Bizonyítottak a jövő gépészei

A megmérettetéseken kiderült, mit tudnak a legképzettebb fiatalok

Áprilisban került megrendezésre két rangos szakmai verseny, amelyen az ország legtehetségesebb mezőgazdasági gépésztechnikus-, illetve gépésztanulói mérhették össze tudásukat.

Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV), mezőgazdasági gépésztechnikus

Elsőként a döntőnek otthont adó FM Kelet-magyarországi Agrár-szakképző Központ, Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium jánoshalmi főigazgatójával, Taskovics Péterrel beszélgettünk.

 – Másodjára kaptuk meg lehetőséget, hogy ennek a versenynek a házigazdái lehessünk, ami nem szokott előfordulni. Ennek az az oka, hogy a tavalyi szervezésünk nagyon sikeresnek bizonyult. A siker zálogát pedig két dologban látom, az első, hogy nagyon jó kapcsolatban vagyunk a környező vállalkozásokkal, ők pedig nagyon komolyan támogatják a munkánkat. Másodsorban pedig annak, hogy gyakorlott szervezők vagyunk, hiszen az idei évben 29. alkalommal rendezzük meg a dr. Szabó Gusztáv nevét viselő gépésztechnikus-vetélkedőt, így komoly tapasztalatunk van az ilyen jellegű események lebonyolításában

 – Milyen kihívásoknak kell eleget tennie annak a végzős technikusnak, aki benevez az OSZTV-re?

 – A döntőt megelőzi egy írásbeli előválogatás, amelynek helyszíne a Gödöllői Agrártudományi Egyetem gépészmérnöki kara. Azok a diákok kerülnek az országos döntőbe, akik itt a legjobban teljesítenek. Az idei versenynek az volt az érdekessége, hogy egyszerre versenyeztek azok a gépésztechnikusok, akik érettségi után két évig tanulták a mezőgazdaságigé-pész-szakmát, és azok, akik a középiskolában teljesítették a szakmai tárgyak egy részét, majd további egy év alatt szerezhetik meg ezt a végzettséget. A döntőbe jutott tizennyolc versenyző az első nap szóban az elméleti, a második napon a gyakorlati tudásáról adott számot. A gyakorlati megmérettetés erő- és munkagép-beállításból, fémmegmunkálásból és szántásból állt volna, de utóbbit az időjárás nem tette lehetővé, így műbarázdás ekebeállítást végeztek. A gépbeállítást az Axiál Kft.-nek köszönhetően profi körülmények között végezhették el, hiszen a cég hét teljességgel egyforma „munkahelyet” alakított ki, ahol teljesen új, a legmodernebb technológiát képviselő bálázón vizsgázhattak a versenyzők.

 – Hogyan szerepeltek az önök diákjai?

 – Szerénytelenség nélkül állíthatom, a legjobbak között vagyunk az országban, várható volt, hogy jó eredményeket érünk el. Az első, a negyedik és a hetedik helyezett versenyző a mi iskolánkból került ki.

 – Mennyire segíti elő a diákok elhelyezkedését egy ilyen versenyen való részvétel, helyezés?

 – Azt gondolom, hogy a mezőgazdaságban generációváltás zajlik, nagy a kereslet a korszerű tudással bíró mezőgazdasági gépésztechnikusokra. Az első három helyezett tudomásom szerint konkrét állásajánlattal távozott, de a többiek is rövidesen munkába állnak.

Az OSZTV első helyezettje:

• Kiss Ádám, a jánoshalmai FM Kelet-magyarországi Agrár-szakképző Központ, Mezőgazdasági Szakgimnázium és Kollégium diákja.

Kiss Ádám, az OSZTV győztese munka közben
Kiss Ádám, az OSZTV győztese munka közben

