TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.964,48 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.533,77 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 61.253,64 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.866,29 Ft (tonna)
Repcemag: 159.604,60 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.503,23 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 607 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,78
USD: 359,69
CHF: 396,83
GBP: 450,76
Hirdetés
Meghosszabbították Ukrajna kereskedelmi támogatását, nagyobb védelmet nyújtanak az uniós gazdálkodóknak

Meghosszabbították Ukrajna kereskedelmi támogatását, nagyobb védelmet nyújtanak az uniós gazdálkodóknak

Hírek - 2024.04.11

Továbbra is jöhet ukrán gabona Magyarországra, az Európai Parlament kereskedelmi bizottsága április 9-én kedden egy utolsó pillanatban született megállapodás nyomán 2025 nyaráig meghosszabbította Ukrajna kereskedelmi kedvezményeit. Engedményt kapott Moldova is.

Az Európai Parlament 347 igen szavazattal, 117 ellenében és 99 tartózkodás mellett megszavazta az Európai Bizottság módosított javaslatát, amely felfüggeszti az EU-ba irányuló ukrán mezőgazdasági exportra vonatkozó importvámokat és kvótákat további egy évre, 2024. június 6-tól 2025. június 5-ig.

Az úgynevezett autonóm kereskedelmi intézkedéseknek (ATM-ek), amelyeket először 2022-ben vezettek be az orosz invázió után, és amelyek idén júniusban lejárnak, az a céljuk, hogy a vámok és egyéb kereskedelmi akadályok felszámolásával megkönnyítsék az unióba irányuló ukrán mezőgazdasági exportot. Az egyoldalú kereskedelmi liberalizációs intézkedések célja, hogy segítse az ukrán gazdaság stabilizálását, és elősegítse az ország EU belső piacába való fokozatos integrációját. A döntés miatt azonban folyamatosan aggódnak a gazdák, különösen kelet-európaiak, hogy az olcsóbb ukrán termékek elárasztják az EU piacát és lenyomják például a gabonaárakat.

A képviselők és a Tanács elnöksége most arról állapodott meg, hogy felfüggesztik az EU-ba irányuló ukrán mezőgazdasági export importvámjait és kvótáit további egy évre, 2025. június 5-ig.

Amennyiben az EU piacán, illetve egy vagy több uniós ország piacán jelentős fennakadások lépnének fel az ukrán import, például búza behozatala miatt, a rendelet biztosítja, hogy a Bizottság gyorsan fel tudjon lépni, és meghozza az általa szükségesnek ítélt intézkedéseket.

Az uniós gazdálkodók védelmét szolgáló megerősített óvintézkedések részeként a különösen érzékeny mezőgazdasági termékek, azaz a baromfi, a tojás, a cukor, a zab, a dara, a kukorica és a méz esetében vészfék léphet működésbe. A tárgyaló felek megállapodtak abban is, hogy meghosszabbítják az ezen automatikus biztosíték kiváltásának alapjául szolgáló referencia-időszakot, ami azt jelenti, hogy ha e termékek behozatala meghaladja a 2021 második felében, valamint 2022-ben és 2023-ban regisztrált importvolumenek átlagát, a kiszabott vámokat újra ki kell vetni. Ezenkívül a Bizottság kötelezettséget vállal arra, hogy fokozza a gabona, különösen a búza behozatalának ellenőrzését.

A parlament szerdai külön szavazásán 459 igen, 65 nem szavazattal és 57 tartózkodás mellett jóváhagyta azt is, hogy a Moldovából származó behozatalra kivetett összes fennmaradó vámot még egy évre fel kell függeszteni. Oroszország Ukrajna elleni illegális katonai agressziója ugyanis a Moldovai Köztársaságot is súlyosan érintette, mivel az saját exportja során nagymértékben támaszkodik az ukrán tranzitútvonalakra és infrastruktúrára. A kereskedelmi liberalizációs intézkedések lehetővé tették Moldova számára, hogy a világ többi részével folytatott kereskedelmének egy részét az EU-n keresztül irányítsa át. A legtöbb moldovai export már most is vámmentesen jut az EU piacára a társulási megállapodás értelmében.

Címkék: gabona, Ukrajna, ukrán gabona
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Innovatív dróntechnológia a növénytermesztés szolgálatában

A hathatós talajvédelem és kondicionálás érdekében fogott össze a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az ABZ ...