TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 609 Ft
Benzin ára: 612 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,3
USD: 356,69
CHF: 394,09
GBP: 449,89
Hirdetés
Körbálázó - Milyen típust vegyek?

Körbálázó - Milyen típust vegyek?

Betakarítás gépei - 2019.05.16

Kinek a fix kamrás, kinek a változó A körbálák a szállítás és tárolás szempontjából nem a legideálisabb produktumok, ettől eltekintve azonban számtalan előnnyel szolgálnak a szögletes bálákhoz képest. Kíméletesebben göngyölítik, tömörítik a növényeket, a pillangósoknál előforduló levélpergés ezáltal minimalizálható, ráadásul a körbálák a felépítésük révén kevésbé vannak kitéve az átázás veszélyének. Partnereink kínálatából ezúttal a körbálázó gépek közül válogattunk.

Körbálázó választás... Hogyan? Melyiket?

A bálázás célja a száraz és fonnyasztott szálastakarmányok betakarítása oly mó­­don, hogy a végtermék a könnyebb szállíthatóság és a kedvezőbb tárolhatóság érdekében minél kisebb térfogatra legyen összetömörítve. Természetesen 
az is fontos, hogy mindeközben a lehető legtöbbet megtartson beltartalmi értékéből és hosszú ideig megőrizze minőségét. 
A magyarországi gazdák egyértelműen 
a körbálákat részesítik előnyben a szögletes bálákkal szemben, illetve – értelemszerűen – elsősorban körbálázó gépeket vásárolnak az adódó munkák elvégzésére. Beszerzésük kevesebbe kerül, és a szervizelésük, javításuk is olcsóbb, hiszen egyszerűbb, kevésbé sérülékeny technikáról van szó, amelynél lényegesebb kisebb a meghibásodási lehetőség. Míg a drága beruházásnak számító nagykocka-bálázók akár 250 lóerős traktort is igényelnek, addig a körbálázókkal a feleekkora teljesítményű erőgépek is elboldogulnak, ráadásul sokkal kompaktabbak, ezáltal fürgébbek és fordulékonyabbak is. A fix kamrás körbálázók olcsóbbak, egyszerűbbek a változó kamrás verzióknál, ám aki például bérmunkát is vállal, annak érdemesebb az utóbbit választania, hiszen 
a felmerülő változatos igényeket csak ezzel lesz képes kielégíteni. Általánosságban is elmondható, hogy mindenki olyan bálázó gépet vásároljon magának, amely a gazdaságához (az állatlétszám, a termesztett növények, az éghajlati-domborzati viszonyok tekintetében) a legjobban illeszkedik.

Szállítás és logisztika szempontjából a kockabála sokkal praktikusabb, hiszen jobban kitölti a szállító- és tárolóteret, hátránya viszont, hogy az elkészítés után minél hamarabb tető alá kell vinni a tarlóról, megázva ugyanis könnyen tönkre­megy. A körbálánál ezzel szemben hosszabbra nyújtható a betakarítási és betárolási idő, mert ha el is kapja egy zivatar, a ma leggyakoribbnak számító necchálós kötözés viszonylag hatékonyan képes megvédeni, a víz lepergetése révén ha­­marabb ki tud száradni. A magyar gazdák a szalmán, szénán és lucernán kívül egyéb mást is szívesen báláznak (a kukorica- és csemegeszártól a borsószalmáig), ám ezekre a piacon lévő bálázók többsége ugyanúgy alkalmas, legfeljebb olyan gépet érdemes esetleg választani, amelynél a tömörség elektronikusan állítható, így igazodva a különleges igényekhez. Ha valaki szecskázóval felszerelt bálázót vásárol, figyelembe kell vennie, hogy
az extra kiegészítő nagyjából 15–30 ló­­erővel megnöveli a vonóerőigényt, tehát valamivel „izmosabb” traktorral válik üzemeltethetővé. A kiszámíthatatlan időjárási viszonyok közepette nem mellékes a munkasebesség sem, mindenképpen érdemes tehát rákérdezni a forgalmazónál arra, meddig tart a bálakészítés, kötözés folyamata, míg minőségi oldalról azt is ajánlott felmérni, mennyire tűnnek tartósnak a láncok, hevederek, illetve mennyire egyszerű a gép karbantartása.

