-e bele, mert az ágazatot nagymértékben sújtó munkaerőhiány kiküszöbölésére szükség van a nagyobb, hatékonyabb gépek jelenlétére − de erre a kérdésre én még nem tudok válaszolni.

Február végén jelent meg a társadalmasításra az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívástervezet, a támogatási kérelmek beadására e szerint 2024. május 2. és 2024. június 3. között nyílik lehetőség. Ez egy jól megválasztott időszak, hisz a falugazdászok, szaktanácsadók, akik ezen támogatási kérelmek benyújtásának a zömét végzik, akkor lesznek az egységes kérelem beadásának a súlyán, így csak reménykedni tudok benne, hogy ezen a dátumon még fognak változtatni. Amire ezen támogatási formánál külön felhívom a figyelmet, hogy ez az a pályázat, ami rengetek adminisztrációs teherrel jár, naprakészen kell vezetni az előírt dokumentumokat, mert egy lehetséges ellenőrzés esetén több évre visszamenőleg összerakni az ellenőrzési anyagot nem 1-2 napos történet.

A pályázati kedvet nagymértékben csökkenti, hogy a 2023. évi támogatások elég döcögősen érkeznek, így nehéz előre tervezni, hogy a szükséges önerő rendelkezésre fog-e állni.

Várjuk meg a végleges kiírást, és utána tervezzünk!

A közösségi médiában már tavaly nyár óta ömlenek a nagyobb pályázatíró cégek hirdetései, pályázati előminősítésre buzdítva leendő ügyfeleiket. Ezt mindig kicsit kételkedve fogadom, de lássuk, miért is! A legújabb STÉ (Standard Termelési Érték) kalkulátor márciusban jelent meg, ennek segítségével lehet meghatározni, hogy a meghirdetésre kerülő pályázatok esetében mennyi az elvárt mezőgazdasági tevékenységből származó üzemméret. Például az igen népszerű „kisüzemes” pályázatnál a szükséges STÉ az előző ciklusban 3000-6000 volt, a mostaniban ez 5000-10000. Az, hogy ki és hogyan tud megfelelni az adott pályázat feltételeinek, mindaddig csak találgatás, míg a hivatalos, véglegesített kiírás meg nem jelenik. Iránymutatást én is tudok adni arra vonatkozóan, hogy mi várható, de egy ilyen jellegű beszélgetést azzal szoktam zárni, hogy várjuk meg a végleges kiírást, és utána tervezzünk! És ha már a tervezésnél tartunk: egy építéssel járó beruházásra a felkészülést időben meg kell kezdeni, mert idő beszerezni a szükséges hatósági engedélyeket, a tervdokumentációt. Sajnos gyakori tapasztalatom, hogy a területileg illetékes hatóságoknál igen lassú és hosszadalmas az ügyintézés, bár a pályázat benyújtásához általában elegendő szokott lenni az eljárást megindító kérelem is.

Gondolataimat azzal zárom, hogy ígéretes tavasz-nyár elé nézünk, amennyiben az agrártárca által meghirdetni kívánt pályázatok végre megjelennek, de az egységes kérelem beadása is már itt dübörög az ajtónk előtt. Az online felület vélhetően április 10-én élesedik és június 10-ig lehet beadni az idei kérelmeket, mely dátum jogvesztő hatályú! Mindenkit kérek, hogy ne hagyja az utolsó pillanatra a kérelem beadását, ez igen megterhelő időszak nemcsak a gazdáknak (tavaszi munkák megkezdése), de nekünk, szaktanácsadóknak (falugazdászoknak) is!
 

Nagy-Ékes Mariann szaktanácsadó

 

Pályázati aktualitások a mezőgazdaságban

 

 

 

Címkék: pályázat, támogatás, kap, vidékfejlesztés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Támogatási felhívás méntartásra és méncsikónevelésre

A Pályázat Menedzser honlap tette közzé, hogy várhatóan 2024 májusában lehet támogatási kérelmeket benyújtani ...