TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 607 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,34
USD: 359,18
CHF: 396,23
GBP: 450,16
Hirdetés
Ennyit haladt két év alatt az agrárvilág

Ennyit haladt két év alatt az agrárvilág

Gépesítés - 2020.01.21

Agritechnica 2019A világ egyik legnagyobb nemzetközi agrárkiállítása, a hannoveri Agritechnica idén november 10–16. között várta az újdonságok iránt érdeklődőket. 53 országból több mint 2800 kiállító termékeivel találkozhattak a kilátogatók, akik – ilyen szinten már nem érdemes dobálózni a pontos számokkal – mintegy 450 ezren lehettek, ahogy az már megszokott 
a kétévente tartott mezőgazdasági „fiesztán”.

A kiállítók közel kétharmada külföldről érkezett, a legtöbben – meglepő módon – Olaszországból (370 cég), valamint Kínából (163) 
és Hollandiából (113). Partnereink kínálatában is bőven akadt válogatnivaló.


Abroncs mezőgazdasági teherautókra

A mezőgazdasági, valamint ipari, földmunkagép- és teherabroncsok német nagykereskedője, a Bohnenkamp a prémium Alliance márka legnagyobb magyarországi forgalmazója. Az Agritechnica szakkiállításra a gyártócég ATG (Alliance Tire Group) a 398 MPT abronccsal rukkolt elő, amelyet kifejezetten mezőgazdasági teherautókra szánnak. A hannoveri zsűri által ezüstéremmel díjazott termék nagysebességű flotációs abroncs, vagyis különböző légnyomással is üzemeltethető és az átlagosnál szélesebb, így lehetővé teszi a talajnyomás redukálását a szántóföldön, ugyanakkor a nagy sebességet (65 km/h fölött) is az országúti menetnél. Az acélövek megakadályozzák a túlmelegedést nagyobb tempó esetén, ugyanakkor széles körű alkalmazhatóságot biztosítanak a legváltozatosabb szántóföldi körülmények között.

1 Bohnenkamp Alliance min

Alliance 398 MPT abroncs


Pontosabb műtrágya- 
és vegyszerkijuttatás

Az Amazone az önálló termékeiért két ezüstérmet is kapott Hannoverben a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) által megbízott szakértői zsűritől (valamint egy harmadikat, több partnerrel közösen). A mySpreader-alkalmazás részét képező EasyMix a kevert műtrágyák egyszerű értékelésére és beállítására szolgál. Ezek pontos kiszórása a növekvő munkaszélességek mellett egyre nehezebb, mivel a különböző műtrágyák eltérő röppályát mutatnak. Az Amazone az EasyMix révén olyan eszközt kínál, mellyel a műtrágyák keverhetősége ellenőrizhető, és így a különböző keverékek beállításánál a lehető legjobb kompromisszum határozható meg.

A másik díjazott újdonság, az AmaSelect Row formájában az Amazone minden AmaSelect-fúvókatestekkel rendelkező géphez lehetőséget kínál a teljes felületű alkalmazásról a sorspecifikus sávpermetezésre való távvezérelt átkapcsolásra. 
A növényvédő szerek felhasználása így akár 65 százalékkal csökkenthető, de ennek előfeltétele a speciális, csupán 40 fokos szórásszögű SpotFan 40-03 fúvókák használata. Ezek átfedés nélkül dolgoznak, és a szóráskúp teljes szélessége mentén a növényvédő szer 100 százalékát alkalmazzák. Alapvetően 50 cm sortávolságú, egy eltoló készlet segítségével pedig 25 vagy 75 cm sorszélességű sávalkalmazások valósíthatók meg. Az átkapcsolás az egyes fúvókapozíciók, illetve a teljes felületű és a sávalkalmazás között egyszerűen, a terminálon egy gombnyomással végezhető el.

2 Amazone min

Amazone AmaSelect Row

Sokoldalú Arbos traktorok

A szigetszentmiklósi székhelyű DM-KER Zrt. által forgalmazott márkák közül az Arbos az új 7000-es traktorsorozattal jelentkezett az Agritechnicán. A hatékony és sokoldalú, olasz gyártmányú erőgépek hathengeres, 6,8 literes, üzemanyag-takarékos FPT motorral vannak felszerelve, amelyek a legfelső szintet képviselő Stage V emissziós normákat teljesítik. A 7000-es széria három modellt foglal magában (7220, 7240, 7260), amelyek a 220–260 LE-s teljesítménytartományt fedik le. Az Arbos számára kifejlesztett Advanced+ átvitel teszi igazán komfortossá a munkát, ez a rendszer egyébként már az 5000-es sorozatban is bizonyított. A tökéletes kilátásról és a kényelmes munkavégzésről a Hi-Vision Maxi kabin gondoskodik, amelyben az ergonomikus kialakítású és elrendezésű, multifunkcionális kartámaszba épített kezelőszervek, valamint a légrugós ülés 
a legnehezebb munkanapot is könnyebbé teszik.

3 DM Ker ARBOS min

Arbos 7000

Talajkímélő, praktikus pótkocsik

Az Abdán gyártóüzemet működtető német Fliegl újdonsága az ULW 40 átrakókocsi, amely gumihevederes járószerkezettel és 500 mm átmérőjű átrakócsigával van felszerelve. A magyar fejlesztésű szállítóeszköz jóval talajkímélőbb a gumikerekes változatoknál, hiszen háromszor nagyobb felületen osztja el a tömegét. 
A forgózsámolyos, kéttengelyes ZPW 120 bálaszállító kerete és padlója egyaránt horganyzott védelemmel van ellátva, a pótkocsi megengedett össztömege 12 tonna. A fókuszba helyezett termékek közé tartozott a DPW 210 BL háromtengelyes keretes bálaszállító is, amely szabadalmaztatott, hidraulikusan mozgatott rögzítőkerettel van ellátva a gyors, biztonságos és kényelmes rakománybiztosítás érdekében. A megengedett össztömeg ennél már 21 tonna. A standon helyet biztosítottak a hagyományos TMK 273 tandem tengelyes teknős billentős kocsinak is, amelynél a teknő belső hosszúsága 7300 mm, szélessége 2320 mm, a magassága pedig 1500 mm, míg a megengedett össztömeg 21–24 tonna lehet. Egyedi Fliegl-termék a Skate 15/12 méteres csigás terítőegység, ennél a szórási szélesség 12–15 méter között változtatható, így a különböző szélességű művelőutas technológiához használható.

4 Fliegl min

Fliegl ULW 40

Precíz, intelligens permetezők

A nagyközönség először láthatta a dán Hardi három évig fejlesztett vontatott permetező szériáját. Az Aeon Centura a jövőbeni vásárlói igények figyelembevételével lett kialakítva és felszerelve, így a kezelőnek automatikus funkciók segítenek a töltés, permetezés, keverés és tisztítás biztonságosabb és pontosabb beállításában. Hasznos újítás a ComfortTrack kormányzási rendszer, hiszen ezáltal 
a sárvédők a kerekekkel együtt fordulnak, tisztán tartva a fúvókákat. Az Aeon Cen-tura permetezők jellemzője az új munkazóna-elrendezés, LED-munkalámpákkal megvilágítva, valamint az intelligens folyadékkijelző, amely lépésről lépésre irányítja a permetlevet a rendszerben. 
A jobb és bal oldalra egyaránt függesztett öblítőtartály, valamint a kiválóan eltalált szélesség-hosszúság aránya révén szinte tökéletes a gép súlyelosztása és egyensúlya, ezáltal a hosszabb szórókeretek sem jelenthetnek problémát.

Az ugyancsak vontatott Navigator permetezőgépek intelligens változatai (i version) minden eddiginél nagyobb kényelmet és biztonságot kínálnak a mun-kavégzés során. A kabinból aktiválható AutoWash funkció mindössze 400 liter öblítővíz segítségével, automatikusan végzi el a tartály és a rendszer kitisztítását, minimális szintre csökkentve a vegyszermaradványokat, a kezelő és a traktorfülke szennyeződése nélkül. Hasznos megoldás az AutoFill automata feltöltés is, amelynél szintén a kabinból állítható be a töltési mennyiség. A művelet a FluidBox segítségével indítható el, a megfelelő szint elérésekor pedig a már manuális fogantyúk nélküli SmartValve folyadék szelep lezár. Az AutoAgitation automata keverés tökéletes végeredményt garantál, habzás nélkül, minimalizálva a tartályban lerakódó vegyszermaradványokat. A PrimeFlow fúvókánkénti szakaszolás állandó folyadéknyomást és permetlé-keringetést biztosít a szórókeretben, így már a munka megkezdésekor sem marad kezeletlen terület. A PrimeFlow alapú automata fúvókánkénti szakaszolással 
a szórókeretet 50 cm-es szakaszokra bonthatjuk, így megkapva a jelenleg legprecízebb kijuttatást, amelynek segítségével elkerülhető az átfedéses permetezés növénykárosító hatása.

