Hirdetés
Két óriás, ha egyesül – Mind több döntés születik társadalmi nyomásra

Két óriás, ha egyesül – Mind több döntés születik társadalmi nyomásra

Növényvédelem - 2017.12.26

Az agrárvegyiparban és vetőmagtermelésben érdekelt két nagy óriásvállalat, a német Bayer és az amerikai Monsanto 2018 első negyedévének végére alighanem megkapja az uniós engedélyt is az összeolvadásra. Addig azonban versenytársakként dolgoznak, így jövőre még közös csomagajánlatokra sem számíthatnak tőlük a gazdálkodók.

A felvásárlás után a termékkínálat részben megváltozik, ám a létrejövő új gigacég továbbra is tiszteletben fogja tartani Magyarország (és az EU jelentős részének) deklarált GMO-mentességét. Minderről Tora Péterrel, a Bayer Crop Science idén kinevezett új üzletágvezetőjével beszélgettünk.

Csak 2018 után lesz változás

 – A Bayer felvásárlási ajánlatát 2016 szeptemberében fogadta el az amerikai Monsanto. Az üzlet véglegesítése még várat magára, a gazdák viszont leginkább arra kíváncsiak, mi lesz a Roundup totális gyomirtó szerrel és a többi jól ismert, széles körben használt termékkel.

 – A felvásárlás még valóban folyamatban van, és csak akkor fog megvalósulni, ha a versenyhivatalok jóváhagyják. 
A Bayer a világszerte illetékes mintegy harminc hatóság csaknem mindegyikéhez nyújtott be kérelmet, és ezek több mint harmadától már meg is kapta az engedélyt. Az európai versenyhivatal döntése 2018 első negyedévének végén várható, tehát minden Monsantóval kapcsolatos tervről csak ezután lesz értelme beszélni. 
A Roundup az ő termékük, az ebben lévő glifozát hatóanyag engedélyét pedig épp a napokban, november végén öt évre megújította az Európai Bizottság. Egyfajta kompromisszumos megoldás született, hiszen 10-15 esztendőre is meghosszabbíthatták volna, bár olyan tagállam is akadt, amely ragaszkodott a három évhez. Különös, hogy egyre több döntés születik társadalmi nyomásra, ráadásul ezeknek nem mindig van tudományos megalapozottságuk. Korábban a neonikotinoidok, most pedig a glifozát esetében is ez történt. Magyarország egyébként az ötéves hosszabbításra voksolt, a vitát pedig 
a korábban ingadozó Németország döntötte el. Az előző szavazásnál még tartózkodott, most azonban ő is jóváhagyta az öt évet.


Maradnak 
a közkedvelt csomagok

 – A Monsanto felvásárlásával olyan partnerrel lépnek fúzióra, amelynek nem egyöntetűen pozitív a megítélése a világban.

 – A névnek Európában, különösen a kontinens nyugati felében valóban rossz a csengése, egyrészt a génmódosított (GMO) vetőmagok, másrészt a glifozát hatóanyag miatt. Ugyanakkor az éremnek van egy másik oldala is, hiszen a gazdák például szeretik a Dekalb kukorica-vetőmagokat, ezek Magyarországon is listavezetőnek számítanak, míg az Egyesült Államokban a Monsantót egyértelműen 
a legnagyobb és legelismertebb vállalatok közé sorolják. Összetett tehát a dolog, a Bayer pedig nagyon hosszú távban gondolkodva döntött a felvásárlás mellett. A vélemények az idők során alighanem jelentősen változni fognak.

 – Milyen csomagajánlatokkal lepik meg 2018-ban a termelőket? Ezen a téren máris várható lesz valamiféle együttműködés 
a Monsantóval?

 – Jövőre a Propulse gombaölő szerünket a Biscaya rovarölő szerrel együtt fogjuk ajánlani, Flora Pack csomagban, repcéhez és napraforgóhoz, 15 hektárra való kiszerelésben. Ezenkívül természetesen az összes eddigi technológiai csomagunk hozzáférhető lesz. 2018-ban még nem alakítunk ki a Monsantóval közös csomagajánlatot, pillanatnyilag ugyanis – minden történés ellenére – versenytársakként dolgozunk. Ha időközben jóvá is hagyják a felvásárlást, az már nem fogja megváltoztatni a jövő évi mezőgazdasági szezont. A két cég termékei jövőre tehát még biztosan egymás mellett fognak futni, nem lehet csomagajánlatban kínálni őket.