Krone bázáló: fix kamra, több bálaméret

A német Krone körbálázók a prémiummi­nőséget képviselik, s odahaza, illetve 
a vi­­­­­­­­lág számos más országában piacve­zető­nek számítanak. A kínálatban állandó és változó présterű változatok, valamint bálacsomagolóval egybeépített gépkombinációk is elérhetők. A hazai forgalmazó Valkon Kft. tapasztalatai szerint a rúdláncos szállítás szalmában, szénában és zöldtakarmányban egyaránt megbízha­tóan dolgozik, s a géppel meggyőző tömörségű, formatartó bálák készíthetők. Egyik legnépszerűbb modelljük a Krone Comprima F155 XC körbálázó, amely fix kamrával rendelkezik ugyan, ám a bálaátmérő (125 és 150 cm között, hat fokozatban) mégis változtatható. Az egyedülálló megoldás egyszerű felépítéssel és könnyű karbantarthatósággal társul. A gép különlegessége a NovoGrip rúd-heveder rendszer, amely lenyűgöző tömörítési teljesítményre képes, és igen nyugodt járást garantál. Kiválóan alkalmazkodik a betakarításkor egyre gyakrabban előforduló szélsőséges körülményekhez. Tartós szárazságot követően a szalma és a széna például rendkívül hajlamos a töredezésre, míg a fonnyasztott takarmány nedvességtartalma többnyire nem egységes, és az olykor kifejezetten nedves anyag kellemetlen tulajdonságaihoz a magas cukortartalom miatt ragadósság is társul. A NovoGrip rendszer azonban ilyen feltételek mellett is megbízhatóan dolgozik, kíméletesen kezeli a terményt, az anyagba kapaszkodó keresztrudak jóvoltából pedig gondoskodik a bála folyamatos forgatásáról és így a lehető legnagyobb tömörség eléréséről. A Comprima F155 XC körbálázó akár 26 késsel is felszerelhető, ezek a terményt rövid és apró darabokra szeletelik.

Krone körbálázó

Krone Comprima F155 XC fix kamrás körbálázó


Kubota: minőségi végtermék, gyorsan

A Kubota termékeit illetően az utóbbi időben a változó kamrás körbálázók fe­­lé tolódott el a vásárlói igény – tudtuk meg a generálimportőr Két-KATA Kft.-től. Ezek a gépek elsősorban azok számára ideálisak, akik bérmunkát végeznek, de hasznosak akkor is, ha valaki zöldbálát, szenázsbálát, szalmabálát készít magának, amelyekhez érdemes eltérő bálaátmérőket választania. A végtermék minőségét nagyban meghatározza a rendfelszedő kialakítása. A cél természetesen az, hogy semmi se maradjon a tarlón, ugyanakkor a termény a lehető legtisztábban jusson a bálakamrába. A Kubota már 220 cm szélességű rendfelszedőt is alkalmaz 
a gépein, amelyek a modern, nagy teljesítményű, széles vágóasztallal rendelkező kombájnok után is képesek megfelelően dolgozni. A kétoldali vezérlés és az ötsornyi bedobóujjak nagy munkasebességet tesznek lehetővé, de lényeges egység az anyagáramlást elősegítő rendleszorító is, valamint a nagy szögkitérésű kardántengely, amelynek révén a táblavégeken is könnyűvé válik a bálázás, nem csak egyenes irányban. A japán gépek 14 vagy 25 késes szecskázórendszerrel érhetők el. A tökéletes körbála létrehozását szolgálja az is, hogy háromféle bálamagtömörség állítható, ISOBUS-on keresztül vezérelve. A legtöbben a lágy bálamagot szeretik, amely jobb szellőzést biztosít, de a monitoron a palást keménysége, illetve a nedvességtartalom is meghatározható.

A Kubota legkisebb bálázója az egyszerű kivitelű, fix kamrás BF 2255 modell, amely rotoros anyagtovábbítással rendelkezik, de szecskázó nélküli kialakítású.