5 Hardi min

Hardi Aeon Centura


Talajműveléstől 
a növényvédelemig

Számos gépújdonság, illetve rengeteg – a piacon már bizonyított – korábbi fejlesztés jelent meg a német Horsch hannoveri standján. Az eddigi szimpla és dupla magtartály mellett immár hármas osztatúval is felszerelhetők a 3 és 4 méter munkaszélességű Horsch Avatar direktvetőgépek. A Tripletank nevű új rendszer egyidejűleg kétféle növénykultúra vetését teszi lehetővé, amivel párhuzamosan műtrágyát is kijuttathatunk. A Tripletank három különálló, egymás utáni tartályból tevődik össze, amelyek össztérfogata 3800 liter, 60/10/30 százalékos arányban felosztva. A hármas tartályba két adagolótornyot építenek be, és a vásárló dönti el, hogy adagolótornyonként a gép hosszanti irányában felezett csövezést, vagy az első, illetve második sor csoroszlyát szeretné külön kapcsolni, vagy a második esetben különböző növényeket különböző mélységben vetni.

A Horsch által belépő modellként kategorizált Leeb 4 AX vontatott permetező lehetővé teszi, hogy minél alacsonyabban (a célfelülettől maximum 50 cm-es távolságra) vezethessük a keretet, hiszen így lesz igazán hatékony, elsodródásmentes a permetezés, miközben a menetsebességet (akár 15 km/h) sem kell csökkentenünk. Mindennek a BoomControl technológia az alapja, amely aktív keretvezérlést takar. A mérnökök minden rugót és lengéscsillapítót száműztek a keretből, s helyettük két levegős munkahengert építettek be. Ezek gondoskodnak a terepegyenetlenségekből adódó mozgások kiegyenlítéséről, mégpedig a permetezőkeret közepébe épített giroszkóp vezérlése által, amely másodpercenként tízszer méri az elmozdulásokat. Ha a permetező gödörbe hajt, akkor természetesen a giroszkóp is elmozdul, az elektronika pedig azonnal kompenzál: levegőt juttat a levegős munkahengerbe az egyik oldalon, illetve vesz ki a másikon, tökéletesen középső helyzetben tartva a keretet. 
A Leeb 4 AX műanyag tartálya 3800 liter keverék és 400 liter tiszta víz befogadására alkalmas, a dugattyús membránszivattyú 270 vagy 400 liter/perc teljesítményű. Jelenleg 18 és 30 méteres szórókeret-szélesség érhető el, 5–13 szekcióra osztva.
A Horsch Joker RT rövidtárcsa vontatott, illetve függesztett kivitelben, 52 cm-es lapátmérővel kapható. A tarlóhántást sekélyen végzi, már 5 cm mélyen is teljes munkaszélességben átvágja a talajt.

A gép súlya méterenként 1 tonna, és 
a futómű hidroakkumulátoros csillapítással van ellátva, hogy minél egyenletesebben, nyugodtabban dolgozzon. Mélységtartása a mellső támasztókerekeken és a hengeren történik, a vonórúd úszóban van, így a billegéseket nem viszi át a traktorról a tárcsára. A Joker RT moduláris vázrendszerrel van felszerelve. A futómű újra a henger mögé került, és ezzel együtt egy gépben konfigurálható a régi Joker Classic és a Joker RT is. Akár szimpla vagy dupla hengerrel, és bármelyik konfiguráció szerelhető mellső simítóval vagy késhengerrel.