Ádám, mint szinte valamennyi versenyző, gazdálkodó családból származik, a családi gazdaság Kömpöcön található. Mint elmondja, korábban kertészettel is foglalkoztak, de ma már csak kalászosokat termelnek. Ádám kiskora óta tevékenyen részt vesz a gazdaság mindennapjaiban. „Mezőgazdasági szakközépiskolában végeztem, ezt követően jöttem Jánoshalmára megszerezni a technikusi képesítést. A versenyt nem éreztem igazán nehéznek, hiszen remekül felkészítettek rá. Nagy segítségemre volt az is, hogy tavaly indultam a dr. Szabó Gusztáv-versenyen, és itt megszereztem a szükséges tapasztalatokat. A felkészítés folyamán kezdetben heti két alkalommal két órát, majd a sikeres írásbeli vizsga után heti három-négy alkalommal két órát gyakoroltunk a tanárommal” – vázolja az ezzel együtt járó munkát. Amikor arról faggatom, mitől félt a legjobban, nyugodtan válaszolja, hogy nem félt, hiszen érezte, mindent átvettek, talán csak a vállalkozói ismereteket nem szerette volna kihúzni. Amikor azonban mégis ezt a tételt kapta, mondja, elég jól elboldogult vele.
Az „egész jól” esetében emlékeztetnem kell magam rá, hogy ez a szerény fiatalember az első helyen végzett a versenyen. Amikor a terveiről kérdezem, elmondja, hogy már megvan a helye, ahol dolgozni fog, nem messze a szülői háztól, eszében sincs távolabbra menni.

Szakma Kiváló Tanulója Versenyek (SZKTV)

A Földművelésügyi Minisztérium a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködve ez évben is megrendezte az SZKTV-t. A gépésztanulók versenyének a baktalórántházi Vay Ádám Gimnázium Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium adott otthont. A szakmai intézményvezető-helyettest, Zsiros Lászlót a tapasztalatairól kérdeztük.

A baktalórántházi Vay Ádám szakképző iskola adott otthont a Szakma Kiváló Tanulója versenynek
A baktalórántházi Vay Ádám szakképző iskola adott otthont a Szakma Kiváló Tanulója versenynek

 – Milyennek látta az idei versenyt?

 – Intézményünk, tanáraink számára ez már tradíció, tervezetten készülünk a gépésztanulók versenyére, ami közel sem egyszerű, hiszen Gödöllőn kezdődik egy írásbeli megmérettetéssel. Az elődöntőbe 25 oktatási intézmény 105 versenyzője nevezett be. Az elődöntőn elért eredmény alapján a legjobb 24 versenyző került be a Baktalórántházán megrendezett döntőbe. A háromnapos verseny első napja a megnyitót követően szóbeli megmérettetéssel kezdődött. A másnapi gyakorlati versenyre változatos feladatokkal készültünk. A versenyzőknek fémtechnológiai, rakodógép-, erőgép-, illetve szántási feladatokban kellett bizonyítaniuk felkészültségüket. A feladat előkészítése minden tekintetben megfelelő, szakszerű volt, azonos feltételt biztosítva a versenyzők számára. Az idei versenyen a tanulók tizenkét iskolából érkeztek. A független vizsgabizottság tagjait a NAK jelölte ki, ezzel is garantálva a verseny színvonalát. Jól érzékelteti például a szóbeli vizsga komolyságát, hogy a diákok bekamerázott termekben vizsgáztak, a felkészítő tanárok külön teremből figyelhették diákjaik feleletét. Megfigyelhető volt egyébként, hogy a fiatalok számára leginkább a szóbeli vizsga jelentett gondot.

 – Milyen hozadéka van egy ilyen versenyen való részvételnek a diákok számára?

 – Az első nyolc versenyző a verseny követelményeit 71%-ra vagy afelett teljesítette, és a versenybizottság javaslata alapján a szakmai vizsgán valamennyi vizsgafeladat teljesítése alól mentességet kap jeles végeredménnyel. Több cég is képviselte magát szponzorként a rendezvényen, ők pedig konkrét ajánlatokkal fordultak a fiatalokhoz. Azt azonban tudni kell, hogy a tanulóink zöme saját gazdaságból érkezik, és már konkrét elképzelése van arról, mit akar, illetve hol szeretne elhelyezkedni.

A verseny sikeres megrendezéséhez sok ember járult hozzá. Az iskola vezetésétől a karbantartóig mindenki magáénak érezte ezt a rendezvényt, mert a végeredménytől függetlenül is csak nyerhettünk egy országos verseny megrendezésével, ha mindenki beleteszi a saját munkáját. Azt hiszem, elfogulatlanul állíthatom, hogy minden résztvevő teljes elégedettséggel távozott tőlünk, hisz a szabolcsi vendégszeretet minden dolgozónkból áradt a három nap alatt. S az, hogy dobogós lett az egyik diákunk, azt is bizonyítja, hogy az oktató-nevelő munkánk még mindig az élvonalban van az országban. Köszönet illeti mindazokat, akik áldozatos munkájukkal segítették, hogy tanulóink sikeresen szerepeljenek, elsősorban a mezőgazdasági-műszaki szakmai munkaközösségnek!

