TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 609 Ft
Benzin ára: 612 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,16
USD: 355,15
CHF: 393,69
GBP: 450,12
Hirdetés
Fokhagyma-betakarítás 
gyorsabban, kíméletesebben

Fokhagyma-betakarítás 
gyorsabban, kíméletesebben

Betakarítás gépei - 2018.01.18

Tavaly mutatkozott be Magyarországon a francia Erme cég RE1 típusjelű egysoros fokhagyma-betakarító gépe, amely hasznos segítője lehet a munkaerőhiánnyal küzdő mezőgazdasági termelőknek. Számos beállítási lehetőséget kínál, kíméletesen bánik 
a növénnyel, ráadásul önálló hidraulikus rendszerrel rendelkezik, így nem terheli a vontatást végző traktort.

A darabolós és kévézős változatokban egyaránt elérhető eszköz egy műszak (8 óra) alatt 0,8–1,2 hektár felszedésére képes, de ez nagyban függ a talaj minőségétől, a gépkezelő ügyességétől és természetesen a fokhagymától, a gép ugyanis a zöld vagy félszáraz állapotú növények betakarításához optimális. Amikor a szár már kezd elvékonyodni, esetleg el is dől, a munka sokkal nehezebbé válik. Különösen igaz ez a kévézős változatnál, mert a szárnak addig meg kellene állnia a kötözőszerkezetben, amíg a gép elvégzi a kötözést.

A fokhagyma kiemelését egy hidraulikusan állítható kés végzi el. Miután ez a fej alá nyúlt, két felszedőheveder elkapja a szárat, és a növény a hidraulikus, állítható fordulatszámú rögtelenítő rázószerkezeten keresztül eljut a darabolórendszerbe. Ott az előre behelyezett fix méretű vágórendszer (alap: 3 cm-es, opció: 10 cm, 15 cm-es szárméret) elválasztja a fejet a szártól. Az eldőlt növényeket az orrnál elhelyezett száremelők felemelik a talajfelszínről, így minimálisra csökkenthető az elhagyás. A levágott szárak egy surrantón hullanak a gép mögé, míg az értékes fokhagymafejek a keresztszalagra kerülnek, és innen gyűlnek a megrendeléskor kiválasztott Big-Bag zsákba vagy ládába.

Az Erme RE1 nagyjából egy köbméter fokhagyma befogadására képes (ez nedvességtartalomtól függően 200–300 kg közötti mennyiséget jelent), és – mivel a gép felső keresztszalagja teleszkópos kivitelű – amikor megtelik a zsák, fel lehet vele emelni, majd oldalra kihelyezni. A ládás változat pedig úgy lett kialakítva, hogy az oldalt lévő palettázórész hidraulikusan le tud nyílni, ezáltal a ládát le lehet róla csúsztatni.

A gép hátulján álló kezelő végzi a teleszkópos váz működtetését, illetve a láda billentését, és ő az, aki a munkafolyamat közben korrigálni tud, például eltávolítja a fejek közül a nem oda való rögöket, szárakat. A kezelő hidraulikusan módosítani képes a kés munkamélységét is, ami nem homogén tábla esetében különösen hasznos lehet.

Az egysoros fokhagyma-betakarító gép minimálisan 35 cm-es sortávolság esetén használható. Ez azért lényeges, mert közvetlenül a késnél található két támasztókerék, amelyekkel be lehet állítani a felszedőhevederek megfogási magasságát, valamint azokhoz képest a kés munkamélységét. Az Erme RE1 függesztett kivitelű gép, munkahelyzetben azonban vontatja a traktor, vagyis mélységhatárolásra is szolgáló gördülőkerekekkel rendelkezik. Az erőgéphez a hárompont-függesztő szerkezet segítségével csatlakozik, és mivel több függesztési pont van egymás mellé felhegesztve, lényegében bármilyen traktormárkához megfelelő. A harmadik ponttámasz lengőkaros megoldású, mert a talajra engedve be kell állnia a gépnek, talajkövetőnek kell lennie. Önálló hidraulikus rendszerrel, saját hidraulikaszivattyúval, hűtőrendszerrel, olajtartállyal rendelkezik, így ezzel nem terheli a vontatót. A hidraulikus meghajtás a traktor TLT-csonkjára egy gyorsító hajtómű segítségével csatlakozik fel, erre van felszerelve a két szivattyú, amelyek a gép működését biztosítják. Irányváltási funkciókat is beépítettek, ezáltal könnyen megszüntethető az esetleges dugulás.

Az eszköz meghajtásához elegendő lenne egy 70–80 LE-s traktor is, mivel azonban munka közben csaknem 20 mázsa súllyal dolgozik, 100–110 LE kell a mozgatáshoz. Az Erme RE1 fokhagyma-betakarító gépet Prémium Oklevéllel, Nemzetközi Termékfejlesztési Díjjal jutalmazta az idei AGROmashEXPO–AgrárgépShow zsűrije.

Az eszköz megtekinthető lesz az AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon a forgalmazó Hanki-Ker Kft. standján (B pavilon 8C).

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: betakarítás, fokhagyma, Erme, Hanki-Ker Kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megszülettek az európai gazdatüntetések első eredményei

A gazdák európai szintű összefogásának hatására az Európai Bizottság néhány területen újragondolta a Közös ...