TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 609 Ft
Benzin ára: 612 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,3
USD: 356,69
CHF: 394,09
GBP: 449,89
Hirdetés
A SIVETI 2023 szakkiállítás innovációs díjai

A SIVETI 2023 szakkiállítás innovációs díjai

Gépesítés - 2024.03.18

Egyszerűbben, pontosabban, gyorsabban, tisztábban – ezek határozzák meg a szőlő-gyümölcs ágazat fejlesztési irányait

2023. november 28. és 30. között a francia Montpellier-ben 31. alkalommal rendezték meg a SITEVI 2023 szakkiállítást, amely a szőlőtermesztési és borászati felszerelések, valamint a gyümölcsös- és olajbogyó-termesztési ágazat vezető szakkiállítása, és kiemelt nemzetközi eseményének számít.

A kétévente esedékes 3 napos programon 1000 kiállító vett részt és közel 55 ezer látogatója volt. A rendezvényen ugyan a franciák vannak túlsúlyban, de legutóbb például már 73 országból 240 külföldi kiállítót is regisztráltak. A kiállítás kulcsszerepet játszik abban, hogy az iparági szereplőket, kiállítókat és szakértőket egy helyen, egy időben összehozza a legújabb technológiák, illetve innovatív megoldások bemutatására.

Ahogy az ilyen típusú rendezvényen szokássá vált, ezúttal is pályázatot hirdettek a legjobb innovációk elismerésére (SITEVI Innovation Awards). A beérkezett 106 pályázatból a zsűri 21-et díjazott (1 különdíj, 2 aranyérem, 6 ezüstérem és 12 bronzérem). A legfontosabb bírálati szempontok, a piaci igényeket szem előtt tartva, a következők: a digitális technológia és alkalmazásai, a termelékenység, a gépkezelő támogatása, a kényelem és biztonság, továbbá a környezeti hatás és a mezőgazdaság dekarbonizációja.

A kiállítás szakmai igényességét jellemzi, hogy 54 konferencián és workshopon közel 200 előadó mellett mintegy 3000 érdeklődő vett részt. E rendezvényeken olyan kérdések álltak a középpontban, mint az agroökológia, az éghajlatváltozás, az új gépek és technológiák, a borászat, a rezisztens fajták, az ökológiai szőlőtermesztés stb. A kóstoló mesterkurzusok lehetővé tették, hogy a látogatók felfedezzék az ágazatok sokszínűségét és az új fogyasztási trendeket. Nem mellékesen 650 üzleti találkozóra került sor, ahol a látogatók időt takaríthattak meg, találkozhattak új beszállítókkal és konkrét megoldásokat találhattak fejlesztési elgondolásaik előmozdítására.

A következő SITEVI-t 2025. november 25. és 27. között rendezik meg.

A legfontosabb bírálati szempontok: a digitális technológia és alkalmazásai, a termelékenység, a gépkezelő támogatása, a kényelem és biztonság, továbbá a környezeti hatás és a mezőgazdaság dekarbonizációja.

KÜLÖNDÍJ:

Copilote: MI-vel működő rendszer, talajműveléshez

A zsűri különdíját a francia Egretier cég kapta az általa kifejlesztett „Copilote”-ért, ami „másodpilóta”-ként fordítható. A megoldás lényege egy mesterségesintelligencia-rendszer a talaj megmunkálásához, a vezetőfülkén belül elhelyezett interfésszel. A képernyő segíti a vezetőt a szőlősorok közötti talajművelő munkaeszköz különböző funkcióinak (munkaszélesség, munkamélység) vezérlésében, anélkül, hogy le kellene szállnia a traktorról. Az sem mellékes, hogy a vezetőknek nem kell „kicsavarniuk” a testüket ahhoz, hogy rálássanak a művelő szerszámokra.

A Copilote egy felhasználó–gép interfész kétirányú információátvitellel. A fülkébe küldött közvetlen visszacsatolásnak köszönhetően a munkaszélességről, -magasságról, -mélységről és mindenekelőtt a talaj állapotáról kap információkat a felhasználó, aki az érintőpanelről végezheti el a beállításokat, a berendezés pedig alkalmazkodik és valós időben tájékoztatja őt.