 – Továbbra is a kukoricára, kalászosokra, repcére koncentrálnak majd, vagy jobban odafigyelnek a kisebb kultúrákra is?

 – Biztos vagyok benne, hogy a nagy kultúrák maradnak a középpontban, hiszen ezek adják a forgalmunk zömét, nagyjából 80 százalékát. Ezek mellé mindenképp fölzárkózik azonban a napraforgó, amely egyre fontosabb nemcsak idehaza, de a környező országokban, Romániában, Bulgáriában, Ukrajnában, Szerbiában is. Összesen közel nyolcmillió hektár napraforgóról van szó, amit mi sem hagyhatunk figyelmen kívül. Foglalkozunk a kis kultúrákkal is, mivel azonban egy termék engedélyeztetése nagyon összetett és nehéz folyamat, mindig azok lesznek prioritásban, amelyek keresettebbek, így üzletileg megtérülőbbek.

Ami az egyesülés után várható

 – A cukorrépa tekintetében is meghatározóak, bár jelenleg ez egy kisebb piacot jelent.

 – Izgalmas kultúráról van szó, amely abból a szempontból különleges, hogy egészen a közelmúltig termelési korlátok voltak érvényben az Európai Unióban. Az uniós csatlakozás 2004-ben azt is jelentette Magyarország számára, hogy egy kivételével bezárták az összes cukorgyárat. A vetésterület jelentősen csökkent, és már aligha tud visszakapaszkodni 
a korábbi 100–120 ezer hektáros szintre, bár némi növekedésre számíthatunk. Vannak cukorrépához való termékeink, leginkább gyomirtó szereink, hiszen ezeknek a legnagyobb a piacuk, illetve mellettük gombaölő és rovarölő szereket is kínálunk. Összességében annyit ígérhetek, hogy a hagyományos termékeink továbbra is jelen lesznek, vadonatúj szerek azonban nem kerülnek piacra.

 – Vetőmagból népszerű őszikáposztarepce-hibrideket is kínálnak. A felvásárlás után 
a kínálat bővülésére kell számítanunk ezen a téren?

– Több szempontból is jó a kérdés. Egyrészt azért, mert ha a felvásárlást jóváhagyják, akkor a kínálatunk szűkülni fog. Már korábban bejelentettük ugyanis, hogy kedvező döntés esetén a repcevetőmagjainkat a szója- és gyapotvetőmagokkal együtt eladjuk a BASF-nek. Másrészt viszont a Monsantóval kukorica-, repce-, szója- és zöldségvetőmagok érkeznek, vagyis ezek továbbra is elérhetők lesznek nálunk, ám erről csak jövőre tudunk többet mondani.

Elfogadják a GMO-mentességet

 – November második felében érkezett a hír, hogy kormányzati kapcsolatokért és kommunikációért felelős vezetőt nevezett ki 
a Bayer Hungária Kft. Ez azt is jelenti, hogy esetleg a GMO magyarországi engedélyeztetése mellett is kampányolni fognak?

 – A génmódosított termékekre vonatkozó előírások nagyon szigorúak az EU-ban, ezért csupán néhány országban termesztenek GMO-növényeket. Ezt természetesen a Bayer is figyelembe veszi, és betartja a vonatkozó szabályokat. Ugyanakkor nem szabad elsiklani afölött, hogy a világ más tájain bizonyos kihívásokra – a növekvő népesség és a csökkenő eltartóképesség problémájára, az elegendő fehérjebevitel igényére, a klímahatásokra – a GMO sokszor jó válaszokat ad. Magasabb, stabilabb termésátlagokat lehet általa elérni, ami Afrikában például megoldást jelent az éhezésre. Magyarországon azonban a világon egyedülálló módon az alaptör-
 vény is rögzíti a GMO-mentességet, amit mi is elfogadunk és tiszteletben tartunk. Az új munkatársi pozíció tehát nem ennek a megváltoztatására szolgál. A Bayer egyszerűen elért egy olyan méretnagyságot, amikor az üzletágak már nem tudnak külön-külön foglalkozni a kommunikációval, hanem kell egy közös koncepció és egy azt összefogó személy.

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: Bayer, GMO, vetőmag, Monsanto, vetőmagtermelés, agrárvegyipar
Kiemelt hírek