A kisgazdaságok számára ideális gép bálakamrája egyfajta „félrendszeres” megoldású, hiszen görgők is vannak benne, míg a hátsó palást rúdláncos kialakítású. A BF 3255 fix kamrás körbálázó 17 darab tömörítőhengerrel van felszerelve, az SC14 és SC25 jelzés pedig arra utal, hogy 14 vagy 25 késes szeletelőegységet találunk-e benne. A BV 4160 modell 
a hevederes bálázók minden előnyével rendelkezik, az aprítóegység elhagyásával azonban lényegesen kedvezőbb ár-érték arányú termékhez juthatnak az ezt választó gazdák. A BV 5160-as, változó kamrás hevederes bálázó a Kubota csúcsmodellje, amely 80–165 cm-es bálaátmérőre képes, és szintén 14 vagy 25 késes kivitelű lehet. A rendfelszedő és a bálakamra közötti esetleges eltömődés a kezelőfülkéből vezérelve egyszerűen, az úgynevezett „DropFloor” padlólemez leengedésével megszüntethető. A gép három bálahálót tud magával vinni, és a szélesebb necchálót is kezelni tudja. 
A körbálázók karbantartását leegyszerűsítik a központosított helyre, a bálakamra két oldalára kihelyezett zsírzópontok, valamint a folyamatos üzemű lánckenés. Míg Észak- és Nyugat-Európában, például Dániában vagy Belgiumban olyan lédús takarmányt tudnak betakarítani, amelyet a gép után azonnal becsomagolhatnak, addig nálunk jobban szeretik a gazdák, ha a szenázsbála bekerül a telepre, és ott történik meg a csomagolás. A Kubota WR 1100 hárompontra függeszthető bálacsomagoló maximum 1200 kg tömegű és 120×150 cm méretű bálákhoz alkalmas, de opcióként komputervezérlés és távirányítás is kérhető hozzá, így a rakodás, csomagolás, kazalba rakás egyemberes munkává válik.

Kubota BV 4160 változó kamrás körbálázó

Kubota BV 4160 változó kamrás körbálázó


Mascar: egyszerűtől 
a csomagolt báláig

A SZEGÁNA Kft. által forgalmazott olasz Mascar termékek közül az 1,7 és 2 m munkaszélességű, fix kamrás Corsa a legnépszerűbb változat, amely 120 vagy 150 cm átmérőjű bálákat képes készíteni. 
A rúdláncos kamrakialakítású gép hajtása meglepően könnyű, vonóerőigénye 45–50 LE, vagyis akár egy „kopott” hidraulikájú MTZ-vel is üzemeltethető. Formázás közben, ahogy a bála eléri végső méretét, rugó ellenében nyomja a mechanikus reteszelésű kamraajtót, ezt a nyomást pedig a bálázó elején egy mutatópálca jelzi. A körbálázó egyszerű felépítésű, működése könnyen megérthető, ráadásul déli melegben is lehet dolgozni vele, nem áll meg benne a szalma. Egyre keresettebb a fix kamrás Mascar Tuareg sorozat is, s míg a Corsánál fésűs továbbító van, amely óránként 35-40 bála készítését teszi lehetővé, addig ezzel a rotoros továbbító révén 25-30 százalékkal gyorsabban lehet haladni. A Tuareg elöl hengeres, hátul rúdláncos kamrakialakítású, alkalmas zöldbála készítésére is, illetve szecskázórendszer is rendelhető hozzá.

A 2,25 m maximális munkaszélességű Mascar Diavel még mindig fix kamrás körbálázó (130 cm átmérőjű, 120 cm széles bálák előállítására kitalálva), ám gyorsaságban a prémiummárkákkal is állja a versenyt, ráadásul kisebb teljesítményigénnyel. Hasznos műszaki megoldás a hidraulikusan lenyitható előkamra, amellyel könnyen megszüntethető az el­­­­tömődés. A gépbe szecskázórendszer is építhető, 15 vagy 25 késsel, így akár 4 cen­­­timéteres szecskaméretig is le lehet vele menni. A Mascar Monster ugyancsak 2,25 m maximális munkaszélességű, de már változó kamrás hevederes körbálázó (Continental hevederekkel), és ennél – a görgős fix kamrás gépekkel szemben – szalmabálázáskor már nem kell tartani a bálamegcsúszástól, így megfelelő tömörséggel nagy tömegű, 80–170 cm átmérőjű bála készíthető az eszközzel. Az aprítós (Cut) változat 15 vagy 25 késes szeletelőrendszerrel rendelkezik, a kések hidraulikusan mozgathatók. A Monster kötözőrendszere zsineges és/vagy hálós kötözést biztosít, a mag- és palástnyomás pedig külön állítható.

 Mascar Monster változó kamrás körbálázó

Mascar Monster változó kamrás körbálázó

A januári AGROmashEXPO–Agrárgép Show kiállításon középpontba állított Mascar Diavel Multiwrap a tárolásban és minőségmegőrzésben játszik fontos szerepet, hiszen egy menetben báláz és csomagol. A 2,1 m széles rendfelszedővel rendelkező, 130 cm átmérőjű bálákat készítő gép csomagoláskor két fóliatekercset használ. A SZEGÁNA Kft. emellett önálló bálacsomagolókat is forgalmaz, amelyek akár a 150-160 cm-es zöldbálákat is kezelni tudják. A függesztett változatok inkább telepi bálázásra alkalmasak (föl is tudják magukra venni a bálát), míg a vontatott verziók kint a területen is jó szolgálatot tehetnek. Ezek már oldalról veszik fel a bálát, és amíg a gép csomagol, addig meg lehet közelíteni a következőt. Javasolt a bálabillentő használata is, ezzel ugyanis lapjára lehet letenni a bálát, ahol több réteg fólia védi, így a tarló nem sérti meg a csomagolást.


Massey Ferguson:
széles modellválaszték

A Massey Ferguson márka hivatalos és kizárólagos hazai importőrének számító Austro Diesel GmbH. a körbálázók terén is széles modellválasztékkal rendelkezik. A fix kamrás változatok elsősorban azoknak valók, akik az egyszerűbb, gazdaságosabb megoldásokat keresik, a gazdaságukat fix méretekre építik, és csupán egy-két növényt akarnak bálázni. 
A változó kamrás verziók ezzel szemben a diverzifikáltabb növénykultúrával rendelkezőknek ajánlottak, akik esetleg nemcsak saját részre, de másoknak is vállalnak betakarítási, bálázási munkákat. Ezek közül kiemelten népszerű az RB 4160V modell, amely 90–160 cm közötti bálaátmérő kialakítására képes, fokozatmentesen. Elérhető integrált csomagolóegységgel is, valamint szeletelős változatban. 
Az Xtracut vágóasztal 13, 17 vagy 25 kés­­­­sel rendelkezik, és minden viszonyok között optimális aprítási teljesítményt nyújt. A 17 és 25 késes kialakításnál két hidraulikusan működtetett késsor található a bálázón, s ezek egyenként vagy külön-külön is vezérelhetők a traktor fülkéjéből, sőt akár teljesen ki is kapcsolhatók. A piacon elérhető leghosszabb kések garantálják, hogy semmilyen anyag nem haladhat át a rendszeren aprítás nélkül. A Massey Ferguson változó kamrás körbálázói közel 40 mázsa tömegűek, vagyis „bennük van az anyag”, ez pedig tartósságot és hosszú távú megbízhatóságot kölcsönöz számukra. A rendfelszedők 
a bütyök nélküli kialakításukkal nagyobb munkasebességet, ritkább karbantartást és sokkal csendesebb működést tesznek lehetővé. A négy, varrat nélküli, dupla rétegű hajtószíj egyenletes működést és rendkívül magas élettartamot biztosít. 
A Hydroflexcontrol nevű, kétlépcsős védelmi rendszer a gép hatékonyságát maximalizálja azáltal, hogy segítségével minimalizálható az eltömődés miatti állásidő. Az innovatív megoldás automatikus talajkövetést tesz lehetővé a kisebb eltömődések megszüntetése érdekében, ám akkor sincs baj, ha a gép „medvét fogott”. Ilyenkor a felszedőasztal hátsó részének hidraulikus leengedésével a nagyobb eltömődések is azonnal felszámolhatók, utána pedig – szintén a fülkéből vezérelve – visszaállítható az eredeti pozíció. Ez a rendszer lényegében a prémiumkategóriájú bálázógépek tartozéka szokott lenni, ám ebben az esetben egy kedvezőbb ár-érték arányú gépben is hozzá lehet jutni.