6 Horsch min

Horsch Leeb 4 AX


Aranyérmes 
elektromechanikus váltó

Az idei hannoveri kiállítás egyetlen innovációs aranyérmét az amerikai John Deere és a mezőgazdasági szállításra és trágyaszórásra szakosodott belga Joskin együttműködéséből született termék kapta. A John Deere 8R traktorba szerelt eAutoPower e8WD váltó egyedülálló fejlesztés az iparágban, amely a hatékonyságnövelésre, a kisebb fogyasztásra, a jobb teljesítményre, a környezetkímélésre, a kezelői kényelemre és a kevesebb állásidőre helyezi a hangsúlyt. Az elektromechanikus megoldás lényege, hogy 
a hidrosztatikus egységet két elektromos motor helyettesíti, amelyek további 100 kW elektromos teljesítmény leadására is képesek a hajtáson túl.

7 John Deere Joskin min

Aranyérmes John Deere-Joskin kombináció


Talajművelés, műtrágyaszórás, permetezés

Az ekespecialista Lemken ezúttal önjáró permetezőgéppel lepte meg a gazdákat. A vadonatúj Nova 14 fejlesztéséről már 2017 tavaszán hírt kaphattunk, a német cég akkor lépett stratégiai partnerségre az alsó-szászországi székhelyű Bräutigammel. Az első „kék” önjáró permetezőgépet széles körű beállítási lehetőségek, új automata keretszabályozás, és kényelmes, tágas, hangszigetelt fülke jellemzi. Opcionálisan 4-es kategóriájú túlnyomásos kabinnal, háromlépcsős légszűrő rendszerrel is elérhető. A kezelőszervek az ergonomikus kartámaszba lettek építve, az innovatív joystick pedig könnyen az egyedi igényekre szabható. A sima belső felületű polietilén tartály térfogata 4800 vagy 7200 literes lehet 
(a tiszta vizes tartály 660 literes), a keretszélesség 24-től egészen 39 méterig terjedhet. A teleszkópos tengely lehetővé teszi, hogy a nyomtáv 1,8 és 2,3 méter között szabadon változtatható legyen. 
Az összkerékhajtás és a 120 cm-es hasmagasság extra védelmet nyújtanak a kultúrnövényeknek (a magasság hidraulikusan 160 cm-ig növelhető). A Lemken ABC (AdaptiveBalancingControl) rendszere automatikusan mindig a megfelelő pozícióban, a célterülettől optimális távolságban tartja a keretet.

8a Lemken 1 min

Lemken Nova 14

Új festést kaptak a Sulky műtrágyaszó-rók is, ugyanis a Lemken bizonyos piaco-kon (Magyarország nem tartozik ide) novembertől saját márkanevén forgalmaz-za a francia termékeket. A három érintett széria (Spica, Tauri és Polaris) öt modellt foglal magában, 900-tól 4000 literig terjedő tartálytérfogattal. Ezüstéremmel díjazott hannoveri újdonság 
az iQblue connect nevű fejlesztés, amely – akár utólagos felszereléssel – intelligens gépekké alakítja át a munkagépeket. 
A traktor munkagépvezérlő funkcióját (TIM) kihasználva számos beállítás automatizálható általa, illetve az adatok egy digitális dokumentációban rögzíthetőek. Ehhez mindössze egy egyszerű iQblue connect modulra van szükség, valamint néhány szenzor feltelepítésére a munkagépre. Egy ekénél így például folyamatosan nyomon követhető az aktuális munkaszélesség, az iQblue connect pedig 
a kapott GPS adatok alapján kikalkulálja, hogy éppen mennyi lenne a kívánatos. Ekkor a traktornak parancsot ad a munkaszélesség megfelelő értékre állítására, amit az ekén lévő fogásszélesség-állító munkahenger hajt végre.

Említést érdemel még, hogy a Lemken új termékkel, a Koralin bevezetésével szélesíti tarlóművelő gépeinek kínálatát. Az új kultivátorcsalád egyszerre hordoz tárcsákat és kapákat, így ultrasekély tarlóápolásra éppúgy alkalmas, mint nagy tömegű tarlómaradvány bedolgozására. Mivel az 510 mm-es gömbsüveg tárcsák a szárnyas kapák elé lettek helyezve, 
a kultivátor száraz körülmények közt is hatékonyan dolgozhat, mert a kapák 
a már fellazított talajrétegek alá nyúlnak. Az újfajta megoldás a kopást is csökkenti, a kopóelemek élettartama akár 
a háromszorosára is nőhet. A három gerendelyen elhelyezkedő, spirálrugós biztosítású kapák osztástávolsága 30 centiméter, munkamélységük 2–10 cm között állítható. A 6,6 és 8,4 méteres változatban elérhető Lemken Koralin sekély kultivátor értékesítése 2020-ban kezdődik.