A szerszámtartó vezérlése egy ötgombos érintőképernyős táblagépen keresztül történik. A technológia használatához előzetesen minden parcellára meg kell adni a legfontosabb paramétereket, a sortávolságot, a munkamélységet és a talajtömörséget. Ezen alapinformációk birtokában a gépkezelőnek a munka elkezdése előtt csak annyi a dolga, hogy jelezze a művelendő parcella azonosítóját. Az érintőképernyőn található egy „sorvég” gomb is, amelynek benyomása után a rendszer behúzza a művelő szerszámokat, hogy segítse az új fogásra való ráállást. Miután megtörtént az U fordulat, ugyanannak a gombnak a megnyomásával a szerszámok visszaállnak a memorizált paraméterek szerinti állapotba, és a munka folytatható.

A SIVETI 2023 szakkiállítás innovációs díjai

Forrás: egretier le copilote

A képen a sorközművelő eszköz látható, melynek munkavégző egységét mutatja a gép kezelője. Ezek az egységek függőleges és vízszintes irányban mozgathatók a kívánt munkamélység, illetve munkaszélesség beállításához. A fejlesztők szerint a Copilote megoldás 1500 eurós többletköltséget jelent a hagyományos automatikus központosító szerszámtartókhoz képest.

AZ ARANYÉRMESEK

1. DYNA WINE® : Spirális örvény nanobuborékoló rendszerrel

A borkészítésben a szilárd, folyékony vagy gáz halmazállapotú borászati inputok (finomítás, élesztő stb.) integrálása gyakran homogenizálási problémákba ütközik. Ez túladagoláshoz és az oxigén vagy a „védő” gázok, például a nitrogén tökéletlen szabályozásához vezet. Az ICV csoport (Cooperative Wine Institute – borszövetkezetek csoportja) által létrehozott DYNA WINE® egy innovatív, sokoldalú és nagy teljesítményű műszaki megoldás a borászati inputok jobb integrálására, a termelési költségek csökkentésére és az aromatisztaság javítására.

A DYNA WINE® lényegét tekintve egy turmixgép, azaz egy nanobuborékoló rendszerrel kiegészülő spirális örvény, amely lehetővé teszi a borászati segédanyagok tökéletes homogenizálását a borkészítés minden szakaszában (mustok, erjesztőborok, készborok).

Maga a folyadék az, amely sebességével abban a pillanatban, amikor találkozik a spirális fémcsigával, saját örvényt hoz létre. Ez magában foglalja a must vagy bor keringtetését egy zárt csőben, amelynek közepébe egy spirális fémcsigát helyeznek, hogy az összekeverhető legyen bármely olyan termékkel, amelyet Venturi-csővel vagy kényszerinjektálással vezetnek be. A készülék nem fogyaszt energiát. Az örvénymozgást az a sebesség biztosítja, amellyel a folyadék a szivattyúzás során átkerül. A megoldást a Dyna Wine Sarl fejlesztette ki a Changins Egyetemmel együttműködve, a svájci InnoSuisse társfinanszírozásával. Franciaországban az ICV Group forgalmazza.

A SIVETI 2023 szakkiállítás innovációs díjai

Forrás: Sitevi 2023 – 21 innovations récompensées | Réussir Vigne (reussir.fr)

2. Ampelos: Digitális képzés a szőlőmetszésről

A Studio NYX & Program Vinum Ampelos egy új digitális képzési szolgáltatás a szőlőmetszéshez iskolák és vállalkozások számára. A cél a kezdő metszők képzése és a professzionális metszők készségeinek továbbfejlesztése. A képzés lehetővé teszi, hogy a résztvevő megtanulja, hogyan kell a szőlőt metszeni, köszönhetően annak, hogy egy 3D-s környezetben tanulmányozhatja a tudnivalókat.

