TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
 A szaktudásra is vevők a kínaiak

A szaktudásra is vevők a kínaiak

Hírek - 2017.11.21

A szőlő-bor, a gabona és a burgonyaágazat magyarországi eredményeiről, illetőleg a szakmai együttműködés lehetőségeiről tájékozódott a kínai Ningxia Hui Autonóm Tartományból érkezett delegáció a Földművelésügyi Minisztériumban. A küldöttséget Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkár fogadta.

A találkozón Czerván György elmondta, hogy Kína az utóbbi években Magyarország tizedik legfontosabb kereskedelmi partnerévé vált a magyar-kínai agrár- és élelmiszeripari kapcsolatok bővülésének köszönhetően. Tavaly a Kínába irányuló összes magyar export meghaladta az 500 milliárd forintot. Az agrártermékek közül a magyar sertés-, liba-, kacsa-, marha-, és nyúlhús, valamint az élő ló és búza exportja is folyamatos, emellett a napokban megtörtént több hazai tejipari vállalkozás sikeres akkreditációja is – emlékeztetett az államtitkár. Hozzátette: a két fél kereskedelmi kapcsolataiban még rengeteg lehetőség van, az együttműködés tovább bővíthető a környezetvédelem és a környezettechnológia területén.

Qi Tongsheng, a kínai delegáció vezetője a találkozón kifejtette: Ningxia Hui tartományban kiemelkedően fontos a szőlőtermesztés és a gabonaágazat. Éppen ezért mindkettő esetében nyitottak a magyar kutatóintézetekkel, ágazati szereplőkkel való kapcsolatteremtésre. A tárgyaláson a felek megegyeztek abban, hogy szakértői szinten is felveszik egymással a kapcsolatot.

A megbeszélésen mindkét fél méltatta a 16+1 együttműködés (Kína, illetve Közép- és Kelet-Európa országainak összefogása) szerepét a mezőgazdasági kutatás és kereskedelemterén– a formáció miniszterelnöki csúcstalálkozóját 2017. november 27-28. között rendezik meg Budapesten.




Forrás: FM Sajtóiroda

Címkék: agrár, szőlő, bor, élelmiszeripar, burgonya, gabona, Kína
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Támogatási felhívás méntartásra és méncsikónevelésre

A Pályázat Menedzser honlap tette közzé, hogy várhatóan 2024 májusában lehet támogatási kérelmeket benyújtani ...