TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.964,48 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.533,77 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 61.253,64 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.866,29 Ft (tonna)
Repcemag: 159.604,60 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.503,23 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 607 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,78
USD: 359,69
CHF: 396,83
GBP: 450,76
Hirdetés
Elefánt- vagy rovarméretűek 
lesznek a mezőgazdasági robotok?

Elefánt- vagy rovarméretűek 
lesznek a mezőgazdasági robotok?

Egyéb - 2016.08.23

Nő a képzett gépkezelők iránti igény, 
de „digitális írástudókra” más, jobban fizető állásokban is szükség van. Rövidesen minőségi ugrás következik be a termelőeszközök piacán, aminek első jeleit látjuk, de nem vesszük elég komolyan. Pedig már itt vannak a vezető nélküli traktorok és betakarítógépek, a táblatérképezést is végző drónok, valamint a gyomirtó és egyelő-, a szántóföldi anyagmozgatást megoldó, takarmányozó- 
és fejőrobotok.

Mezőgazdasági termeléssel ma már fele annyian foglalkoznak hazánkban, mint tíz évvel ezelőtt. A gazdák többsége „elöregedett”, de még nem hagy fel a munkával. A KSH adatai szerint a gazdálkodók 31 százaléka 65 év feletti, átlagéletkoruk 56 év. Nincs ez másképpen a világban sem. Ma a mezőgazdasági dolgozók átlagéletkora az Egyesült Államokban 58,3 év, nyolc évvel több, mint 30 éve. Máshol sem sokkal jobb a helyzet: Európában 65 évnél, Japánban 67 évnél idősebb a szektorban dolgozók harmada. Az átlagosan 34 éves 62 ezer fiatal gazda 12,8% arányt képvisel. A fiatal gazdák szárnyra bocsátására szolgáló programok sokat segítenek, de a tendencia megállíthatatlan: egyre kevesebb dolgozónak kell egyre több élelmiszert megtermelnie a technicizálódó mezőgazdaságban.

 

Mezőgazdasági robot=Agribot

Már nem kell már sokat várni arra, hogy a tányérunkra kerülő ételt ne szorgos emberi kezek, hanem robotok, az úgynevezett agribotok termeljék meg. Az amerikai Tractica átfogóan elemezte az agribotok piacának lehetséges jövőjét. Szerintük a 2015-ben még mindössze 3 milliárd dolláros piac 2024-re eléri a 73,9 milliárdot. Ütemét tekintve ez egybevág az USDA, BofA Merrill Lynch becsléseivel, amelyek szerint a 2013-ban mért 817 millió dolláros piac 16,3 milliárdra emelkedése várható 2020-ra.

Robotikában vezető cégek

A Tractica szerint a mezőgazdasági szektor robotizálásában élenjáró cégek a következők: AGCO, AMAZONEN-Werke, Autonomous Solutions (ASI), Autonomous Tractor Corporation, CLAAS, CNH Industrial, DeLaval, GEA Group, Harvest Automation, John Deere, Kinze Manufacturing Inc., Lely, Shibuya Seiki, Trimble NavigationYamaha Motor Company és Yaskawa Electric Corporation.

rtabl

Például...

Ma már szinte minden mezőgazdasági tevékenységre találhatunk robotokat, igaz, egyeseket még csak kísérleti fázisban. Ilyen például a San Diegó-i Vision Robotics által fejlesztett narancsszedő robot, amely először háromdimenziós modellt képez a fákról, és ezt követően kezdi meg a gyümölcsök szüretelését. Ennek köszönhetően képes az azonos méretű vagy azonos érettségi szintű gyümölcsöket különválogatni, ami például a szupermarket számára igen értékes tevékenység.

Vagy nézzük a University of California egy tanulmányában említett mazsolaszüretelő robotot. Míg 2006-ban egy egyholdnyi területen 494 dollárért lehetett mazsolát begyűjteni a hagyományos kézi módszerrel, 2008-ban egy robot ugyanezt már 282 dollárért megoldotta.
Egy kis öntözőrobot segíti a MIT üvegházi paradicsomtermelését is. Minden egyes növényt szenzor figyel. Ha a növény kicsit kiszárad, jön a robot és megöntözi. Ha pedig a szenzor szerint érett paradicsom van a tövön, a robot csak azt szedi le.

r1

A Kinze „dróntraktorát” a kombájnvezető által felülbírálható GPS vezérli

Az egymást harmonikusan vezérlő gépek mintapéldája a Kinze nemes egyszerűséggel „dróntraktornak” nevezett fejlesztése.
A kombájn és a közúti szállítójárművek közötti kapcsolatot megteremtő átrakodókocsi a tábla szélén várakozik. A kombájn hívójelére beáll a betakarítógép mellé és felveszi annak sebességét. A kocsit vontató traktor a táblatérkép alapján, GPS-navigációval közlekedik, így elkerüli az esetleges akadályokat. Mindezt természetesen sokféle radar- és ultrahangos elven működő érzékelő segíti, de a lényeg, hogy a traktoros gépcsoportot a kombájn gépkezelője is irányíthatja. Az ürítés befejeztével a kombájnos visszaküldi a kiközelítőkocsit a tábla szélére, ahol a kocsi tartalma a várakozó járművekbe üríthető.

