TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 609 Ft
Benzin ára: 612 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,3
USD: 356,69
CHF: 394,09
GBP: 449,89
Hirdetés
Real-time testtömeg-
monitoring

Real-time testtömeg-
monitoring

Állattenyésztés - 2020.03.21

Ökonómiai-környezeti fenntarthatóság 
a sertéstartásban (2. rész) Az állatok testtömeg-gyarapodása (a növekedés sebessége) az egyik legfontosabb információ egy állattartó gazdaságban, mivel ez fogja meghatározni a vállalkozás pénzügyi teljesítményét és az állat vágáskori testösszetételét is.

Hagyományosan ezek a mérések mérlegeléssel történnek, és csak szúrópróbaszerűen (a „reprezentatív” egyedek kiválasztásával), mivel a művelet az állatnak stresszt okoz, illetve a munkaerő- és infrastrukturális igénye magas. Az IT-technológiák révén ugyanakkor már rendelkezésre állnak a testtömeget folyamatosan és valós időben (real-time) nyomon követő eszközök.

Weight-Detect™ testtömegmérés

Az ausztráliai PLF Agritech által fejlesztett Weigth-Detect™ egy 3D-képanalízisen ala­­­puló, a testtömeget közvetetten mérő rendszer, amely az egy kutricában elhelyezett hízósertések valós idejű (real-time) testtömegének csoportátlagát folyamatosan határozza meg anélkül, hogy emberi beavatkozásra sor kerülne. A „folyamatosság” itt a mérések gyakoriságának nagy számát jelenti. Ez biztosítja az állatok napi testtömeg-változásáának pontos dokumentálását. A sertésólakban, meghatározott magasságban (a plafonon vagy tartóeszközön) elhelyezett webkamerák folyamatosan képeket készítenek az állatokról (320x240 felbontással, másodpercenként 30 képkockát). A képek alapján a sertés körvonalán belüli testterület, 
a testhossz, a vállszélesség és egyéb mérési dimenziók kerülnek meghatározásra (1. ábra). Ezek együttes figyelembevételével folyamatosan becsüli a rendszer a kutricában lévő – pontosabban az alatta elhaladó – állatok testtömegét, amelyből a nap végén kalkulálható a megfigyelt csoport napi testtömegátlaga és testtömegeloszlása. Az eszköz nemcsak kísérleti, hanem üzemi körülmények között is működik. Kutatások bizonyítják, hogy alkalmazásával a sertések testtömege 1,18 kg átlagos hibahatárral becsülhető (20 kg feletti testtömegű állatok esetében, azaz használata főként a hizlaldákban ajánlott). Egy kamera legfeljebb 200 sertés vagy kisebb csoportok esetén egy ól állományának testtömegét tudja biztonságosan meghatározni.

rtdiagr1 1

NAIK AKI kutatási projekt

Az Agrárminisztérium (AM) támogatásával a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet (NAIK AKI) a sertéstartás környezeti és ökonómiai fenntarthatóságának nyomon követését szolgáló automatizált mérési és elemzési adatok mindennapi hasznosíthatóságának vizsgálatát kezdte három sertéstartó gazdaságban 2019 tavaszán. A kiválasztott sertéstelepeknek néhány, előre meghatározott feltételnek kellett eleget tenniük, ilyen volt többek között a NAIK AKI által kiválasztott eszközök beszerzésére vonatkozó kötelezettségvállalás, a gazdálkodási tevékenységre, 
a földrajzi elhelyezkedésre, a tartott fajtára (genetikára) és a trágyázási rendszerre vonatkozó előírások.

A kutatás elvégzéséhez szükséges precíziós eszközök közül a NAIK AKI az Ausztráliában működő PLF Agritech által fejlesztett – pillanatnyilag Európában még prototípusnak számító – műszereket, azaz a Weight-Detect™-et és az Enviro-Detect™-et választotta. Ennek oka, hogy a vizsgálni kívánt valamennyi paraméter közvetlen vagy közvetett mérésére alkalmas, évtizedes kutatási eredményeken alapuló, árutermelő környezetben is kipróbált és működő másik eszköz, illetve eszközkombináció a projekt kezdetekor még nem volt kereskedelmi forgalomban a világon.