A képzést az oktatási központokon keresztül azoknak ajánlják, akik a szőlőültetvények művelésében érdekeltek. Fontos elemei a projektnek a következők:

  • Oktatási tartalmat kínál a szárbetegségek szőlőre gyakorolt hatásainak és a korszerű („erényes”) metszési gyakorlatok következményeinek jobb megértéséhez.
  • Gyakorlati tudnivalókat kínál magával ragadó élmény formájában a virtuális valóságban, a mestermetszők által meghatározott és a már bevált technikák megismertetésével.
  • Az egészségügyi kérdés is meghatározó: a szőlőültetvényeken dolgozók nagymértékben ki vannak téve a mozgásszervi megbetegedéseknek. A képzés segít a testtartás javításában és a mozgásszervi megbetegedések megelőzésében, valamint fejleszti a metsző szakértelmét és önértékelését.
  • A képzés mellett az Ampelos lehetővé teszi a fiatalokkal való kommunikációt, vonzóbbá téve az iparágat, enyhítve ezzel a szűkös munkaerő-ellátottságon.

Ez az aranyérem üdítő színfoltnak számít a díjazott gépek és technológiai megoldások között.

EZÜSTÉRMESEK

1. Berthoud XʼPulse: Öntisztító rendszer

Az XʼPulse rendszer lehetővé teszi a permetezés során a csepegtetőtálcák rácsán felhalmozódó növényi törmelék (levelek, virágszirmok és egyéb „szemetek”) eltávolítását, lefújását. Így a vezetőnek a feldolgozás során nem kell kiszállnia a traktorból, hogy megtisztítsa a csepptálca rácsát. Ezáltal csökken a növényvédő szerekkel való érintkezés kockázata. A rendszer a biztonság, a gépkezelői kényelem és a termelékenység javítását egyidejűleg biztosítja.

Az idegen anyagok lefújását egy légrés biztosítja, amely a csepegtetőtálcák tetején található rácsot tisztítja meg. A levegőt az egyes paneleket tápláló ventilátor biztosítja: permetező üzemmódban a levegő a diffúzorokhoz irányul, míg tisztítási módban egy fedélrendszer átirányítja a levegőt a panel aljára lefújás céljából. Az XʼPulse rendszer automatikusan aktiválható az U kanyarokban, vagy manuálisan vezérelheti a kezelő a vezetőülésből.

A SIVETI 2023 szakkiállítás innovációs díjai

Forrás: BERTHOUD on LinkedIn: #innovation #sitevi2023 #protectiondescultures

2. BM EMBALLAGE: Automatikus oltógép

A SIVETI 2023 szakkiállítás innovációs díjai

Forrás: BM EMBALLAGE | BMGΩ – MACHINE À GREFFER ÉLECTRIQUE

BM GΩ: a szőlőültetvények automatikus oltógépe, amely biztosítja a kezelők biztonságát az éles alkatrészekkel szemben. A BM GΩ érzékeli az érintkezést a kezelő kesztyűje és a munkavégző penge között, elkerülve ezzel a sérülést. Vezérlőrendszerének köszönhetően garantálja az oltványok állandó minőségét és optimális körülményeket biztosít a munkavégzéshez, alacsony zajszint mellett.

A BM GΩ online jelentéskészítő eszközökkel is rendelkezik, figyelemmel kíséri a gyártást és a mechanikai alkatrészek kopását. Kompakt és könnyen telepíthető, jelentős előrelépést jelent a szakterületen. Lehetővé teszi a tapasztalt szakmunkások visszatérését ehhez a lényeges feladathoz, miközben perspektívát kínál a tapasztalatlan munkaerő számára is a termelés folyamatosságának biztosítása érdekében.

