A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva 2023 jan TEFLIX
AgroMashExpo
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

A világ összes földje nem elég Kínának

Hírek - 2018.03.12

Kína intenzív földvásárlásba fogott az elmúlt évtizedben Ausztráliától Kanadáig. Most éppen a franciák próbálnak szigorításokat bevezetni emiatt, hiszen nem ismerik a birtokszerzés valódi céljait. Macron elnök egyébként azon ritka politikusok közé tartozik, akik láttak már közelről is mezőgazdasági gépet, hiszen fiatalabb korában a Massey Ferguson beauvais-i traktorgyárában volt tanonc.

A világ összes földje nem elég Kínának


Fellép a külföldi befektetők korlátlan földvásárlása ellen Emmanuel Macron francia elnök. Mindezt annak kapcsán jelentette ki fiatal gazdák előtt, hogy a tavalyi évben egy kínai alap 900 hektárhoz jutott a gabonatermesztéséről híres Allier megyében, 2016-ban pedig 1700 hektárt vett meg a szintén az ország szívében elhelyezkedő Indre megyében.

A kínaiak Afrikától Kanadáig meglehetősen aktívnak mutatkoztak a közelmúltban, hatalmas mezőgazdasági területek jutottak a birtokukba, ezért Ausztrália máris szigorításokat vezetett be 2018 elején, és most a franciák is csatlakozhatnak az elővigyázatossági intézkedésekhez. A nyugat-európai országban már szőlőbirtokokat is vásároltak az ázsiaiak, illetve stratégiai megállapodásokat kötöttek több tejtermelő céggel.

Macron elnök elsősorban amiatt aggódik, hogy ismeretlenek a kínaiak felvásárlási céljai. A franciák ugyanakkor azt is elismerik, hogy nem árt a mezőgazdaságnak a vérfrissítés és az új tőke, hiszen az ottani gazdálkodók 40 százaléka 2020-ra eléri a nyugdíjas kort. A francia farmerek február közepén traktoros útlezáró tiltakozásokat tartottak országszerte, egyelőre azonban nem a külföldiek földvásárlása, hanem a dél-amerikai, bizonytalan élelmiszer-biztonsági szintű dömpingáruk miatt.
Szerző: AgrárUnió


Címkék: földvásárlás, szőlőültetvény, Franciaország, Kína, tejipar