TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 609 Ft
Benzin ára: 612 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,16
USD: 355,15
CHF: 393,69
GBP: 450,12
Hirdetés
Kedves Olvasók!

Kedves Olvasók!

Hírek - 2018.01.17

Ez az év is jól indul, hiszen nyakunkon az AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállítás, amely talán sohasem kezdődött még ennyire korán (január 24.), és ez bizonyára fellelkesíti a szokatlanul enyhe időben az idei termésért aggódó gazdákat.

Ha minden igaz, nincs miért félniük, hiszen a növények a december–januári mély nyugalmi szakaszban a legellenállóbbak, és az egyelőre elmaradt mínuszokra várakozáson kívül is bőven akad majd egyéb tennivalónk az új esztendőben.

A gazdaságossági és éghajlati tényezőket figyelembe véve például egyre többeknek kell elgondolkodniuk azon, meddig ragaszkodjanak még a hagyományos szántóföldi növényekhez. A kukorica hazai termőterülete lassan, de biztosan visszaszorulóban van, ami nem csoda, mert (ha csak az utóbbi évtizedet nézzük) 2005–2017 között a 120 százalékot is meghaladta a termésingadozása. Feljövőben vannak viszont az olajos növények, amelyek jövedelmezősége egész Kelet-Közép-Európában kimagaslónak bizonyult az utóbbi időkben. A felhők azonban már itt is gyülekeznek: az EU-ban zömmel biodízel készítésére használt repce iránti kereslet a gázolaj visszaszorulásával 2020 után valószínűleg csökkenni fog, míg a napraforgó esetében Oroszország, Ukrajna és Románia irányából kell majd kínálati nyomással számolnunk.

A nehézségeket fokozza, hogy az állattenyésztésnek alighanem idén is meg kell küzdenie a „menetrendszerűen” érkező globális járványokkal. Miközben a keleti marhavész, a juhhimlő vagy a ragadós száj- és körömfájás lényegében eltűnt az országból, a kiterjedt utazási-szállítási kapcsolatok, illetve az éghajlatváltozás miatt újabb betegségek kopogtatnak az ajtónkon, jelenleg például az afrikai sertéspestis vírusát szeretnénk a határainkon kívül tartani.

Leküzdendő akadályok természetesen mindig lesznek, a problémák felismerésében és megoldásában pedig az AgrárUnió továbbra is igyekszik hű szövetségesük, segítőjük lenni. Ha továbbra is tájékozottak akarnak lenni az agrárvilág híreiben, fizessenek elő lapunkra a 2018-as évre is. Szívesen találkozunk Önökkel az AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon is, kérem, keressenek bennünket a G Pavilon 204 A standján!

Nemes Gyöngyi
 főszerkesztő

Címkék: AgrárUnió
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Öntözésfejlesztési pályázatok

Költségmegtakarítás, környezetvédelem, energiahatékonyság és fenntartható vízgazdálkodás