3. Exxact Robotics Traxx Concept H2: Hidrogénüzemű szőlőművelő robot

A SIVETI 2023 szakkiállítás innovációs díjai

Forrás: Exxact Robotics: Une pile à combustible pour le Traxx Concept H2 – FARM Connexion (farm-connexion.com)

Az EXXACT Robotics TRAXX Concept H2 nevű önjáró szőlőművelő gép meghajtását kizárólag egy hidrogén-üzemanyagcella által termelt elektromos áram biztosítja. Ezáltal a robotnak nincs károsanyag-kibocsátása, szemben a hagyományos energiaforrásokkal működő berendezésekkel. Az üzemanyagcella 35 kWh teljesítményű puffer akkumulátorkapacitással rendelkezik, biztosítva ezzel az autonóm eszközhordozó folyamatos működését. A két gáztartályba valamivel több mint 9 kilogramm hidrogén tölthető, ami lehetővé teszi, hogy a TRAXX Concept H2 akár 12 órán át is folyamatosan működjön.

4. Güttler GreenManager: Moduláris művelőeszköz

A SIVETI 2023 szakkiállítás innovációs díjai

Forrás: GÜTTLER GreenManager (alfa-gep.hu)

Moduláris vetőgép különböző talajművelő elemekkel, amelyek önmagukban vagy kombinálva is használhatók a szőlőültetvények növényborításának kezelésére. Direkt vetéssel különböző apró, illetve nagyobb szemű vetőmagvak vethetők egyidejűleg akár a művelőút teljes szélességében.

A GreenManagerrel a hasznos növények vízért versengő gyomnövényei jelentősen visszaszoríthatók: a kikelt növények a teljes sorközben lehengerezhetők, vagy a kikelt növények a sorköz közepén vagy akár teljes szélességében alávághatók.

A fejlesztők ajánlása szerint „száraz időjárás esetén ajánlott a vízért versengő növények térhódítását a zöldítésen keresztül csökkenteni, anélkül hogy veszélyeztetnénk a talaj nedvességtartalmának csökkenését, ami az intenzív megmunkálás következtében jelentkezik. Ugyanakkor a GreenManager alkalmazásával a talajerózió veszélye is minimálisra csökkenthető.

A rugalmasan alkalmazható zöldítési technológia jól alkalmazkodik az aktuális klíma- és talajviszonyokhoz, valamint szabályozza a növények vízfogyasztását is. A zöldítés tudatos alkalmazásával a szőlők és gyümölcsösök vízért versengő növényei visszaszoríthatók, és ezáltal a kultúrnövény növekedése is szabályozható.”

5. New Holland, Comfort Ride: felfüggesztett fülke keskeny szőlőtraktorokhoz

A SIVETI 2023 szakkiállítás innovációs díjai

Forrás: New Comfort Ride™ cab for T4V and T4N vineyard tractors launched at SITEVI 2023 (cnhindustrial.com)

A New Holland a SITEVI 2023-on mutatta be az új Comfort Ride™ fülkefelfüggesztési rendszerét, amelyet a T4V és T4N szőlőültetvény-traktorokhoz társítanak. A nagyobb teljesítményű New Holland traktorokon jól bevált fülkefelfüggesztést a szőlőültetvény szélességéhez kellett igazítani. Ez az új, szabadalmaztatott felfüggesztés 15%-kal csökkenti a vibrációt terepen, és több mint 60%-kal csökkenti az úton. A Comfort Ride™ felfüggesztés 2024 végére elérhető lesz az összes New Holland T4 speciális traktoron, beleértve az F és LP változatokat is.

A felfüggesztés egy Panhard-rúd, hidraulikus lengéscsillapítók és egy pneumatikus párna kombinációjából áll, amely a traktorok fülkéjének hátulján található, és nincs hatással a traktorok 1,06 méteres teljes szélességére. A Panhard-rúd korlátozza a fülke bal/jobb mozgását, megakadályozva, hogy a kezelő érezze a gördülési hatást. A fülke hátulján található pneumatikus párna szabályozza a magasságot, és korlátozza az előre- és hátramozgást. Ez a kialakítás azt is lehetővé teszi, hogy a fülke elején található két Silentbloc még hatékonyabban töltse be rezgéselnyelő szerepét, mivel függetlenné válnak a fülke hátuljától.