A készülékek a kiválasztott három sertéstartó telep egy-egy hizlalóistállójában – azon belül is egy-egy kutricában – lettek elhelyezve. A mérőeszközök beszerelése különleges szaktudást nem igényel, a sertéstelepeknek kizárólag elektromos áramot kell biztosítaniuk az eszközök rendeltetésszerű működéséhez. A ké­­szülékek folyamatosan mérnek abban 
az idő­­szakban, amikor az istállóban és 
a kut­­­­­ricában állatok vannak (azaz a kitelepítést követő szervizperiódusban nincs mérés). A készülékek által mért adatok vezeték nélküli internetkapcsolat révén (az eszközök tárolódobozában elhelyezett SIM-kártyákon keresztül, hot spot kapcsolattal) folyamatosan egy központi szerverre érkeznek. Az adatokból heti/kétheti rendszerességgel összesítő jelentés készül, amelyet a sertéstelep vezetője e-mailen keresztül kap meg.


A Weight-Detect™-tel nyerhető információk

A műszerek által gyűjtött adatokból automatikusan készített jelentések az azok megküldését megelőző egyhetes időszakra és a teljes hizlalási periódusra – jellemzően napi szinten aggregálva – közölnek könnyen értelmezhető, táblázatos formában és grafikusan is alátámasztott eredményeket (1. táblázat, 2–3. ábra). Az egyhetes információmegjelenítés „nagyítót” tesz a sertések növekedési görbéjére, ezáltal a sertéstartó gazdaságok részletesen elemezhetik a sertések teljesítményét, és egyben visszacsatolást kapnak a kutricában levő sertések előző heti tartási és gondozási körülményeiről. A teljes hizlalási ciklusra vonatkozó információk segítségével a jelentés felhasználói megismerhetik az általános tendenciákat a sertések növekedési periódusában.

rttabl

A testtömeg-meghatározás eredményei több aspektusból, egyszerűen nyomon követhetők a jelentésben közölt diagramok segítségével. A jelentés a heti szinten aggregált testtömeg-változási érték mellett tartalmazza a napi testtömeg-gyarapodást ábrázoló görbét is (2. ábra).

rtdiagr3

Ez lehetővé teszi a sertések teljesítményének részletes elemzését – a gyenge vagy a vártnál jobb növekedési teljesítmény beazonosítását –, és szükség esetén számos probléma (takarmányozási, tartástechnológiai, állategészségügyi, állatjóléti) feltárását könnyítheti meg. Az állatok testtömegeloszlásáról kapott információ (3. ábra) a napi mérések szórásával együtt mutatja az egy kutricában lévő állomány homogenitását, ezzel támogatva az értékesítés ütemezését és további – a napi/heti testtömeg-változás nyomon követésével még nem felismerhető – problémák feltárását.

rtdiagr2 1

Tapasztalatok

A PLF Agritech Weight-Detect™ mű­­sze­­­­réről összegzésként el­mondható, hogy 1. működtetése egyszerű, 2. emberierőforrás-szükséglete nincs a sertéstelep ré­­­­­­széről, 3. noha egyszeri be­­­ruházási költ­­­­­­­ségigénye nagy lehet (attól függően, hogy hány eszközt kíván beszereltetni a gazdaság), fenntartása nem jelent nagy költséget az üzemeknek, 4. könnyen tisztítható, ellenáll 
a szennyeződéseknek, 5. az adatfeldolgozás automatikusan történik, így külön szakembert nem igényel. Visszajelzések szerint a működésben a hot spot kapcsolat jelentett fennakadást a vizsgált időszakban.

A NAIK AKI vizsgálata során a felhasználói oldalról szerzett tapasztalat azt mutatta, hogy a Weight-Detect™ eszközöket és azok hasznosságát a gazdaságok képviselői kisebb fenntartással fogadták. Az eredmények használhatóságára vonatkozó konzultációs lehetőséggel eleinte ritkán éltek. A kétheti riportok áttekintésére – újdonságtartalma ellenére – kezdetben nem tudtak elegendő időt szánni, így az eszközök használatával nyert információk értelmezése ebben a fázisban egyáltalán nem integrálódott a napi rutinba. Pozitívumként vehető azonban, hogy lassú feloldódási folyamatot követően az adatok felhasználásában leginkább érintett telepvezetők egyre nyitottabbá váltak az eszközök nyújtotta információk befogadására, amiben az eredmények értelmezésében segítséget nyújtó személyes kommunikációnak jelentős szerepe volt.

Cikkünk folytatásában az istálló környezeti állapotának nyomon követését lehetővé tevő eszközt, az Enviro-Detect™-et mutatjuk be.

 

Dr. Tikász Ildikó Edit 
(tikasz.ildiko.edit@aki.naik.hu)
Varga Edina (varga.edina@aki.naik.hu)
NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet

Címkék: Real-time, testtömeg-
monitoring, testtömegmérés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Visszatekintés, a napraforgó-termesztés növényvédelmi ...

Fontos szántóföldi növényünk a napraforgó, jelentősége egyaránt alapul a vetésterülete méretén, valamint azon, ...