Folyékony műtrágya kijuttatása

Alá, mellé, fölé: minden helyzetben megoldható a tápanyagpótlás

Magyarországon napjainkban éves szinten mintegy 7 százalékkal kevesebb csapadék hullik, mint 100 esztendővel ezelőtt. A tavasztól őszig tartó gazdálkodási időszakban egyre több a száraz napok száma, ám gyakoribbak az özönvízszerű esőzések is.

Ilyen körülmények között sokkal nehezebb megoldani a növények megfelelő tápanyagellátását, ezért jönnek újra „divatba” a folyékony műtrágyák, illetve a kijuttatásukhoz szükséges speciális gépek.

A folyékony műtrágyák használata már a hatvanas-hetvenes években bevett gyakorlatnak számított a magyar mezőgazdaságban, szélesebb körű alkalmazásukat azonban meggátolta a megfelelő eszközök és technológia hiánya. A savas vagy korrozív szerek ugyanis azonnali bedolgozást igényelnek, jobban igénybe veszik az erőgépeket és munkagépeket, de a szállításuk is körülményesebb a megszokottnál. Az új anyagok és technológiák megjelenésével a legnehezebb akadályok mára elhárultak, illetve a bekövetkezett éghajlati változások is arra kényszerítették a gazdálkodókat, hogy újra a folyékony műtrágyák felé forduljanak. Az időjárási szélsőségek, a növényvegetáció időszakában előforduló száraz időszakok megszaporodásával ezen termékek pozitívumai egyre jobban felértékelődni látszanak.

Az oldott tápanyagok előnyei

Fontos szempont, hogy az oldott állapotú műtrágyák könnyebben felvehetők a növények számára, ráadásul jól pozicionálhatók, a tápanyagok kijuttatása a sor mellé, a gyökérzónához közel történik. Mindez intenzív csírázást, erőteljes gyökérfejlődést eredményez, vagyis a kultúrnövény már a fejlődés kezdeti szakaszában jelentős előnyre tehet szert a gyomokkal szemben. A technológia szerint tervezett szilárd műtrágyák hatóanyaga viszont csak fáziskéséssel jut el az aktív gyökérzónába, és ha a várt csapadék is elmarad, akkor a gazdálkodók már több tonnában mérhető veszteséggel kalkulálhatnak. A kijuttatott, de nem hasznosult hatóanyag természetesen számottevő anyagi kárt jelent, emellett az alultáplált állományból adódó terméshiány is jócskán csökkenti a termelés gazdaságosságát. Extrém esetben a kiszórt szilárd műtrágya vízelvonó szerként működhet, vagyis még a rendelkezésre álló, csekély mennyiségű vizet is elszívhatja a gyökér mellől, ezáltal okozva termésdepressziót.

A folyékony műtrágyák nem csodaszerek, ugyanakkor a kritikus helyzetekben testhezállóbb tápanyag-utánpótlást végezhetünk általuk. A tápelemek aránya igény szerint változtatható, nagyobb hatóanyag-koncentráció érhető el az al­­kalmazásuk révén, és a kalibrálás, majd a kijuttatás is egyenletesebb lehet. Természetesen a folyékony műtrágyáknak is vannak korlátaik, hiszen nem minden elem hozható oldott állapotba, a kör azonban folyamatosan szélesedik, illetve ezzel együtt a hasznosíthatóság is: ma már nemcsak folyékony oldatok és szuszpenziók léteznek, hanem például oldott formájú, a vetéssel egy menetben kijuttatható starter trágyák és más hasonló termékek.

Precíz kijuttatórendszer

Az Agroker Holding Zrt. „Liquid Kit”-nek nevezte el a maga – folyékony műtrágya kijuttatására alkalmas – rendszerét, amely nemcsak tápanyag-utánpótlásra alkalmas, hanem sávvegyszerező is kialakítható belőle, és akár vetőgépen vagy sorközművelő kultivátoron is használható (6-8-12 soros változatokban), sőt talajbaktérium-készítmények kiszórására is alkalmassá tehető. A berendezés lelke a TLT- vagy hidromotoros hajtású, 115 l/p teljesítményű Annovi Reverberi szivattyú, amely márkának egyébként a nyíregyházi központú cégcsoport a legnagyobb magyarországi forgalmazója. Míg a kijuttatóegység a munkagépekre szerelhető, addig a főegységet jelentő, 660 vagy 1100 literes tartály, a vezérlőegység és a szivattyú a traktor mellső hárompont-függesztésén kaphat helyet, ennek hiányában a pótsúlytartón, illetve a munkagép fővázán. A Liquid Kit révén a kijuttatás menetsebességtől függetlenül, számítógépes vezérléssel oldható meg, mégpedig 110–300 l/ha dózisban, de opcióban akár 60 l/ha kijuttatására alkalmas kivitel is rendelhető.

