TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 609 Ft
Benzin ára: 612 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,16
USD: 355,15
CHF: 393,69
GBP: 450,12
Hirdetés
Globális jelentés az élelmiszerválságokról

Globális jelentés az élelmiszerválságokról

Hírek - 2024.04.29

Az akut éhínség továbbra is tartósan magas 59 országban, és minden ötödik embernél kritikus sürgős intézkedésre van szükség. Az Élelmiszerválságok Elleni Globális Hálózat partnerei átalakító megközelítést követelnek, hogy megtörjék az akut éhínség körforgását. – Az élelmiszerválságokról szóló híradást április 24-én tette közzé honlapján az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

A legfrissebb globális élelmiszerválság-jelentés (GRFC) szerint 2023-ban 59 országban és területen közel 282 millió ember élt át akut éhezést, ami 24 milliós növekedést jelent az előző évhez képest. Ez az emelkedés annak tudható be, hogy a jelentés fokozottan foglalkozott az élelmiszerválság-kontextusokkal, valamint annak, hogy az élelmezésbiztonság erőteljesen romlott, különösen a Gázai övezetben és Szudánban.

36 millió 5 év alatti gyermek él akut alultápláltsággal

Az akut élelmiszer-ellátási bizonytalansággal küzdők aránya négy egymást követő évben tartósan magas, a vizsgáltak csaknem 22 százaléka, ami jelentősen meghaladja a COVID-19 előtti szintet.

A jelentés szerint a gyermekek és a nők állnak ezen éhezési válságok élén, 32 országban több mint 36 millió 5 év alatti gyermek él akut alultápláltsággal. Az akut alultápláltság súlyosbodott 2023-ban, különösen a konfliktusok és katasztrófák miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek körében.

António Guterres: a válság sürgős választ igényel

 Az Élelmiszerválságok Elleni Globális Hálózat sürgősen olyan átalakuló megközelítést sürget, amely a békét, a megelőzést és a fejlesztési fellépéseket integrálja a nagyszabású vészhelyzeti erőfeszítések mellé, hogy megtörje az akut éhínség körforgását, amely továbbra is elfogadhatatlanul magas szinten van.

"A válság sürgős választ igényel. A jelentésben szereplő adatok felhasználása az élelmiszer-rendszerek átalakítására, valamint az élelmiszerellátás bizonytalanságának és az alultápláltság mögöttes okainak kezelésére létfontosságú lesz" – mondta António Guterres, az ENSZ főtitkára.

Évek óta tartó heveny éhezés

A GRFC elemzéseiben 2016 óta folyamatosan harminchat ország szerepel, ami az évek óta tartó heveny éhezést tükrözi, és jelenleg a világ legéhesebbjeinek 80 százalékát képviselik.  39 országban és területen 1 millióval nőtt a vészhelyzet (IPC/CH Phase 4) élelmezésbiztonsági szintje, a legnagyobb a növekedés Szudánban.

2023-ban több mint 705 000 ember volt a katasztrófa (IPC/CH Phase 5) szintjén (az élelmiszer-ellátás bizonytalansága és az éhezés veszélye) – ez a legmagasabb szám a GRFC jelentési történetében, és 2016 óta négyszeresére nőtt. A jelenlegi helyzet: a Gázai övezetben a küszöbön álló éhínséggel küzdők 80 százaléka, valamint Dél-Szudán, Burkina Faso, Szomália és Mali.

A GRFC 2024 jövőre vonatkozó kilátásai szerint a Gázai övezetben körülbelül 1,1 millió ember, Dél-Szudánban pedig 79 000 ember várható katasztrófában (IPC/CH 5. fázis) 2024 júliusáig, ami az ebben a szakaszban előre jelzett teljes létszámot jelenti.

Konfliktusok, szélsőséges időjárás, gazdasági megrázkódtatások

A jelentés az élelmiszerválságok fő mozgatórugói között említi az erősödő konfliktusokat és a bizonytalanságot, a gazdasági sokkok hatásait és a szélsőséges időjárási események hatásait. Ezek továbbra is akut élelmiszer-ellátási bizonytalanságot okoznak. Ezek az egymással összefüggő tényezők súlyosbítják az élelmiszer-rendszerek törékenységét, a vidék marginalizálódását, a rossz kormányzást és az egyenlőtlenségeket, és a lakosság tömeges kitelepítéséhez vezetnek világszerte. A lakóhelyét elhagyni kényszerült lakosság védelmi helyzetét az élelmezésbizonytalanság is befolyásolja. 

A konfliktusok  továbbra is az elsődleges kiváltó ok, amely 20 országot érint, ahol közel 135 millió ember él akut élelmezésbizonytalanságban – ez a globális számnak csaknem fele. Szudánban volt a legnagyobb a konfliktusok romboló hatása, ahol 2022-hez képest 8,6 millióval többen szembesülnek akut élelmezésbiztonsági problémákkal.

Szélsőséges időjárási események következtében 18 országban több mint 77 millió ember szembesült magas szintű élelmezésbizonytalansággal, szemben a 12 országgal, ahol 2022-ben 57 millió ember élt. 2023-ban a világ a legmelegebb évet élte át a rekordok miatt, és éghajlattal összefüggő sokkhatások is érintettek populációkat, súlyos áradásokkal, viharokkal, aszályokkal, erdőtüzekkel, valamint kártevő- és betegségkitörésekkel.

A gazdasági megrázkódtatások elsősorban 21 országot érintettek, ahol körülbelül 75 millió ember szembesült az élelmiszer-importtól és a mezőgazdasági inputoktól való nagymértékű függőségükkel, valamint a tartós makrogazdasági kihívásokkal, többek között a valuta leértékelődésével, a magas árakkal és a magas adósságszinttel kapcsolatos akut élelmiszer-ellátási nehézségekkel.

Az élelmiszerválságok körének megszakítása

A tartós élelmiszerválságok leküzdése sürgős, hosszú távú nemzeti és nemzetközi befektetéseket igényel – hívja fel a figyelmet a jelentés, utalva többek között az élelmiszerrendszerek átalakítására, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési folyamatok fellendítésére, valamint nagyobb válságkészültségre. A jelentés hangsúlyozza: 2023 óta a szükségletek meghaladják a rendelkezésre álló forrásokat. A humanitárius műveletek mára kétségbeesetten túlterheltek, és sokan arra kényszerülnek, hogy csökkentsék és tovább csökkentsék a legkiszolgáltatottabbak támogatását. A méltányosabb és hatékonyabb globális gazdasági kormányzás elengedhetetlen, és össze kell hangolni a kormány által vezetett, az éhezés csökkentését és megszüntetését célzó tervekkel.

A növekvő akut élelmiszer-ellátási bizonytalanság megfordítása érdekében a nemzetközi közösség egy sor merész kötelezettségvállalást tett, többek között a közelmúltbeli G7 és G20 kezdeményezéseken keresztül. Az Élelmiszerválságok Elleni Globális Hálózat felajánlja, hogy a legsérülékenyebb országokban kihasználja




Forrás:  fao.org

Címkék: élelmiszer
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Átalakult és bővült a NAK falugazdász hálózata

Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette ...