TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 609 Ft
Benzin ára: 612 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,3
USD: 356,69
CHF: 394,09
GBP: 449,89
Hirdetés
A jövő hisz a cirokban

A jövő hisz a cirokban

Növénytermesztés - 2018.11.19

A termesztés felfuttatásával az önellátó Európa a cél A globális klímaváltozás miatt világszerte egyre több törekvés irányul az új, alternatív vagy elfeledett, az éghajlati kihívásokkal szemben toleránsabb növénykultúrák újbóli felfedezésére, csatasorba állítására. A cirok is e gondolatmenet révén kerül újra előtérbe, termesztésének aktivizálását tavaly óta az unió is támogatja. A cirokfélék viszonylag kevéssé ismert, de nagyon jó stressztűrő és termőképességű növények.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

A világon több mint 40 millió hektáron termelnek cirkot, ez az ötödik legnépszerűbb gabona. Világszinten 6-7 millió tonna cirok cserél gazdát, a legnagyobb exportőrök az Egyesült Államok, Argentína és Ausztrália. A legjelentősebb felhasználók és importőrök között Kína, Japán és Mexikó található, de Európa is behozatalra szorul, mert nem termel az igényeit kielégítő mennyiségben cirkot. Az unió minden évben 160 ezer tonnányi mennyiséget importál. Ennek az az oka, hogy a ciroktermesztés Európában nem túl elterjedt, pedig minden feltétel adott ahhoz, hogy nálunk is megtermeljük a szükséges mennyiséget. Ezt felismerve a francia kukorica- és cirokvetőmag-előállító szakmaközi szervezet (F.N.P.S.M.S.) kezdeményezésére 2016 derekán két, a cirok és az európai cirokgenetika promócióját szolgáló projekt került a brüsszeli szervek elé. 2016 végén az Európai Bizottság elfogadta ezt a két projektet. Az egyik öt uniós tagállamra terjed ki: Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Románia, Bulgária. A másik két kelet-európai országot, Oroszországot és Ukrajnát érint. A programhoz 2017-ben Ausztria és Magyarország is csatlakozott.

Szakmaközi szervezet alakult

Az európai ciroktermesztés felfuttatása érdekében 2017. szeptember 26-án Brüsszelben létrejött a cirok európai szakmaközi szervezete, a Sorghum ID.




Szerző: AgrárUnió

Címkék: klímaváltozás, cirok, KITE Zrt., fajtaválaszték
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Galandféreg által okozott, potenciálisan halálos betegség ...

Az elmúlt években Európa-szerte ugrásszerűen megnövekedett a potenciálisan halálos humán alveoláris ...