8b Lemken 2 min

Lemken Karolin

Megújult bálázósorozat

Több mint egy évtizeddel ezelőtt, 2009-ben az Agritechnica kiállításon debütált az ír családi vállalkozás McHale V6 változó kamrás bálázó sorozata. Idővel ezek a gépek számos fejlesztésen, fejlődésen mentek át a nagyobb teljesítmény és 
a minél tömörebb bálák készítése érdekében. Az idei, 2019-es Agritechnica kiállításon mutatták be a világpiac számára a sikersorozat – megújult külsőben megjelenő – McHale V6740 szeletelő nélküli és McHale V6750 15 db szeletelőkéses bálázóját. Az új McHale V6 változó kamrás bálázó sorozat számos kulcsfontosságú tulajdonsággal rendelkezik, csak néhányat kiemelve: nagyobb kapacitású rendfelszedő, amelyben nagyobb átmérőjű rotor és oldalterelő csigák biztosítják 
a nagyobb teljesítményt. Adaptív padlólemez, amely rugalmasan alkalmazkodik az adott növénymennyiséghez, kiegészülve a DropFloor eltömődésgátlóval. Nagy teljesítményű hálókötöző, egyszerű használat számos beállítási lehetőséggel kombinálva, megújult bálakigurító, új, modern, dizájnos műanyag burkolat. Az új McHale V6 változó kamrás bálázó sorozat jó minőségű komponensekből készül, amelyek hosszú élettartamot és magas szintű megbízhatóságot biztosítanak, és olyan gépet kínálnak, amely kivitelével még a legzordabb körülmények között is helytáll.

 mcv6750

McHale V6750

Hiánypótló traktorok

A kecskeméti Odisysnek is alkalma nyílt végiglátogatni partnereit Hannoverben, így eljutottak a Solis, a Goldoni és a Moro Aratri standjára is. A legnagyobb újdonságokkal az indiai Solis rukkolt elő, amely prémium minőségű Mitsubishi, Bosch és Carraro alkatrészeket is beszerel traktoraiba. Az Agritechnicán bemutatták három – már korábban bejelentett – újdonságukat, a 110 lóerős Solis Nova, a 90 lóerős Solis N 90 és a hidrosztatikus hajtású Solis 26 HST rövidesen megérkeznek a magyar piacra is. Utóbbi modellt a többi kistraktortól eltérően nem kékben, hanem pirosban szállítja majd a gyártó.

A legnagyobb figyelmet azonban a két teljesen új, igazi hiánypótló erőgép kapta. Ezek a kistestű Solis 26 és a szántóföldi méretekkel rendelkező Solis 50 közötti űrt hivatottak betölteni, amelyeknél eddig hiányzott a köztes átmenet. Most viszont bemutatták a keskeny építésű, 35 és 48 lóerős C széria modelljeit, a C35 és C48 változatokat, s ezek a korábbi Solis traktorokhoz képest küllemben és műszaki tartalomban is változást hoznak. A háromhengeres motorok megfelelnek a Stage V károsanyag-kibocsátási normáknak, a hidraulikateljesítmény 35, illetve 48 l/perc, a hátsó emelési kapacitás 1450 kg. A szinkronizált váltó 12+12 vagy 24+24 fokozattal érhető el. A gépek 1400 mm alatti szélességgel rendelkeznek, az „S Comfort” csomag pedig levegős állítható ülést és ergonomikusan elhelyezett, integrált kezelőkarokat biztosít a felhasználóknak.

10 Odisys min

Solis C35 kistraktor


Fejlesztések pelletkészítőkhöz, tárcsás kaszákhoz

A kecskeméti Valkon Kft. által forgalmazott márkák közül a zöldsor-gépeiről ismert Krone és a trágyakezelés specialistájának számító Samson Agro is ezüstérmet kapott az Agritechnica zsűrijétől. A Krone 2015-ben mutatta be (éppen Hannoverben) a Premos 5000 vontatott pelletkészítő betakarítógépet, amelyet az évek során természetesen folyamatosan fejlesztettek. Idén az álló pelletálóprésen lévő automatikus zsinegeltávolító volt hozzá az újdonság, amely nemcsak a hatékonyságot, de a munkabiztonságot is növeli. A betakarított szalmáról nemcsak villámgyorsan levágja a zsineget, hanem össze is gyűjti, és egy hidraulikus orsóval feltekercseli, végül pedig egy tartályba helyezi. Szintén újdonság 
a Kronénál az EasyCut F 400 CV Fold tárcsás frontkasza, amely 4 méteres munkaszélességben képes dolgozni, így a traktor kerekei biztosan kaszált fűben haladnak. A hidraulikus összecsukás a közúti közlekedést teszi könnyebbé.

