TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 609 Ft
Benzin ára: 612 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,16
USD: 355,15
CHF: 393,69
GBP: 450,12
Hirdetés
Így teljesítünk mi

Így teljesítünk mi

Agrárgazdaság - 2018.04.21

Gyengülő jövedelemtermelés a szektorban Miközben az agrártárca kommunikációjában azt sulykolja, hogy a magyar mezőgazdaság az elmúlt nyolc évben sikerpályára állt, a legfrissebb adatok szerint folyamatosan gyengül a szektor jövedelemtermelése, és középtávon nem is várható, hogy ez a folyamat megforduljon.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

Az elmúlt időszakban az országba beáramlott nagy tömegű EU-forrás sem volt képes jelentősen növelni a mezőgazdaság kibocsátását és jövedelemtermelő képességét, illetve csökkenteni az időjárásnak való kitettségét.

Jelentős támogatások

Nem állítható, hogy a mezőgazdaság lesz Magyarország húzóágazata a következő években – olvasható a GKI Gazdaságkutató jelentéséből, amelyben azt veszik sorra, hogyan alakult Magyarország és a környező néhány EU-tagország mezőgazdasági termelése 2002–2016 között. 
A szektor az előző, 2007–2013-as EU-s költségvetési ciklusból jelentős támogatásokhoz jutott, ami némiképp mérsékelte az időjárási viszonyok okozta terméskiesést (öntözés, gépberuházások, új agrotechnikai eljárások stb.), illetve növelte az ágazati jövedelmeket. A magyar mezőgazdaság évente a GDP 1,5 százalékának megfelelő közvetlen támogatást kap az EU-tól, amit a vidékfejlesztési beruházási támogatások egészítenek ki további több tízmilliárd forinttal. Nemzetközi összehasonlításban a mezőgazdasági GDP Magyarország esetében alakult a leghektikusabban. 
A régió országai közül a legnagyobb, 80 százalék feletti növekedést Szlovákia érte el, a leginkább egyenletes termelést Lengyelország tudta megvalósítani. A GKI elemzéséből kiderül, hogy Magyarország esetében a leginkább volatilis a mezőgazdasági GDP, vagyis mi vagyunk leginkább kitéve az időjárási és részben a piaci változásoknak.




Szerző: Tóth Krisztina AgrárUnió

Címkék: mezőgazdaság kibocsátása, mezőgazdaság, GDP, kibocsátás, agrártárca, jövedelemtermelés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Öntözésfejlesztési pályázatok

Költségmegtakarítás, környezetvédelem, energiahatékonyság és fenntartható vízgazdálkodás