A precizitás nagyon fontos szempont volt
A precizitás nagyon fontos szempont volt

Az SZKTV első helyezettje

• Zsadányi Sándor, a Széchenyi István Mezőgazdaság és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákja.
Előző beszélgetőtársam, Zsiros László hangsúlyozta, hogy a versenyzőknek a legnagyobb nehézséget a folyamatos, szabatos szóbeli felelet jelentette. Azt gondolom, egy fiatalember biztos volt a versenyzők között, akinek ez cseppnyi problémát sem okozott, ő pedig Zsadányi Sándor, aki korát meghazudtoló ékesszólással beszélt választott szakmájáról.

„Mind a szántásért, mind a szóbeli teljesítményemért különdíjban részesültem. Az iskolánk a felkészülést maximálisan biztosította erre a versenyre. Az itt folyó képzést csak dicsérni tudom, sokrétű, színvonalas. A tanárok pedig nagyon kedvesek, segítőkészek, csak dicsérni tudom őket.” Amikor arról kérdezem, hogy honnan érkezett erre a pályára, erre a versenyre, így válaszol: „Kicsit csaltam, gyerekkoromtól kezdve szerelek, traktorozom úgy, mint ahogy egy átlagos gazda szokott. Édesapámnak kezdetektől segítek mindebben, ő oltott be, hogy szeressem a me--zőgazdaságot, a gépeket.”

Arra a felvetésre, hogy mit tanácsol azoknak, akik jövőre indulnak ezen a versenyen így felel: „Azt mondanám, kezdjetek el készülni. A tanároktól megkapjátok a szükséges tudást, tananyagot, amit otthon nyugodt környezetben rágjatok át. Van, amit tudtok alapból, de van, amit nem. A gyakorlati oktatáson nagyon figyeljetek, de ez nem nehéz, ha olyan oktató tartja, mint a miénk. Vele szinte baráti a viszonyunk, a tiszteletet persze megadjuk, de mégis… A magyarázatokat fel kell szívni, a személyes tanácsokat meg kell fogadni, hiszen akik adják, többet tapasztaltak, mint mi. Számomra az is sokat jelentett, hogy tavaly szántóversenyen vettem részt, csak ajánlani tudom, hogy akár nézőként is menjetek el ezekre a rendezvényekre. A szép szántás, nekem mindig úgy tanították, egyenlő a hullámzó tengerrel. Úgy kell elkezdeni, hogy ne lássa, aki ránéz, hol kezdődik, mindig ugyanott vegye ki és tegye bele az ekét. Olyan gyönyörű képet tud magáról adni az a szépséges fekete föld, hogy az csodálatos. A szalonnás szántás során például mintha egy szalagot fordítana át az ember óvatosan. Művészet ez, akár a gépszerelés. Egy-két motort már raktam össze, és hogy mondjam el, felfoghatatlan érzés, ahogy egy ember a saját maga keze munkáját nézi, mintha gyermeket nevelne fel.”

Gyakorlati feladat: gépszerelés, hibaelhárítás a műhelyben
Gyakorlati feladat: gépszerelés, hibaelhárítás a műhelyben

Két széchenyis is állt a dobogón

• Csohány László, aki ugyancsak a hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanulója, harmadik helyezést ért el az idei versenyen.

Mint az előtte megszólalók, ő is gazdálkodó családból származik, édesapja egyéni vállalkozó, az állattartás, a gépek sem ismeretlenek László számára. Mint meséli, nemcsak az apai példa hatott rá ösztönzően, hanem a nagyapai is. László nagyapja ugyanis gépészként dolgozott egykor, és a mai napig hasznos szakmai tanácsokkal látja el unokáját. Így érthető, hogy bár korábban nem versenyzett, nem jelentettek számára nagy nehézséget a feladatok, az otthonról hozott tudás és a felkészítő tanárától kapott ismeretek kellő alapot adtak, hogy helytálljon. Amikor a terveiről kérdezem, elmondja, hogy tovább szeretne tanulni, a technikusi végzettség megszerzése a cél, majd ezután, követve a családi hagyományt, egyéni vállalkozóként akar dolgozni.

A precizitás nagyon fontos szempont volt
Gyakorlati feladat: gépszerelés, hibaelhárítás a műhelyben
Kiss Ádám, az OSZTV győztese munka közben
A baktalórántházi Vay Ádám szakképző iskola adott otthont a Szakma Kiváló Tanulója versenynek

 

Szerző: AgrárUnió

Tags: verseny, SZKTV, OSZTV, gépésztanuló

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom