TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 609 Ft
Benzin ára: 612 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,64
USD: 358,53
CHF: 395,07
GBP: 449,24
Hirdetés
A szakképzésé a jövő!

A szakképzésé a jövő!

Egyéb - 2017.09.16

Óriási a kereslet a szakképzett munkaerőre, különösen a húsfeldolgozó, az állatgondozó és -tenyésztő, illetve a mezőgazdasági gépkezelő és -szerelő képzettségű munkavállalók iránt.

A magyar agrárszakképzés igyekszik kielégíteni a piac igényeit, több mint 
22 ezer diák tanul a magyar agrárszakkép-ző rendszerben. A diákokkal több mint háromezer pedagógus foglalkozik, 48 agrárszakképő iskola 63 feladatellátási helyén – mondta a Herman Ottó Nonpro-fit Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön Budapesten, egy szakmai fórumon. Mezőszent-györgy Dávid kitért arra is, hogy a Tessedik Sámuel agrárszakképzési stratégiát a kormány két éve fogadta el, lényege a szakképzés megújítása, a duális képzés, valamint a gyakorlatorientált oktatás középpontba helyezése. A tangazdaságok fejlesztésén túl kiemelt szerep jut a zökkenőmentes átmenet biztosításának a középfokú agrárszakképzés és az agrár-felsőoktatás között.

A szaktárca azért is alakította ki az egységes szakképzési rendszert, hogy a piac elvárásainak megfelelő, minőségi szakképzést nyújthasson, a diákok érdekeit szem előtt tartva. Ez a rendszer biztosítani tudja a végzett tanulók nagy százalékának az elhelyezkedését. Az ügyvezető igazgató kiemelte, hogy a tárca a közelmúltban több mint 2 milliárd forintot költött infrastrukturális fejlesztésekre, egyebek mellett hat intézményben zajlott Környezet és Energia Operatív Program keretein belül felújítás.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) együttműködésében tavaly év végén készült egy agrármunkaerő-piaci felmérés, melyből kiderült, hogy jelentős a kereslet a húsfeldolgozó, az állatgondozó és az állattenyésztő, valamint a mezőgazdasági gépkezelő és -szerelő szakképzettségű munkavállalók iránt. Jelentős továbbá a betanított munka iránti igény is. Mezőszentgyörgy Dávid kitért arra is, hogy a felmérés alapján a szaktudás hiánya már a vállalatvezetők egy részénél is komoly problémát jelent.

Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy az agrárium és az élelmiszer-gazdaság munkaerő-tartalékai kiürültek, így a helyzet orvoslására sajnos nem elég a gyakorlatorientált képzés, hanem komplex megoldások szükségesek. Fontos, hogy növekedjenek a munkabérek. Erre reflektált Érdi Tamás, az agrárium ismert szakértője, aki szerint ez a többletkiadás a cégek részéről csak úgy kivitelezhető, ha nő 
a termelési hatékonyság




Szerző: AgrárUnió

Címkék: húsfeldolgozó, agrárszakképzés, szakképzés, állatgondozó, állattenyésztő, gépkezelő, szerelő
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Körös-Maros Nemzeti Park – Ahol a kerecsenek természetes ...

Magyarországon napjainkban a legtöbb természetes gallyfészekben költő kerecsensólyom a Körös-Maros Nemzeti Park ...