A felfüggesztés rugalmassága a vezető súlyának megfelelően állítható. A 2-3 bar nyomás például tökéletesen megfelel egy 80 kg-os vezetőnek. A fülke hátulján található mérőműszer mutatja, hogy a felfüggesztés a kezelő számára optimálisan van-e beállítva.

6. SABI AGRI: Kollaboratív (együttműködő) mezőgazdasági flotta

A SIVETI 2023 szakkiállítás innovációs díjai

Forrás: SABI AGRI shows 'first' 100% electric collaborative robotic ag fleet at SITEVI - Inside Autonomous Vehicles

A clermont-ferrand-i székhelyű SABI AGRI bemutatta Robotic Harmonyját, amit az első robotizált kollaboratív mezőgazdasági flottának neveznek. Az együttműködő berendezések: az Alpo elektromos „terpesztraktor” és a Zilus terepi robot.

Az Alpo elektromos traktor a szőlőtermesztő dűlőben dolgozhat, és a Zilus tereprobotot irányíthatja, amely ugyanazokat vagy kiegészítő műveleteket hajt végre. A cég szerint a talajműveléstől a betegségek észlelésén keresztül a betakarításig a ma létező robotok sokasága lehetővé teszi a termésciklus automatizálását, miközben a gazdálkodók a folyamat középpontjában maradnak, hogy időt hagyjanak a magasabb hozzáadott értékű tevékenységekre.

BRONZÉRMESEK

1. BACCHUSTORM: Fertőtlenítés pulzáló fénnyel

A SIVETI 2023 szakkiállítás innovációs díjai

Forrás: Bacchustorm - Décontamination de cuves et de barriques par lumière pulsée

A cég olyan gépet fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a nagyméretű tartályok (kádak, hordók) pulzáló fénnyel történő fertőtlenítését a boriparban. A rendszer vegyszer-, kén- és higanymentes. A berendezés kétéves munka után került validálásra és értékesítésre.

2. BUCHER VASLIN: Többcélú szűrő

A SIVETI 2023 szakkiállítás innovációs díjai

Forrás: Flavy X-Treme (buchervaslin.com)

A Flavy X-Treme 3 az 1-ben egy többcélú szűrő mustok, borok és borseprő szűrésére kezelői beavatkozás nélkül. Szakértői vélemények szerint ez a szűrő biztosítja a legjobb szűrést a borpiacon lévő, hasonló funkciójú berendezések közül.

3. CEFINOX: Cirrus vákuumos továbbítórendszer

A SIVETI 2023 szakkiállítás innovációs díjai

Forrás: CIRRUS – Cefinox

A Cirrus továbbítórendszer frissen betakarított szőlő, illetve törköly továbbítására képes. Integrált csőrendszerrel rendelkezik és szívórendszeren alapul, így soha nem tömöríti a továbbítandó anyagot és nem gyakorol nyomást a bogyókra. A Cirrus teljesen pneumatikus és óránként akár 10 tonna áteresztőképességet biztosít friss betakarítású szőlő esetén. A kialakítás lehetővé teszi a rendszer működésének és az anyag továbbításának folyamatos láthatóságát a felügyelet kényszere nélkül.
 

4. FERRAND: Intercep Para-Pivot

A SIVETI 2023 szakkiállítás innovációs díjai

Forrás: Sitevi 2023 – 37 nominés au palmarès | Réussir Vigne (reussir.fr)

Intercep Para-Pivot: Paralelogramma (párhuzamos) konstrukciójú kettős visszahúzó/iránytartó rendszer, amelyet egy forgócsap (pivot) is biztosít. A konstrukció megvédi a tőkéket a sérüléstől a sorközműveletek esetén még akkor is, ha a szőlőtőkék nem tökéletesen egyenes sorban helyezkednek el.

