TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 609 Ft
Benzin ára: 612 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,16
USD: 355,15
CHF: 393,69
GBP: 450,12
Hirdetés
Perspektivikus vízgazdálkodás nagy termésért és fehérjetartalomért

Perspektivikus vízgazdálkodás nagy termésért és fehérjetartalomért

Növénytermesztés - 2024.04.28

A jó vízgazdálkodás minden gazdálkodónak elsődleges legyen! Főleg azoknak, akik termőterületén az átlagos éves csapadékmennyiség 500 ml alatt van.

A számos víztakarékossági módszer közül az egyik legköltséghatékonyabb a cirok termesztése, kevésbé víztakarékos növények helyett, ami elég nagy környezeti hatású, és segít öntözés nélkül is jövedelmező növényeket termeszteni.

A szárazságtűrés, valamint a csekélyebb növénytermesztési költségek a cirok előnye a kukoricával szemben.

Emellett szinte teljes alternatívája lehet az állatok takarmányozásában és az etanoltermelésben. Míg a cirok kevés rovarfajt vonz, és toxinmentes termést biztosít, a kukorica a károsító rovarok egyik kedvenc tápnövénye, amelyek károsításukkal a Fusarium graminearum, Fusarium verticillioides, Aspergillus flavus előfordulását segítik, amelyek végül a magas fusarim- és aflatoxin megjelenéséhez vezetnek. A cirok több változatából számos kapható az RAGT Vetőmag Kft. portfóliójában is.

Szemes hibridek közül a legnagyobb számban eladott a vörös szemszínű RGT GGUSTAV, RGT ANGGY és RGT HUGGO. Mellettük a második éve kiemelkedően teljesítő RGT LEGGEND, amely az IKR Agrár Kft. országosan négy helyszínen beállított kísérletének átlaga szerint az első helyen végzett 9,63 t/hektáros terméssel és 1,216 t/ha-os fehérjeterméssel (lásd 1. grafikon).

Perspektivikus vízgazdálkodás nagy termésért és fehérjetartalomért

gyanakkor egyre inkább előtérbe kerülnek a fehér szemes cirkok is, mint az RGT ICEBERGG és az RGT ALIGGATOR, amelyek mind madáreleségként, mind humán élelmezésben (liszt, kenyér, tészta, sütemény, sör alapanyagaként) egyre keresettebbek.

Humán élelmezésben a cirok nagy előnye, hogy eredendően gluténmentes, a gluténra érzékenyek is fogyaszthatják.

Az RGT ICEBERGG amellett, hogy a hazai cirokportfólió legfehérebb szemes hibridje, még az egyik legnagyobb fehérjetartalmú is, amit a 2023-as országos IKR Agrár Kft. kísérleti hálózatában be is bizonyított (lásd 2. Grafikon).

Perspektivikus vízgazdálkodás nagy termésért és fehérjetartalomért

A silócirokkal a cél a minimális lignintartalom, ami már kellő szálszilárdságot biztosít, de még nem rontja túlzottan az emészthetőséget. Ebben a szegmensben két modern hibrid áll a termelők rendelkezésére. Az egyik a bugás, középérésű RGT VEGGA, amely egy kifejezetten siló típusú hibrid. Magassága közepes, 1.60-2.40 m. Az intenzív tejtermelő és extenzív (hústermelő) állattartóknak egyaránt ajánlott. Hozama egy jobb évben a hektáronkénti 40- 45 tonnás zöldtömeget is elérheti.

A másik cirok az RGT AMIGGO (1. kép), egy biomassza silócirok, csekély inputanyag-felhasználás ellenére is képes nagy hozamot elérni, amelyből gazdaságosan állítható elő hasznos energia. Nagy növénymagasság jellemzi, amely a termőhely függvényében 3.0-5.0 méter közötti, amellyel akár kétszer akkora, mint az átlagos kukorica. Hozama egy jobb évben a 60-65 t/hektáros zöldtömeget is elérheti.

Perspektivikus vízgazdálkodás nagy termésért és fehérjetartalomért

1. kép: Az RGT AMIGGO és az átlagos kukorica magasságbeli eltérésének demonstrációs felvétele

További információkért tájékozódjon a www.ragt-vetomag.hu weboldalon vagy kérje bizalommal az RAGT területileg illetékes szaktanácsadóinak segítségét!

                                                                                              Szemerits Balázs

                                                                                               Fejlesztőmérnök
 

Perspektivikus vízgazdálkodás nagy termésért és fehérjetartalomért

 

Címkék: cirok, ciroktermesztés, ragt, hibrid
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Egy cserépnyi bűbáj – Hogyan bánjunk muskátlink elszáradt ...

A muskátli maga a csoda! Ha kellő törődést kap, éjt nappallá téve azon fáradozik, hogy virágaival tavasztól őszig ...