TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Minőségi és  tárolható alma

Minőségi és tárolható alma

Kertészet - 2019.08.24

UPL OpenAg (Arysta) technológiai bemutató Nyírtasson Mezei István nyírtassi almaültetvényében tartotta az UPL OpenAG (régi nevén ArystaLifescience Magyarország Kft.) idei nyári almás rendezvényét, melyen meghívott előadók színesítették a szakmai programot.

A tanácskozás fő témáját a termésszabályozás és az alma minőségének javítása, megőrzése adta, emellett azonban szó esett az almaágazat problémáiról, kilátásairól, növényvédelmi kérdésekről és 
a tápanyag-utánpótlás lehetőségeiről is.

Egy fontos növény

Az UPL OpenAG-nak nagyon fontos az alma és az almatermelők megfelelő kiszolgálása – hangsúlyozta köszöntőjében Véglesi János kereskedelmi igazgató. A cég átfogó termékpalettája, szakembergárdája, az almatermesztők számára rendszeresen szervezett szakmai programok, bemutatók mind ezt a célt szolgálják.

Az UPL-t érintő változásokkal kapcsolatban Véglesi János elmondta: a UPL és az Arysta egy éve megindult egyesülése ez év júniusában lezárult. A korábbi Arysta és UPL termékeiket és földrajzi pozíciójukat tekintve is jól kiegészítik egymást. Az új UPL nagy jelentőséget tulajdonít a biológiai megoldásoknak 
a mezőgazdaságban, illetve a biológiai és kémiai megoldások összehangolásának, aminek egyre nagyobb jelentősége lesz 
a jövő mezőgazdaságában. Ennek megvalósításához a két cég egyesített kutatási, fejlesztési kapacitása még hatékonyabb innovációt tesz lehetővé.

A megnyitót követően Filep László (NAK) a számos problémával küzdő almaágazat helyzetéről adott rövid áttekintést előadásában. A rendszerváltás óta megfeleződött termőfelület mennyiségét tekintve rendkívül ingadozó, minőségét tekintve pedig vegyes termést ad. A piac alapvetően megváltozott, amit a hazai almatermesztés nem tudott követni.

A szakember az egyik fő problémaként kiemelte: az étkezési és az ipari alma termesztése a mai napig nem különült el igazán. Pedig ahhoz, hogy bármelyiket is gazdaságosan lehessen végezni, a termesztési célnak megfelelő fajtaválasztás, termesztéstechnológia szükséges.

Bár mára kialakult egy termelői kör, amely magas technológiai színvonalon minőségi almát termel, a jelenlegi támogatási rendszer nem segíti, hogy egy--re többen erre az útra lépjenek. Ennek következtében évről évre változó mennyiségű és minőségű árualap keletkezik, amit a behatárolt kapacitású feldolgozóipar nem tud kezelni.

arysta1


Termésszabályozás – 
összetett kérdés

Ma egy korszerű étkezésialma-ültetvénynyel szemben elvárás a hektáronkénti 50-70 tonna hozam, emellett pedig olyan minőségi kritériumok, mint a piac által megkövetelt méret (legjobban a 75–85 mm-es gyümölcsméret értékesíthető), a megfelelő színeződés és tárolhatóság – mondta Szentpéteri Tamás (Fruttamas Kft.). Az egységes minőség alapját a homogén ültetvény adhatja, ahol a megfelelő térszerkezet, a metszés és a termésszabályozás összhangja biztosítja a mennyiségi és minőségi elvárások megvalósulását.

A vegyszeres termésszabályozásra ma már megvannak a kidolgozott technológiák, fajtaspecifikusan végezhetők a kezelések. A fajta tulajdonságain túl figyelembe kell venni az adott ültetvényrész jellemzőit és az időjárást is.

A királyvirágok kötődését követően juttatható ki az ammónium-tioszulfát hatóanyagú ATSAgroFlo, az oldalvirágok termékenyülésének megakadályozására. Ez a korai felhasználású anyag egyúttal az alternancia csökkentésére is alkalmas, mivel a leperzselt virágokban meg sem indul a gibberellin képződése. Használatakor mérlegelendő, hogy ebben az időszakban még előfordul fagyveszély.

A 6-benziladenin (Globaryll 100) kijuttatása akkor időszerű, amikor a meghagyandó gyümölcsök elérik a 10 mm-es méretet. A legtöbb fajtán alkalmazható, különösen javasolt azoknál, melyek aprózódásra hajlamosak. A ritkítás mellett 
a megmaradó gyümölcsökben fokozza 
a sejtosztódást, így növeli a méretet. Emiatt a használatát az előadó nem javasolta olyan fajtákban, melyek hajlamosak túl nagy gyümölcsméretet produkálni (például idared, jonagold). A benziladenin megfelelő hatásához szükséges, hogy a kezelést követő időszakban a napi maximum-hőmérsékletek elérjék a 20 °C-ot.