5. Institut Français de la Vigne et du Vin (IFV): Oktatókészlet az egéríz felismeréséhez

A SIVETI 2023 szakkiállítás innovációs díjai

Forrás: Coffret pédagogique goût de souris | Institut Français de la Vigne et du Vin (vignevin.com)

Az egéríz egy kissé elfeledett borhiba, amely az elmúlt években újra megjelent a kén borászatban való felhasználásának visszaszorulásával és a borok pH-jának növekedésével. Ennek orvoslására az IFV Pôle Val de Loire Központjának Vertou egysége oktatócsomagot hozott létre, amely lehetővé teszi a borágazat szakemberei számára, hogy képezzék magukat a borban mutatkozó hiányosság felismerésére. Ez a készlet három borból áll, amelyek az egérízhibával rendelkeznek. Szódával átitatott csíkokat is tartalmaz az orron keresztüli észleléséhez. Két cső egészíti ki a készletet:

  • Olyan aromaminta, amely megközelíti az egérízt, hogy gyakorolják annak felismerését;
  • szódabikarbóna, amely feltárja a hibát, amennyiben a bor minőségét illetően kétségek merülnek fel.

6. Kubota: Mesterségesintelligencia-rendszer

A SIVETI 2023 szakkiállítás innovációs díjai

Forrás: Kubota’s AIs system, Bronze Medal Winner in the prestigious SITEVI Innovation Awards 2023 - Kubota (kubota-eu.com)

A Kubota mesterségesintelligencia-rendszere egy átfogó megoldás az intelligens permetezéshez, amely lehetővé teszi a maximális pontosságú és hatékony speciális növényvédelmi kezeléseket, valamint a harmadik féltől származó szolgáltatások egyetlen rendszerbe történő integrálását.

A rendszer a számítógépes látáson és a mesterséges intelligencián (MI) alapul, amely lehetővé teszi a növényállomány megtekintését 3D-kamerákkal. Ez a megoldás pontos információkat biztosít a felhasználó számára a termésméretekről. Ennek alapján végezhető el a permetezőgép valós idejű beállítása egyedileg, fáról fára. Ez komoly segítség a nagy pontosságú növényvédő szerek (PPP) és a lombtrágyázás esetében. Információk szerint akár 40%-kal csökkenthető a peszticidfelhasználás, 20%-kal a műtrágya-felhasználás, ami végső soron jelentős megtakarítást eredményezhet a mezőgazdasági ráfordítások terén.

Az MI-innováció hardvert és szoftvert, valamint egy felhőalapú digitális felügyeleti eszközt foglal magában, nyílt forráskódú szoftverintegrációval, hogy ez a megoldás befogadóvá és kiterjeszthetővé váljon a speciális ágazatokban működő harmadik felek digitális szolgáltatói számára.

A rendszer könnyen felszerelhető a traktorra (plug and play, PnP), és 3D-kamerákat, MI-feldolgozóegységet, valamint tartozékokat tartalmaz.

Az MI-szoftver egy digitális platformból és egy integrációs központból áll. Ez különösen érdekes, mivel az összegyűjtött adatok a harmadik féltől származó előrejelzési modellekkel együtt lehetővé teszik a kártevők és betegségek korai felismerését, a változó dózisú kijuttatási térképeken alapuló növény-egészségügyi kezeléseket és a termés előrejelzését. A felhasználási példák közé tartozik többek között a ritkítási műveletek tervezése, a fák öntözése és tápláltsági állapotuk vizsgálata, a termés fejlettségi szintje és a tápanyag-utánpótlás szabályozása.

7. NETAFIM: Öntözés- és műtrágyázás-felügyeleti és -vezérlő interfész

A SIVETI 2023 szakkiállítás innovációs díjai

Forrás: Meilenstein in der digitalen Landwirtschaft „NETAFIM GrowSphere (blaubahn.com)

Az interfész célja a precíziós öntözés támogatása, amely lehetővé teszi a víz és a tápanyagok megfelelő időben és helyen, a kívánt mennyiségben történő kijuttatását a növények számára az optimális növekedési feltételek biztosítása érdekében.