Liquid Kit

Liquid Kit kijuttatórendszer az Agroker Holdingtól

„A traktorfülkében elhelyezett komputerbe gyárilag három különböző dózis van betáplálva, amelyeket a felhasználó az egyéni igényei szerint könnyedén tud változtatni – mondta Pályka Szabolcs, az Agroker alkatrész-kenőanyag üzletágvezetője. – A kezelő ezáltal nagy mozgástérhez jut, hiszen nem kell törődnie azzal, ha az eltérő talajviszonyok miatt esetleg más és más menetsebességgel tud haladni a sorok között. A hektáronként kijuttatott dózis mindig a kívánt értéken marad, ugyanis az automatika folyamatosan hozzáállítja a menetsebességhez, és ezt a ke­­rekek szlipje sem befolyásolja, mert a számítógép külön antennáról kapja a sebességjelet. Az egység a munkagép felemelt állapotában automatikusan kikapcsol.”

Szuszpenziók, baktériumtrá­gyák, illet­ve sorvegyszerezés ese­­­­tén a gépbe adaptált fo­­lyadékkevertető rendszer akadályozza meg a leülepedést, míg a folyékony nitrogénoldatok víztiszta anyagok, tehát nincs szükség a kevertetésükre, így ilyenkor ez egy csappal elzárható az egységen. További praktikus megoldás, hogy az egység képes átszivattyúzni az oldatot a tábla szélére kihúzott pótkocsin lévő tárolótartályból, vagyis a kezelőnek sem a feltöltéskor, sem a kijuttatásnál nem kell a folyékony műtrágyával érintkeznie. Fontos kiemelni, hogy az Agroker által összerakott rendszer egységei, alkatrészei mind képesek ellenállni a savaknak és a korróziónak. Igaz ez a szivattyúra is, de a vezérlőegység tömítései szintén vegyszerállók, a tartály polietilénből készül, az alváz pedig porfestett, vagyis a festék hőkezeléssel kerül rá, így rendkívül ellenálló, korróziógátló réteget képez a vázon. A csövek magas minőségi követelményeknek felelnek meg, és természetesen vegyszerállók, s a bilincseket, kijuttatóegységeket is saválló anyagból gyártják, ezzel biztosítva a berendezés hosszú távú, megbízható működését.

Permetezés és folyékony műtrágyázás egyben

A Farmgép Kft. precíziós permetezőgépei mind alkalmasak folyékony műtrágya kijuttatására is, hiszen a kényes pontokon használt műanyag, saválló és rozsdamentes anyagok ezt lehetővé teszik. A sorba beleillik a Kertitox Revolution 2500/3000 vontatott szántóföldi permetezőgép is, amelyet a tavalyi AGROmashEXPO–AgrárgépShow szakkiállításon gépesí­­­tés kategóriában Hazai Termékfejlesztési Nagy­­­­­­­­­­­díjjal ismert el a zsűri. A típusszám ál­­­­tal is jelzett, 2500 vagy 3000 literes po­­­­lietilén tartállyal felszerelt, 18 vagy 24 méteres szórókerettel rendelkező gép eredetileg növényvédő vegyszerezésre lett kifejlesztve, de a speciális szórófejek révén a karbamid és ammónium-nitrát vizes oldatának számító Nitrosol és más valódi oldatok kijuttatására is alkalmas az eltömődés veszélye nélkül. A hagyományos fúvókákkal kiszórt anyag megperzselheti az állományt, ám az SJ3 vagy SJ7 (azaz három- vagy hétlukú) fúvókák durvább cseppeket készítenek, így azok legördülnek a növényről, nem okoznak benne kárt.

Kertitox Revolution permetezőgép

Kertitox Revolution permetezőgép

A folyékony műtrágya levélre és talajra egyaránt kijuttatható a Kertitox permetezőgépekkel. Ezek a tartályban és a rendszerben is fo­­­­lyamatos keverést, cirkulációt biztosítanak, vagyis nem áll fenn a leülepedés veszélye. A kezelő kényelmét és a precízebb munkavégzést szolgálja, hogy a gép menetsebesség-arányos kijuttatásra és akár szórófejenkénti szakaszolásra is alkalmas. Ebben nyújt segítséget a Vario Select üzemmód, amely garantálja az állandó cseppmérettel történő kijuttatást: ha a gép munkasebessége megnő, akkor a rendszer nagyobb fúvókaméretekre vált át. Kanyarodásnál a Curve Control funkció teszi lehetővé a külső és a belső területeken egyaránt egyenletes adagolást, míg az állandó szórási magasságot a szenzorokkal működő ultrahangos keretszintszabályzás biztosítja.

