TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 607 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,34
USD: 359,18
CHF: 396,23
GBP: 450,16
Hirdetés
A tejtermelés eredményességéért

A tejtermelés eredményességéért

Állattenyésztés - 2019.06.17

A konferenciával a 21. század kihívásaira készít fel az Alpha-Vet Az európai tejválság leküzdése óta a tejtermelők jövedelmi pozíciója jelentősen javult, 
de az ágazat egyik legfontosabb célja továbbra is az, hogy növelje a versenyképességét. 
Az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. március végén megrendezett szakmai konferenciájával 
e cél elérésében kívánja segíteni a hazai intenzív tejtermelő gazdaságokat.

Az elmúlt években a piacot sújtó gazdasági nehézségek és járványok ellenére sikerült stabilizálni az állattenyésztés, így a szarvasmarha-ágazat helyzetét is – mondta el az első alkalommal megrendezett Tejtermelés Eredményességéért Konferencia megnyitóján Vranovics Károly, az Alpha-Vethez tartozó Anitech igazgatója. Hozzátette: a konferencia életre hívásának oka és célja az volt, hogy a magyarországi, intenzív tejtermelésben érdekelt cégeket támogassák és felkészítsék a 21. századi kihívásokra az információs és digitalizált vállalatirányítási rendszerkörnyezet figyelembevételével.

Érdemes a tejágazatba fektetni

Kedvezőnek nevezte a tejágazat kilátásait Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára, aki ezt a bővülő piaci lehetőségekkel támasztotta alá. A hazai élelmiszeripar 10 százalékát adja a tejfeldolgozás, az ágazat 294 milliárd forintos termelési értéket képviselt, és a kilátások is jók. A várakozások szerint az európai tejtermelés 2017-hez képest 2027-re 8 százalékkal bővül, a felvásárlási ár pedig 16 százalékkal nőhet. Mindez az államtitkár szerint az jelenti, hogy érdemes a tejágazatban dolgozni, abba energiát, pénzt és szakmai tudást fektetni. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a munkaerőhiány, illetve az új környezetvédelmi elvárások teljesítése nehézséget jelent a gazdálkodóknak. Feldman Zsolt kiemelte, hogy nemzetközi összehasonlításban is professzionális a magyar tejágazat, Csehország után Magyarországon a legkoncentráltabb a te­­­­­­­jelőtehén-állomány.

Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke a következő évtized nagy kihívásai között megemlítette, hogy a jö­­­­­vőben az agrárium­­nak több élelmiszert kisebb területen, kisebb környezetterheléssel, továbbá ke­­­­­vesebb víz és munkaerő felhasználá­sával kell majd előállítania, ráadásul 
a fo­­gyasztói elvárásoknak is jobban meg­fe­lelve, így például az állatjóléti és élelmiszer-minőségi szempontokat is figyelembe véve. Az elnök szerint a sikeres tejtermeléshez fejlett infrastruktúrára, képzett személyi állományra, komoly K+F tevékenységre, szervezett működésre és stabil pénzügyi helyzetre van szükség.


Okosrendszer követi 
az egészségi állapotot

Fehér László, az Agárdi Farm Kft. szaporodásbiológiai és állategészségügyi részlegvezetője egy forradalmian új, a mozgási aktivitást, testhőmérsékletet és pH-értéket is monitoringozó rendszert mutatott be. Az Agárdi Farm tavaly decemberben kezdte el használni a 2018-as EuroTier kiállításon is díjat nyert osztrák fejlesztést, a smaXtec rendszert. A bendő a leg­­­­­­­­biztonságosabb hely az adatok folyama­tos és magas színvonalú rögzítéséhez, ezért a bolusok segítségével gyűjtik össze 
a tehenek fontos testadatait, közvetlenül a bendőtornácban. Ez az első olyan belső megfigyelő rendszer, amellyel fo­­lyamatosan nyomon követhető a te­­henek ivarzása, egészségi állapota és takarmányozási igénye. A rendszer automatikus riasztásokat küld az anomáliákról akár okostelefonra is, ezért kezelése egyszerű, gyors és hatékony a nagy állományok esetében is. A rendszer kompatibilis a legnépszerűbb hazai farmmenedzser programmal. Az smaXtec átfogó megoldást jelent az állattartók számára az állomány megfigyelésére. Az ösztrusszal, az elléssel, az egészséggel és a táplálkozással kapcsolatos fontos információkkal birtokában 
a gazda megfelelő időben képes meghoz­ni a helyes döntéseket, ezzel javíthatja az ál­­­­­latjólétet és a hatékonyságot a tejüzemében.

A tejtermelő gazdaságokban továbbra is a tőgygyulladás a legnagyobb gazdasági veszteséget okozó megbetegedés, a nagytejű tehenek 40 százaléka érintett. 
A tőgygyulladás miatti éves tehenenkénti veszteség Magyarországon körülbelül 25-70 ezer forintra (80-230 euró) tehető, ezért a megelőzés kiemelten fontos. Berkes Ágnes állatorvos, a Hypred Hungária Kft. Farm üzletágának kereskedelmi vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a megelőzésben a fejést követő tőgyápolásnak és fertőtlenítésnek, az úgynevezett utófürösztésnek nagyon fontos szerepe van. 
A helyesen megválasztott utófürösztőnek ugyan­­­­is kevesebb új tőgygyulladásos eset, több tej, kevesebb gyógykezelés, csök­­kenő antibiotikum-használat, egyszóval gazdaságosabb termelés az eredménye.

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: tej, tejtermelés, tejtermelők, tejágazat, Alpha-Vet
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A repceméz hatása. Avagy: ezért érdemes fogyasztani!

Elmondhatjuk, hogy a méz nagyon ősi terápiás szer. Már az ókorban is használták sebgyógyításra, lázas betegek ...