A rendszer fő elemei, illetve funkciói következők:

  • A „Crop Advisor” egy valós idejű öntözési döntéstámogatás, és a GrowSphere™ nélkülözhetetlen része. Folyamatosan ajánlásokat ad arra vonatkozóan, hogy mennyit és mikor kell öntözni a kiváló minőségű terméshez, maximális öntözési hatékonysággal.
  • A „GrowSphere” vezérlőinek választéka lehetővé teszi a szivattyúk, szelepek és egyéb hidraulikus alkatrészek távfelügyelet melletti vezérlését és szabályozását a csepegtető- vagy locsolórendszerben. Az iparágvezető vezérlők szabadföldeken, gyümölcsösökben és üvegházakban használhatók és kiváló termésteljesítményt és erőforrás-hatékonyságot biztosítanak.
  • A monitoringfunkció révén nyomon követhetők a talajban, az időjárásban, a növényekben és a hidraulikus rendszer állapotában zajló események. A GrowSphere™ új szintre emeli a monitorozást, és valósággá teszi a precíziós öntözést.

8. Pellenc: Pneumatikus szállítószalag

A SIVETI 2023 szakkiállítás innovációs díjai

Forrás: OLIVES'LINE vontatott | Pellenc

A Pellenc cég a kiosztott 21 elismerés közül hármat zsebelt be, ami mindenképpen figyelemre méltó. Ezek egyike az olajbogyó betakarítására szolgáló CV45 vontatott berendezésben alkalmazott AIR 3 jelű pneumatikus szállítószalag-rendszer, amely mandulaültetvényekben is alkalmazható.

9. PELLENC: RX-20 autonóm szőlőművelő robot

A SIVETI 2023 szakkiállítás innovációs díjai

Forrás: Pellenc enthüllt Weinbau-Roboter «RX-20» | Agrartechnik

A lánctalpas járművet egy 25 lóerős Perkins motor hajtja, nagyon egyszerű kibocsátáscsökkentő rendszerrel. Az ezzel a motorral hajtott generátor akár elegendő áramot is termel a 180 mm széles, háromszög alakú hevederes járószerkezet meghajtásához. A robot maximális sebessége 6 km/h. A villamos energiát lítiumakkumulátorok töltésére is használják, amelyek 13-22 munkaórás élettartamot ígérnek. A robot emberi felügyelet nélkül, éjjel-nappal képes dolgozni. A 400 kg teherbírású, 1. kategóriájú vonóhoroghoz rögzített eszközök hátul egy 15 kW-os aljzaton keresztül kapnak áramot. A kapcsolt munkagép hidraulikus csatlakozáson keresztül hajtható, amely 26 l/perc teljesítményt biztosít 200 bar nyomáson. Az egész egység 60 lóerős csúcsigényt képes biztosítani.

A kezelő távirányítóval vezérli a robotot. Egy alkalmazás segítségével beállítja a robotot, és távfelügyelettel figyeli. Ezt segítik a négy kamera által szolgáltatott képek. A gép GPS-antennák és a négy perifériás kamera segítségével tájékozódik. A lehetséges akadályokat két előreszerelt szkenner észleli. A biztonsági szempontokat egy lökhárító egészíti ki, amelynek kioldása azonnal leállítja a gépet.

A 72, 90 és 130 cm teljes szélességű, kompakt kialakítású, készülék 1,2 tonnás súlyával pótkocsira vagy furgonra rakva könnyen szállítható. Az „RX-20” tucatnyi modelljét jelenleg tesztelik. Az exportot 2025 végére tervezik.

10. PELLENC: Biztonsági szekrény akkumulátorokhoz

A SIVETI 2023 szakkiállítás innovációs díjai

Forrás: SECURION Sicherheits-schrank | Pellenc

A szakkiállításon harmadik bronzérmét a Pellenc egy olyan biztonsági szekrényért kapta, amelyik alkalmas lítium-ion akkumulátorok tárolására és töltésére. A cég úttörő szerepet tölt be az intenzív professzionális lítium-ion technológiában, a díjazott szekrény a TÜV által tesztelt tűzvédelmi megoldásokat kínál, ezáltal védi az alkalmazottakat, az épületeket és a berendezéseket a tűztől, hőtől, mérgező füstöktől és füstgázoktól.