Vetés tápanyagpótlással

„Manapság egyre többen a vetéssel egy időben juttatják ki a folyékony műtrágyát, s a Farmgép ehhez is tud kínálni 1500 literig terjedő orrtartályrendszert” – hívta fel a figyelmet Gyökös Zsolt kereskedelmi vezető. A Kertitox VA 1000 vegyszeradagolójuk szintén alkalmas lehet a célra, bár ez nem mobil, hanem szivattyúval ellátott fix berendezés, amely az átfolyó öntözővíz-mennyiséghez automatizáltan adagolja a kellő szermennyiséget. Az egy köbméteres polietilén tartály egy kisebb öntözőberendezés anyagellátásához ele­gendő, igény esetén azonban a cég akár nagyobb lémennyiség befogadására ké­­pes tartályt is tud készíteni.

 Kverneland iXtra LiFe fronttartály

Kijuttatás a vetéssel egy menetben: Kverneland iXtra LiFe fronttartály

A Kverneland 2017-ben mutatta be a folyékony műtrágya kijuttatására alkal­mas iXtra LiFe fronttartályt, amely lényegében olyan, mint egy szántóföldi permetező, csak szórókeret nélkül. A ja­­pán Kubota kötelékébe tartozó norvég gyártó először az Optima precíziós vetőgépéhez fejlesztette az új kiegészítőt, ez a kombináció ugyanis garantálja, hogy a ve­­­­tőmagok a megfelelő helyre kerüljenek, és egyidejűleg a szükséges mennyiségű folyékony műtrágyát is megkaphassák. A rendszer leglátványosabb része a traktor orrára szerelt, szűrőkkel, szabályzással ellátott fronttartály, és ott található az egység lelkének számító, hidromotorral meghajtott, német gyártmányú, 200 l/p teljesítményű Alltech membrándugattyús szivattyú is. Az erőgép mögé kerülő kijuttatóegység felszerelhető vetőgépre, sorközművelő kultivátorra, de lényegében bármilyen más munkagépre is, és a Kverneland (igazodva a gazdálkodók egyedi igényeihez) 4–18 darab, elektromosan vezérelt, szakaszolható szelepet biztosít a rendszerhez. ISOBUS-os gépről lévén szó, a folyékony szert elvezető cső mellett egy kommunikációs vezetéket is hátravisznek, amely soronként szabályozza az elosztószelepeket. Van hátul egy nyomásmérő óra is, illetve egy nyomóági szűrő, ezeken halad keresztül a folyadék, a szakaszolófúvókák pedig értelemszerűen a rendszer legvégén helyezkednek el.

Talajba, talajra vagy levelekre

A Kverneland eredetileg a folyékony mű­­trágya kijuttatásához fejlesztette ki speciális fronttartályát (erre utal a LiFe név is, amely a Liquid Fertilizer, vagyis folyékony műtrágya kifejezés rövidítése), de a sorműtrágyázás mellett – másodlagos funkcióként – akár vetéssel egy menetben végrehajtott sávpermetezésre, illetve mechanikus gyomirtással egy menetben kivitelezett sorpermetezésre, esetleg ta­­lajbaktérium-készítmények kijuttatására is alkalmas talajműveléskor. Igény szerint a talajba, a talajra vagy a levélzetre juttathatjuk ki a szereket, s mivel a szivattyú képes az anyag megkeverésére, így a kiülepedéstől sem kell tartani. Az iXtra LiFe ugyanolyan komponensekből – porfestett, rozsdamentes elemekből – épül fel, mint egy szántóföldi permetező, így az ellenállósága és hosszú élettartama is garantált.

Kverneland iXtra LiFe fronttartály

Az iXtra LiFe fronttartály 1100 liter névleges térfogatú

Az 1100 literes névleges tartálytérfogat révén egyszerre 5–25 hektárnyi területen oldható meg a tápanyag-kijuttatás, bár ez az érték természetesen szertől és dózistól függően változhat. „A rendszer automatizálható, ahová például már juttattunk ki műtrágyát, ott a szakaszok lekapcsolása önműködően megtörténik, de az egység differenciált kijuttatásra is alkalmas, így takarékos, költséghatékony termelést tesz lehetővé” – emelte ki Pin­tácsi László, a Kverneland Group Hungária Kft. termékfelelőse.

