TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 609 Ft
Benzin ára: 612 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,16
USD: 355,15
CHF: 393,69
GBP: 450,12
Hirdetés
Gyakorlatiasabb szakképzés

Gyakorlatiasabb szakképzés

Sulihíradó - 2016.11.22

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ létrehozása után, 2013-tól 
a mezőgazdasági képzést folytató iskolák a szakminisztériumok fenntartása, irányítása alá kerültek. Román Istvánt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkárát mint 
az iskola fenntartóját kérdeztük a mezőgazdasági képzés átalakításáról, jövőjéről.

Hálózattá szerveződtek

– Milyen szempontok vezérelték az oktatási rendszer átalakítását, ön szerint milyen minőségi, szakmai változásokat hozhat az új struktúra a jövőben ezeknek az iskolatípusoknak?

romaniRomán István államtitkár

 

– A Földművelésügyi Minisztériumban évtizedekre visszanyúló hagyományai vannak az agrárszakképző intézmények működtetésének. Az itt folyó eredményes munkára alapozva 2013. augusztus 1-től a meglévő tizenhét intézményegység mellé további negyvenkét szakképző iskola fenntartói feladatait is átvette a tárcánk. Így az agrárágazati specialitások kellő hangsúlyt kaphatnak a képzés során, az agrárgazdasági szereplőkkel folytatott együttműködésünknek fontos új vetülete lett a szakképzés ügye. A képzés megerősítését nagymértékben segíti, hogy a kiépülő rendszer a korábbiakhoz képest gyorsabban képes reagálni a változó igényekre. Az eddig különálló intézmények hálózattá szervezése megtörtént, a minisztérium biztosította működtetési háttér célja az agrárium és az élelmiszeripar minél hatékonyabb támogatása.

– A műszaki képzésben erősen összeforrott az elméleti és a gyakorlati képzés, a tanulószerződések vállalása. Az új duális képzés milyen fejlődést, előrelépést hozhat a mezőgazdasági, műszaki képzést végző iskolák életében?

– Az elmúlt évek legfontosabb változása, hogy a szakképzés jóval gyakorlatiasabbá vált, mint korábban. Ezzel együtt növekedett a szakmai órák száma is. Az idén nyár elején végzett az első évfolyam, amely már ezek között a keretek között folytatta tanulmányait. A fiatalok egy jelentős részét duális képzés keretében a gazdasági élet azon szereplőihez helyezzük ki, amelyek erre fogadókészséget és lehetőséget biztosítanak. Akik számára nem sikerül külső helyet találni, azok a tangazdaságainkban szerezhetik meg azt gyakorlati tudást, amelyre a későbbiekben óriási szükségük lesz. A legfontosabb hozadéka az átalakításnak egyértelműen az, hogy megkönnyíti a leendő munkavállalóknak a munkába állást. Ezeknek a fiataloknak reálisabb képük lesz a munka világáról, a munkaadók pedig a legügyesebbet könnyebben megtalálhatják, és rögtön alkalmazni is tudják.

Hogyan tovább, szakiskolák?

– Ma, amikor a fiatalok nem szívesen választják a mezőgazdasági pályát, traktorosnak, mezőgazdasági gépszerelőnek sem szívesen mennek, milyennek látja a jövőt, az utánpótlást a Baktalórántházán és a hozzá hasonló képzést folytató oktatási intézményekben? Vajon a fél évszázados jubileumát ünneplő baktalórántházi Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium ön szerint reménykedhet-e abban, hogy újabb fél évszázadon át működhet zavartalanul?

– A mezőgazdaság munkák jelenleg valóban nem tartoznak a legnépszerűbbek közé, holott itt is igen keresettek a jó szakemberek. Az ágazat ráadásul fejlődik, a kibocsátása tavaly 2453 milliárd forint volt, vagyis 45,5 százalékkal haladta meg a 2010. évit, a mezőgazdasági export értéke 35 százalékkal, az aktívum 41 százalékkal múlta felül az öt évvel korábbit. A szektorban 211 ezer munkavállalót foglalkoztatnak, a létszám egy év alatt tizenegy százalékkal emelkedett. A kormány, érzékelve a munkaerőhiányt, idén ősszel a duplájára emelte a hiány-szakképesítések számát, vagyis azokét a szakmákét, amelyek után ösztöndíj jár a tanulóknak. Az ágazat fejlődése a szakképző iskolák helyzetét is javítja, magam is arra biztatok mindenkit, hogy jelentkezzen ezekbe az intézményekbe. Baktalórántházán található az egyik legnagyobb agrárszakképző iskolánk. Jól felszerelt intézmény, amely remek oktatói gárdával rendelkezik, és az ötvenéves tapasztalata a garanciája, hogy az itt tanulók el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. Minden okunk megvan a reménykedésre.






Szerző: Némethné Csubák Éva

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Lehet hideg, problémás vagy száraz a talaj, GreenFert ...

Komoly vállalással mutatta be 2023-ban tápanyagait az a termelőknek 2022 derekán: olyan megalkotása volt a cél, ...