A termékcsalád 4 modellsorozatot tartalmaz (mindegyik több méretben):

  • SECURION PRO (funkcionális integráció a Pellenc töltőállomással)
  • SECURION BASIC+ 400 V (biztonságos tároláshoz és töltéshez)
  • SECURION BASIC+ 230 V (biztonságos tároláshoz és töltéshez)
  • SECURION BASIC (biztonságos tároláshoz töltési funkciók nélkül)

A töltő- és tárolószekrényt a Pellenc fejlesztette ki Németország egyik vezető biztonságiszekrény-gyártójával, amely kulcsfontosságú biztonsági funkciók szabadalmaival rendelkezik. A SECURION-t Németországban fejlesztik, gyártják és tanúsítják.

11. Ramondin: e-CAP – 100%-ban újrahasznosítható kapszula

A SIVETI 2023 szakkiállítás innovációs díjai

Forrás: Inspiration E-CAP Wine Capsules - Ramondin

Az e-CAP az első összetett műanyagmentes kapszula, 100% alumínium, ezáltal 100%-ban újrahasznosítható anyagú. A cég a felülzáró kapszulák létrehozásával, gyártásával és forgalmazásával a borok és szeszes italok lezárását megújítva az újrahasznosíthatóság kívánalmait helyezi tevékenységének középpontjába.

A teljesen újrahasznosítható kapszula a műanyag elhagyása miatt környezetvédelmi szempontból is ígéretes.

12. Thierry Fermier d'Aujourd'hui Dans les Bottes: Mobilalkalmazás a borturisztikai tevékenységek kommunikációjához és szervezéséhez

A SIVETI 2023 szakkiállítás innovációs díjai

Forrás: Dans Les Bottes [Application] - Agriculteur d'aujourd'hui (agriculteurdaujourdhui.com)

A „Dans les Bottes” megoldás a szobafoglalás nemzetközi gyakorlatából ismert Airbnb-koncepció alkalmazása a farmokon. Egy olyan innovatív platform, amely lehetővé teszi a gazdálkodóknak, hogy megnyissák farmjukat és megosszák izgalmas szakmájukat egyedi élményeken keresztül. Az ötlet hazánkban sem ismeretlen: összekapcsolni azokat, akik termelnek, azokkal, akik fogyasztanak. Ezt tükrözi a mozgalom szlogenje is: „Azok csizmájában, akik táplálnak téged”. Az ötlet alapja az volt, hogy lehetőséget teremtsenek számos franciának arra, hogy meglátogassanak egy gazdaságot, megértsék, hogyan termelnek zöldségeket, húst és egyéb élelmiszer-alapanyagokat. Mivel a 2000-es években a gazdálkodók a francia lakosság mindössze 5%-át tették ki, nagyon kevés franciának van élő, családi kapcsolata a mezőgazdálkodással. (Nyugodtan kijelenthető, hogy ez nem csak Franciaországra jellemző.)

A díjazott megoldás a borturisztikai tevékenységek kommunikációjának és szervezésének eszköze: a gazdálkodók és a nagyközönség közötti párbeszéd fokozására tervezett számítógépes alkalmazás. Azok a borászok, akik már jelen vannak az agroturizmusban, ebben az alkalmazásban kommunikációs és szervezési eszközt, valamint értékes segítséget találnak értékesítési és turisztikai tevékenységük fejlesztéséhez.

Hasonló törekvések hazánkban is megfigyelhetők, gondoljunk több borvidékük népszerű borútjaira. Ez a számítógépes platform az ő érdeklődésükre is számíthat, bár egyikük-másikuk már rendelkezik számítógéppel támogatott szervezési eszközzel.




Szerző: AgrárUnió

Címkék: kiállítás, szőlőtermesztés, borászat, gyümölcstermesztés, olajbogyótermesztés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Az EU-ban 10 százalékkal több napraforgótermés várható az idén

Az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint 64,2 ezer ...