krone keresett min

Krone Premos 5000

A dán Samson díjazott újdonsága 
az NPK-Sensor, amely nukleáris mágneses rezonancia (NMR) révén képes meghatározni a nitrogén, a foszfor és a kálium mennyiségét a trágyákban. A rendszer megnyugtatóan kevés hibával dolgozik, az általa mutatott adatok kiválóan korrelálnak a laboratóriumban mért értékekhez.
Az 1921-ben alapított, máig családi vállalkozásként működő német Rauch műtrágyaszórói három ezüstérmet is bezsebeltek Hannoverben. A pneumatikus műtrágyaszórók MultiRate adagolórendszerének különlegessége, hogy 
a kimeneti nyílások egymástól függetlenül elektronikusan állítódnak, így akár 30 különféle szekció is kialakítható velük. 
A műtrágya kijuttatása a haladási irányra merőleges, 1,2 méter széles sávokban változtatható. A műszaki megoldás révén akár 23 százalékos műtrágya-megtakarítás érhető el, nagyobb termésmennyiség mellett. Ugyancsak a Rauch díjazott terméke a Hillcontrol vezérlőrendszer, amelynek különösen lejtős, dombos területeken venni nagy hasznát. A szoftver segít elkerülni a torz szórásképet, mégpedig a tárcsás szórón lévő lejtésszög- és irányeltérési szögsebesség-szenzorral együttműködve, a tárcsa sebességének és az adagolás mennyiségének megváltoztatásával. Szintén ezüstérmes, más cégekkel közös fejlesztés a Nevonex platform, amely márkafüggetlenül teremt lehetőséget az adatok munkagépekbe történő importálásához.

11b Valkon Rauch MultiRate min

Rauch műtrágyaszóró


Művelőnyom kialakítása vetőgéppel

Az innovációkban élenjáró svéd Väderstad az Agritechnicán sem maradt díjazás nélkül. Ezüstérmes fejlesztése a Tempo WideLining modell, amely a világ első művelőnyom kialakítására képes szemenkénti vetőgépe. Lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy hígtrágyát juttassanak ki silókukorica-állományba anélkül, hogy mindez korlátozná a potenciális termőképességet. A művelőnyomok kialakítása nem az egyes vetőegységek kizárásával történik, hanem a vetőgép automatikusan változtatja a sortávolságot. Ennek köszönhetően a WideLining minden vetőegysége teljes kapacitáson üzemelhet, ami garantálja a magasabb termésszintet.

Egy 8 soros Tempo vetőgép, valamint egy 18 méter munkaszélességű hígtrágya-kijuttató munkagép alkalmazása esetén például a Väderstad WideLining rendszernek köszönhetően 8,3 százalékkal több vetőmag kerül elvetésre a piacon lévő többi megoldáshoz képest. A művelőnyomok kialakítása során négy vetőegység sortávolságát változtatjuk hidraulikus úton. Ennek érdekében az 1050 mm széles nyomok melletti sorok távolsága 750 mm-ről 600 mm-re csökken, ami elfogadható sortávolság a silókukorica magas termésszintjének biztosításához. A WideLining rendszer teljesen automatizált, vezérlése a Väderstad E-Controlon keresztül valósul meg. A technológia 
a Väderstad Tempo V6–12 modellekhez rendelhető 2020 második felétől.

12 Vaderstad min

Väderstad WideLining rendszer

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: kultivátor, traktor, bálázó, vetőgép, permetezőgép, Agritechnica, tárcsa, pótkocsi, műtrágyaszóró, kasza, abroncs
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Pályázati aktualitások a mezőgazdaságban

2023. október 31-én jelent meg a KAP Stratégiai Terv Vidékfejlesztési pályázati menetrend. Ez egy útmutató arra ...