 Massey Ferguson RB 4160V változó kamrás körbálázó

Massey Ferguson RB 4160V változó kamrás körbálázó

McHale: bálázásra specializálódott

Az ír McHale a szálastakarmány-betakarítás valódi specialistája, amely az 1980-as évek óta számtalan bálázó- és bálacsomagoló gépet fejlesztett ki, elsősorban hengeres széna- és szalmabálák készítéséhez, valamint a kör- és szögletes szenázsbálák csomagolásához. A kockabálák nem feltétlenül jelentik a legszerencsésebb megoldást a takarmánynövények bálázása szempontjából, hiszen a pillangósoknál a fehérjetartalom a levélben koncentrálódik, ez pedig a szögletes bálák előállításakor könnyebben lepereg, míg a körbálában kíméletesebben göngyölítik, tömörítik a növényeket. A szögletes bálák esetében egy-egy kisebb szeletet tömörítenek, ezért azok hajlamosabbak a beázásra, a körbálák viszont – különösen, ha hálókötözéssel vannak elkészítve – eredményesen le tudják vezetni a csapadékot a tárolás során. A McHale filozófiája szerint a bálázásnál elsődleges szempont a tömörség, vagyis az, hogy minél nagyobb mennyiségű terményt tudjunk egy adott bálába összegyűjteni, így kisebb számú bálát kell rakodni, behordani, szállítani, tárolni. A bálázónál fontos cél tehát, hogy egy adott szezonban minél nagyobb kapacitással működjön, vagyis a felhasználó minél jobban ki tudja aknázni a benne rejlő lehetőségeket.

Használatakor mindenki a legoptimálisabb időben történő, legmagasabb minőségű betakarításra törekszik, ehhez pedig az (is) szükséges, hogy a gép üzembiztos legyen, azaz ne kelljen vele meghibásodás miatt vesztegelni a csúcsidőszakban, például a javításra vagy alkatrészre várva. A hazai gyártóbázis ezt segíti a magyar piacon. A munkavégzést könnyebbé, komfortosabbá tevő, minőséget javító innovációk már csak a habot jelentik a tortán.

McHale V660 változó kamrás körbálázó

McHale V660 változó kamrás körbálázó

A magyar gazdálkodók körében a változó kamrás V660 modell a legnépszerűbb, amely (fokozatmentesen) 65–165 cm közötti bálaméret előállítására képes. A bálamag keménysége egyszerűen állítható egy kezelődobozon keresztül, de a külső palást tömörsége is igény szerint meghatározható. Az aprítókések révén a gép akár szenázskészítésre is használható, amelynél pedig különösen fontos a tömörség, a cél ugyanis a bálában lévő oxigén kiszorítása, hogy csomagolás után anaerob körülményeket teremthessünk a takarmány megfelelő erjedéséhez. A gép alapfelszereltségei között megtalálható automatikus olajzás, kenhető csapágyazás és kabinból vezérelhető eltömődésgátló mind-mind 
a ha­­­­tékony munkavégzést segítik elő. 
A McHale gépek robusztus kialakításukkal biztos alapot nyújtanak a hosszú távú, üzembiztos üzemeltetéshez, akár nagy darabszámú, nehéz, például szenázsbálák készítése esetén is. A McHale innovatív megoldásai közé tartoznak a Fusion kombinált bálázó-csomagoló gépei, valamint az egyes fix kamrás modelleknél a csomagfóliával történő kötözés. Az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás, a csapadékos tavaszok mind kevésbé teszik lehetővé, hogy 5–7 napig a táblán száradjon a termény, ezért egyre többen választják a csomagolással történő – erjesztés útján tartósított – takarmánykészítést. Ezen művelet elvégzéséhez választható a bálázást követő bálacsomagoló gépek használata vagy a két műveletet – bálázást és bálacsomagolást – egy gépbe ötvöző Fusion kombinált bálázó és bálacsomagoló gépek. Ezeknek a modelleknek 
a kí­­­­nálatával és innovatív megoldásaival 
a McHale piacvezető szerepet tölt be.




Szerző: AgrárUnió

Címkék: körbálázó, bálázó, kubota, mascar, massey ferguson, mchale, krone, bálázás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tartsuk a vizet a tájban!

Országos felmérést végzett több mint tízezer, mély fekvésű területen tevékenykedő gazda körében a Nemzeti ...