Egy másik példa az AGRITECHNICA kiállításon látott „Robot Tractor”, amely képes arra, hogy a tábla egyik oldaláról induló bálázót vagy kultivátort működtesse, miközben a másik oldalon is dolgozik valaki. Mindezt vezető nélkül. Esetleg ott is lehet hagyni, hadd dolgozzon egyedül, amíg az irányító személy a saját dolgával van elfoglalva.

r2

Az autonóm SPIRIT kombájn – fotó: Autonomous Tractor Corporation

Vezetőfülke nélkül a robotkombájnon is bőven marad hely egy többtonnás magtartálynak. Esetünkben ez az „elefánt” változat.

Az automatizált határbejárásra használható robot segíthet olyan kritikus helyzetben gyorsan meghozandó döntésekben, mint az állomány érettségéhez igazodó betakarítás vagy vízkárok esetén az elvezetéshez szükséges intézkedések meghozatala. Háromdimenziós kameráinak észleléseit a számítástechnikai felhőbe gyűjti, és a biztonsági őrök számára valós időben természetesen online is megjeleníti. A változásokat felismerő Leica MapFactory Auto CAD-jának mérési pontossága két-három centiméter. Gyomirtásnál a méretbeli vita már eldőlt. Itt a kisméretű, „rovarszerű”, rendkívül mozgékony robot a jobb választás, de azért a nagyobb, emberi erővel vezetett permetezőgépekről sem kell lemondani. A táblán fel-alá kószáló, különböző feladatukat ellátó kisebb robotok már ma is meg tudják vizuálisan különböztetni a gyomot a haszonnövénytől. A gyomot elölik és továbbmenve megkeresik a következőt, hogy azt is megsemmisítsék. Képesek észrevenni és eltávolítani például a parlagfüvet vagy a disznóparéjt.

r3

IBEX, a szelektív gyomirtó robot – fotó: Syngenta

Lassan meg kell barátkoznunk a tucatnyi kis gyomirtó droid gondolatával, amelyek ide-oda rohangálnak a gazdaság területén. Olyanok lesznek, mint a Roomba porszívó robotok, amelyek, amint elég világos van az optikai szenzorok működéséhez, már dolgozni kezdenek, és csak később térnek vissza akkumulátoraik feltöltése céljából. A gyomirtó robotok három vagy négy alkalommal is kimennek a területre, végezve a rájuk bízott gyomirtási feladatokat.

A lánctalpas IBEX a legnehezebb terepen is boldogul, akár 45 fokos emelkedőkön is felkapaszkodik, szenzorai segítségével pedig felkutatja és azonosítja a gazokat, amelyeket azután robotkarja segítségével célzott permetezéssel irt ki.
Jelenleg 15 centiméter sugarú körben juttatja ki a gyomirtó szert, nemsokára azonban egyenként is képes lesz kiiktatni a gyomokat.
Ez most még túlzásnak tűnhet, de a munkabérek növekedése és a munkaerő csökkenése miatt korábban valóra válhat, mint gondolnánk. A kutatók keményen dolgoznak olyan vizuális rendszer kifejlesztésén, amely megbízhatóan különbözteti meg a gyomot a kultúrnövénytől (akár a sorban is). Mivel a fedélzeti számítógépek processzorai egyre olcsóbbak, az áttörés a küszöbön áll.

Elefánt- vagy rovarméretűek 
lesznek a mezőgazdasági robotok?

Gyomirtó robotok a Syngenta jövőképe szerint – fotómontázs: Kunochan

Amikor ezek majd megjelennek a piacon, egyszerű lesz a választás is. Az elvégzendő feladat ismeretében mindenki maga dönti el, hogy gazdaságában teherbíró elefántra vagy mozgékony rovarra van-e szüksége.

FORRÁS http://www.videkesgazdasag.hu/admin/data/file/1128_ksh_agrya_kiadvany_fiatal_gazda.pdf
https://www.tractica.com/research/agricultural-robots/
Willie Vogt: A robot question: Elephants or spiders? July 14, 2016, Farm Industry News Blog

 




Szerző: Dr. Tátrai György

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A repceméz hatása. Avagy: ezért érdemes fogyasztani!

Elmondhatjuk, hogy a méz nagyon ősi terápiás szer. Már az ókorban is használták sebgyógyításra, lázas betegek ...