TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.964,48 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.533,77 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 61.253,64 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.866,29 Ft (tonna)
Repcemag: 159.604,60 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.503,23 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 607 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,78
USD: 359,69
CHF: 396,83
GBP: 450,76
Hirdetés
Mélyponton a traktorpiac

Mélyponton a traktorpiac

Agrárgazdaság - 2024.02.23

A digitális megoldásokra, technológiai fejlesztésekre szívesebben költik a pénzüket a gazdálkodók

Nagyjából feleannyi traktort vásároltak a magyar gazdák tavaly decemberben, mint egy, illetve két évvel korábban az év utolsó hónapjában. Hogy mi lehet mindennek az oka, milyen tendenciákra számítanak a legnagyobb márkák hazai képviselői, és mit várnak a 2024-es évtől, arról elsőként Harsányi Zsoltot az Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetőjét kérdeztük. 

A Carinfo adatai alapján 2023 végén gyakorlatilag bezuhant a traktorpiac. Ám nemcsak az év utolsó hónapja bizonyult ezen a téren igen gyengének: a 2023-as évet tavasztól végig mélyrepülés jellemezte. 2023-ban mindössze néhány darabbal több mint 3000 traktort adtak el Magyarországon, ami bő 30 százalékos visszaesés 2022-höz, és noha kisebb mértékű, de egyértelmű visszaesés 2021-hez képest is. 2023 decemberében pedig a magyar gazdák 49,6 százalékkal kevesebb traktort vettek, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor a magyar gazdák komoly összegeket fordítanak a technológiai fejlesztésekre és eszközvásárlásra, de a géppiacon belül jelenleg nem a traktorok a nyerők.

Mik az Önök tapasztalatai? Valóban ilyen rossz a helyzet, mint azt a statisztika mutatja? Hosszú távú tendenciával számolhatunk, vagy ez csak alkalmi visszaesés volt?

A statisztika kegyetlen képet mutat, nehéz röviden magyarázni az adatokat, mert számos tényező van rá hatással. Nem látunk a jövőbe, de bízunk benne, hogy pozitív végkifejletet hoz.

Bíznak a pozitív változásban a forgalmazók

Mit gondolnak, mi okozhatta a traktorvásárlások ilyen mértékű csökkenését? 

A 2022. évi aszály miatt kevés pénzügyi tartalékkal futottak neki a 2023-as évnek a gazdák, amin az alacsony terményfelvásárlási árak sem segítettek. A támogatások kifutottak, és a kamatok,, bármennyire is kedvezők voltak a piaci szinthez képest, emelkedtek. A csökkenés nemcsak a traktorvásárlások, hanem általában az új- és használtgép-vásárlások esetében is megfigyelhető.

Mivel tudják motiválni a gazdákat, hogy több traktort vásároljanak? Várhatók-e idén vagy a következő években olyan intézkedések, pályázatok, folyamatok, amelyek fellendíthetik a traktorpiacot? Mi az, amibe az adott forgalmazók, gyártók bele tudnak szólni, és mi az, ami tőlük függetlenül befolyásolja a piacot?

A minisztérium több pályázatot is ígér 2024-re, bízunk benne, hogy ezeket kiírják a kifizetésekkel egyetemben, hiszen ez a lényeg. A gabonapiaci helyzet normalizálódása is nagy hatással lehet a gazdálkodók vásárlóerejére.

Akik mégis traktort szeretnének, milyet keresnek, milyen traktorok most a legnépszerűbbek teljesítmény, méret, felszereltség stb. tekintetében?

Általánosságban elmondható, hogy az átlagos lóerő-teljesítmény folyamatosan nő. Úgy látjuk, hogy a nagy erőgépek kategóriájában a 350 lóerő feletti, a kis- és közepes kategóriában a 150 lóerő feletti gépek a legkelendőbbek. Ami a gépek felszereltségi szintjét illeti, egyre többen kérik magasabb felszereltséggel a gépeket, digitális megoldásokkal, precíziós eszközökkel.

A traktorok átlagos lóereje-teljesítménye folyamatosan nő, és egyre többen kérik magasabb felszereltséggel a gépeket

Keresettek az aftersales szolgáltatások

A traktorvásárlás visszaesése mellett ugyanakkor a magyar gazdák komoly összegeket fordítanak technológiai fejlesztésekre és eszközvásárlásra, de a géppiacon belül jelenleg nem a traktorok a nyerők. A teljes értékesítésen belül a traktorok száma nagyjából egyharmad részt tesz ki. Mit vesznek akkor a gazdák? Minek van most piaca?

Arra számítanunk, hogy a gazdálkodók felismerték az elmúlt években, hogy a különböző digitális megoldások révén növelhetik hatékonyságukat, tehát úgy gondoljuk, hogy a precíziós eszközök továbbra is keresettek lesznek. Ezzel párhuzamosan, valamint a talajállapotok miatt a munkagépvásárlások sem maradnak el. Továbbá míg az alacsony terményfelvásárlási árak a növénytermesztő gazdaságok számára kedvezőtlenek, addig az állattenyésztéssel foglalkozó vállalkozások számára kedvezőek, ami ösztönözheti e szektor beruházási kedvét.

Mit várnak a gyártók és forgalmazók a 2024-es évtől?

Azt, hogy a gépértékesítésről az aftersales szolgáltatásokra helyeződik hangsúly. Az élelmiszer-ellátás biztosításához szükség van jól működő mezőgazdasági gépekre, melyeknek vannak kopó alkatrészeik, illetve időnként előfordulhatnak nagyobb meghibásodások is. Ezeket a gépeket, illetve a gépek gazdáit ki kell szolgálni alkatrésszel, szervizzel.

Az AXIÁL Kft. is folyamatosan ezt tartja szem előtt, ezért tavaly Székesfehérváron, Szolnokon és Pécsen is fejlesztett, új műhelycsarnokokat épített és korszerű berendezésekkel szerelte fel azokat. A bővítéseknek hála egy év alatt több mint 3000 négyzetméter új műhelyrészt adtunk át. 2024-ben befejeződik a bajai műhelycsarnok kialakítása, és további új műhelyek építése van tervben. Erre azért van szükség, mert egyrészt nagyobbak lettek a gépek, másrészt a vállalat vezetősége jobb munkakörülményeket szeretne teremteni munkavállalói számára, és nem utolsósorban a partnerek kiszolgálását is szeretné folyamatosan biztosítani a cég, hogy a gépek minél kevesebbet álljanak, és minél gazdaságosabban termelhessenek velük a gazdák.






Szerző: AgrárUnió

Címkék: traktor
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A gyomnövények elleni hatékony védelem kulcsfontosságú a ...

A kultúrnövények terméshozamát és a termés minőségét jelentősen meghatározza a gyomnövények elleni védekezés ...