Az iXtra LiFe fronttartály úgynevezett master and slave rendszerben dolgozik az Optima precíziós vetőgéppel, ami azt jelenti, hogy ahová maglehelyezés történik, ott folyékony műtrágya is kerül a talajba. A két gép feladatvégzés közben kommunikál egymással, munkájukat egyetlen monitoron lehet figyelemmel kísérni, s a kombinációban a vetőgép tekinthető a főgépnek, hiszen ez irányítja a fronttartályt. Megoldható az is, ha az iXtra LiFe egységet a már meglévő, más márkájú vetőgépükkel szeretnék használni a gazdálkodók, bár ebben az esetben a két gép nem köthető össze, vagyis külön dolgoznak. Ilyenkor egy licenckulcsot is meg kell váltani ahhoz, hogy az egység precízen végezhesse feladatát az elkészített kijuttatási térkép alapján, viszont ekkor is képes szakaszolásra, az átfedések elkerülésére, vagyis biztosítja mindazokat az előnyöket, amelyek megvalósítását célul tűzték ki a fejlesztők.

Folyékony műtrágya kijuttatása

A kijuttatás mechanikus gyomirtással egy menetben is történhet

Sorközműveléssel egy menetben

A kecskemét-hetényegyházi Omikron Kft. 2015-ben kezdte el gyártani folyékonyműtrágya-szóró adapterrel felszerelt sorközművelő kultivátorát. A Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton prémium oklevéllel elismert termék tökéletesen alkalmas arra, hogy az egyre szélsőségesebbé váló időjárás, a mind szárazabb nyári hónapok kedvezőtlen hatásait tompítsa. Az ORS–6/3 FM és ORS–8/3 FM típusjelű (vagyis 6, illetve 8 sor egyszerre történő művelésére alkalmas) gépek az oldott állapotú műtrágyát egyrészt levélre tudják kijuttatni, így érve el gyors hatást, de akár talajba is, takarást biztosítva számára a párolgási veszteség minimalizálása érdekében. Különlegesség, hogy a talajba juttató, valamint lombtrágya-szerelvényezés akár egyszerre is a munkagépekre kerülhet, így átszerelés nélkül változtathatunk a tápanyag-utánpótlás módján. A lombtrágya-szerelvényezés ráadásul állítható magasságú lehet, a 30–80 centiméter közötti tartomány révén pedig a sorköz gyomirtása, illetve a növény lombtrágyával történő permetezése egyaránt elvégezhető. A kijuttatott mennyiségek számítógéppel, sebességarányosan vezéreltek, visszajelzést adva a pillanatnyi átfolyásról, de a szükséges dózis kézzel akár menet közben is állítható.

fmomikron 1 min

A kijuttatott mennyiség számítógéppel, sebességarányosan vezérelt

A folyékonyműtrágya-szóró 600 vagy 1000 literes, nagy szilárdságú műanyag tartályt kapott, s ezek rotációs öntéssel készülnek, amelyek nagyfokú ellenállást tanúsítanak kopás és más külső mechanikai hatások ellen. A P–100 membránszivattyú nemcsak a kijuttatáshoz szükséges, de a feltöltésre is alkalmas. A szívóágon szívószűrő biztosítja a tisztítást, a beállí­tott mennyiséget nyomás- és mennyiségszabályzó egység felügyeli, a vezérlést pedig Bravo180 S komputer végzi, amelynek memóriájában 10 különböző, a felhasználó igényeinek megfelelő dózis tárolható. A kijuttatott mennyiség 30–420 literig terjed hektáronként.
„Az Omikron Kft. két helyszínen végzett alaposabb felmérést, és a tapasztalatok szerint 25-30 százalékos termésátlag-növekedés érhető el a géppel, még száraz időjárás esetén is” – mondta Gubacsi Melinda reklámmenedzser. A különböző gépváltozatokon a kifolyóágak csepegésgátlóval vannak felszerelve, így minimalizálható a szerveszteség. Ezt szolgálja az is, hogy a kultivátor kerekén elhelyezett jeladó révén a rendszer érzékeli, ha a munkagép megáll, és ilyenkor a kijuttatás is szünetel.

sorközművelő kultivátor

Folyékonyműtrágya-szóró adapterrel felszerelt sorközművelő kultivátor az Omikrontól

Az Omikron Kft. tapasztalatai szerint egyre növekszik az igény a folyékony műtrágyák kijuttatására alkalmas gé­­pek iránt, amelyek nemcsak pontosabb, egyenletesebb és hatékonyabb munkavégzésre képesek, de a csa­padékmentes időszakokban lényegében az egyetlen jól használható eszközök az eredményes tápanyag-utánpótláshoz.

 

A folyékony műtrágyák nem csodaszerek, ám a kritikus helyzetekben testhezállóbb tápanyag-utánpótlást végezhetünk általuk.

Szerző: AgrárUnió

Tags: lombtrágya, tápanyagpótlás, kijuttatórendszer

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom