TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 609 Ft
Benzin ára: 612 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,16
USD: 355,15
CHF: 393,69
GBP: 450,12
Hirdetés
Eljárhatnák az esőtáncot a gazdák

Eljárhatnák az esőtáncot a gazdák

Egyéb - 2017.09.16

Az AgrárUnió „Így csináljuk mi” című sorozatában a gazdák aktuális tennivalóikról, az ezeket segítő eszközeikről, technológiákról vagy éppen saját módszereikről nyilatkoznak.

A sorozatban – amely lapuk áprilisi számában kezdődött – a megszólaltatott gazdálkodók a gazdasági év tervezésétől a végéig közreadják tapasztalataikat, amelyek végigkísérik, segítik munkájukat. A sorozatot ennek megfelelően lapunk is egész évre tervezi. Célunk kettős: minél több gazdának lehetőséget adni tapasztalataik, követésre méltó módszereik közreadására és hasznos tanácsokat adni másoknak. Ezúttal hárman számolnak be a nyári időszakról, arról, hogyan készültek fel az aratásra, mekkora területen termesztettek kalászosokat, milyen eszközökkel végezték a betakarítást, milyen volt a termés, hol értékesítik, illetve tárolják. Természetesen foglalkoznak a következő hónapok teendőivel, az augusztus–szeptemberi munkákkal is. Valamint hogyan, milyen eszközökkel dolgoznak, van-e valamilyen sajátos módszerük?


Giricz Petrik 
(Gyomaendrőd, Békés megye)

„Egyéni vállalkozásunk 1993-ban alakult – mondta el a fiatalember, aki idén szerzett agrármérnöki diplomát a Corvinus Egyetemen, és földműves nagyapja, Giricz Máté hatására választotta ezt a szakmát. – Kezdetben csak rizstermesztéssel foglalkoztunk, háromszáz hektárnyi területen gazdálkodunk, amelynek egy részét saját, másik részét bérelt földek teszik ki. Kalászosokat, rizst, kukoricát, repcét, napraforgót, cirkot termesztünk. A kalászos-termésterület mintegy száz hektár volt, öt-hét tonna hektáronkénti átlaggal termett.

Gépesítettségünk jó közepesnek mond--ható, mindenféle gép megtalálható nálunk. Valtra traktorokkal és két Claas kombájnnal rendelkezünk. Rendkívüli esemény nem hátráltatta a munkánkat, összességében elégedettek vagyunk 
a termés mennyiségével és minőségével. A termények egy részét előre lekötött szerződéssel, másik részét betakarítás után értékesítjük megbízható partnereknek.

Ami a soron következő munkákat illeti, a kombájnokat készítjük fel az indián rizs aratására. Folyamatos a szükséges szervizek elvégzése, a termények betárolása és tisztítása. Ezek mellett a repcetalajokat készítjük elő” – összegezte Giricz Petrik.

Giriczék kombájnjai jó munkák végeztek
Giriczék kombájnjai jó munkák végeztek


Szakál Antal (Kunágota, 
Békés megye)

Szakál Antal a kukoricáját szemléli

Szakál Antal a kukoricáját szemléli

 

Gazdálkodó huszonöt éve mezőgazdasági vállalkozó, gazdaságában a növénytermesztés a meghatározó. Hatvan hektáron gazdálkodnak, búzát, kukoricát, napraforgót, szóját termesztenek. „Környékünkön a kalászos növények termésátlagát nagyban befolyásolta az aszályos időjárás, így csak gyenge-közepes termés volt várható – panaszolta. – Szerencsénkre a tavalyi betakarítás elhúzódott, így vállalkozásunkat az aszály nem érinti. A kukoricánk, napraforgónk és szójánk jelenleg szép képet mutat, de az esőt nagyon várják. A betakarításhoz, a kombájn kivételével, megfelelő gépparkkal rendelkezünk. Az elmúlt évek tapasztalatából kiindul-va a napraforgó betakarítását érésgyorsítóval előrébb hozzuk, hogy az őszi árpa időben a földbe kerülhessen. 
Az idei évben kockázatot kellett vállalnunk, csak őszi kultúrnövényeink vannak, ezért ezek termésátlaga és felvásárlási átlaga jelenti idei bevételünket.”


Niedermayer Attiláék (Elek,
Békés megye)

Őstermelők, 70-80 hektáron gazdálkodnak, hét-nyolc növénykultúrával foglalkoznak. „A tervezett időben befejeződött 
a legnagyobb nyári munka, az aratás – mondta. – Huszonhat hektáron termesztettünk kalászosokat, káposztarepcét pedig tizenhét hektáron. Az őszi árpát követte a repce, őszi búza, fénymag. A termések jó közepesnek mondhatók, kiváló termést hozott a fénymag, közel harminc mázsát is meghaladó a termésátlag. 
Az őszi árpa értékesítése folyamatban van, amelyre most nyomott ár a jellemző. 
A többit később értékesítjük. Gépi erő, a kombájnon kívül, saját eszköz állt rendelkezésre. Rendkívüli esemény nem hátráltatta a munkát, csupán az eső hiánya. Csapadék nagyon kellett volna. Összességében az eredményekkel elégedettek vagyunk. Ami a legesedékesebb munkákat illeti, az a tarlóhántás, a föld megfelelő porhanyósítása, lezárása volt.

Ezután következik az őszi káposztarepce fejtrágyázásának előkészítése az augusztus végi vetésre, amelyet a talaj többszöri szellőztetésével, kultivátorozásával tudok vetésre alkalmas állapotba hozni. Az őszi kalászosok területi előkészítése is folyik.”


A legesedékesebb munka a tarlóhántás, a föld megfelelő porhanyósítása, lezárása volt. Ezután következik az őszi káposztarepce fejtrágyázásának előkészítése az augusztus végi vetésre.

Felhívás

Mint a bevezetőben jeleztük, célunk lehetőséget adni a gazdáknak tapasztalatik, módszereik közreadására. Ezért várjuk gazdálkodók, mintagazdaságok jelentkezését, illetve azzal 
a kéréssel fordulunk olvasóinkhoz, hogy ajánljanak olyan gazdálkodókat, akik jó gyakorlattal szolgálhatnak mások számára is. 
A legnépszerűbb gazdálkodókhoz az AgrárUnió is ellátogat. Jelentkezésüket a www.agrarunio.hu címen vagy az 52/751682 és az 52/751692 telefonon várjuk. 




Szerző: S-t

Címkék: gazdák, kalászosok, árpa, aratás, őszi káposztarepce
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Föld napja

Április 22 – a Föld napja, immár ötvennégy esztendeje. A világnap, a „globális ünnep” ötletével ...