Ízelítő a UPL-technológiából

A UPL átfogó technológiát kínál az alma növényvédelmében, a biostimulátorok területén és a kritikus tápelemek pótlásában. Ezek ismertetésén túl a kezelések eredményességéről is meggyőződhettek a rendezvény résztvevői az almáskertben tartott bemutatón. Az elhangzott számos téma közül most két területtel, az alma tárolhatóságának javításával és az almamoly elleni védelemmel foglalkozunk.


Csökkentsük 
a tárolási veszteséget!

A piacra kerülő alma jó minőségének záloga a megfelelő tárolhatóság. Ennek javításában kiemelkedő szerep hárul a gyümölcs optimális kalciumellátására és a növényvédelemre, különösen a tárolás során jelentkező betegségek elkerülésére.

A kalciumellátás zavarát számos tényező okozhatja:

• 
A savanyú talajok jellemzője az alacsony mésztartalom, így eleve kevés kalciumhoz férhet hozzá a növény. Száraz talajból még ennek a felvehetősége is korlátozott.
• 
A túlzott vegetatív növekedés (vízhajtások) a gyümölcs gyengébb kalciumellátását eredményezi.
• 
Különbség van az alanyok kalciumfelvevő képességében és a fajták kalciumbeépítésében.
• 
A gyümölcs kalciumfelvétele az első hat hétben a legnagyobb, utána drasztikusan csökken.
• 
Később levéltrágyákkal (bizonyos mértékig) pótolható a kalcium, ilyen formában azonban nem vándorol, így csak a termésre jutó része hasznosul a növényben.
• 
A termés méretének növelésére jótékony hatású kálium és a tárolhatóság szempontjából alapvető kalcium között antagonizmus figyelhető meg, így figyelni kell a két tápelem megfelelő arányára.

A gyümölcs minél jobb kalciumellátása érdekében a UPL szakemberei két technológiai elemre hívták fel a figyelmet. 
A cég speciális, kalciumhiány megelőzésére szolgáló készítménye az InCa. 
A termék maga is tartalmazza a tápelemet, hatása azonban jóval több ennél. Képes 
a gyökér kalciumfelvételét 20-50-szeresére fokozni és a felvett kalcium gyümölcsbe szállítását segíteni. Ennek természetesen alapfeltétele, hogy a talajban megfelelő mennyiségben legyen hozzáférhető kalcium. Mivel a gyökérből felvett kalcium beépítése a gyümölcsfejlődés korai szakaszában a legjelentősebb, az InCa használatát a sziromhullást követően el kell kezdeni, majd 7–10 naponként ismételni maximum 3 alkalommal.

Nyári lombtrágyázásra használható a 15% kalciumtartalmú Carnival, amely egyéb tápelemeket (magnéziumot, bórt, cinket, nitrogént) is tartalmaz. Dózisa 3–5 l/ha, és a gyümölcs kalciumpótlásán túl 
a termőrügyek képződését is segíti.

A tárolási veszteség csökkentésének másik fontos eleme a tárolóban fellépő betegségek elhárítása, aminek jelentős részét sebparazita gombák okozzák. 
A kórokozók számára fertőzési kaput nyithatnak rovarkártevők, jégverés, a gyümölcsösben végzett munkák is. A tárolási betegségek visszaszorítása érdekében a UPL OpenAg tavaly vezette be pirimetanil és fludioxonil hatóanyagú gombaölő szerét Pomax néven. Használata a szüret előtt egy vagy két alkalommal ajánlott. Élelmezési várakozási ideje 7 nap, munkaegészségügyi várakozási ideje 5 nap.


Biológiai megoldás 
almamoly ellen

Az alma molykártevői közül jelentőségében kiemelkedik az almamoly. A hatékony védekezés alapvető eleme a rajzás követése, a rajzáscsúcsok pontos meghatározása, amihez a szükséges eszközök már rendelkezésre állnak. A védelemhez a UPL OpenAG szakemberei a speciális hatású Carpovirusine készítményt ajánlották az almatermesztők figyelmébe. 
A Carpovirusine hatóanyaga egy almamolyra specializálódott vírus. Használata már az almamoly első nemzedéke ellen javasolt, hiszen a kártevő irtása mellett így egyúttal kíméljük az azonos időben rajzó hasznos rovarokat.

A készítményt felhasználásig fagyasztóban kell tárolni, majd felolvasztás után kijuttatható. A frissen kikelt hernyó már a hámozgatás közben felveszi a vírusrészecskéket, leáll a táplálkozása és elpusztul. A Carpovirusine dózisa 1 l/ha, és 
a készítmény tartalmaz minden adalékot, amely az optimális hatáskifejtéshez szükséges. Tartamhatása 2-2,5 hét, élelmezési várakozási ideje 3 nap.

Az előadások után a bemutató helyszínéül szolgáló intenzív, jéghálóval borított almáskertben tekinthették meg a szép számmal megjelent résztvevők a UPL OpenAG készítményeinek hatását a gyakorlatban is.

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: alma, bemutató, UPL OpenAg
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Öntözésfejlesztési pályázatok

Költségmegtakarítás, környezetvédelem, energiahatékonyság és fenntartható vízgazdálkodás