TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
BIOMIN Sertés Fórum 2016 – Lehet sertést nevelni antibiotikum nélkül?

BIOMIN Sertés Fórum 2016 – Lehet sertést nevelni antibiotikum nélkül?

Állattenyésztés - 2017.01.05

A fogyasztók, így az élelmiszer-feldolgozó ipar részéről is egyre nagyobb a piaci igény, hogy a boltban vásárolt sertéshús minél kevesebb gyógyszert, vegyszert tartalmazzon. A BIOMIN Magyarország Kft. ennek apropóján szervezte meg legutóbbi szakmai napját, amelyen 
azt tekintették át, hogyan és mivel lehet kiváltani 
a sertéstartásban az antibiotikumokat.

jakabJakab Gábor
igazgató

 

A BIOMIN Magyarország neves hazai és külföldi előadókat hívott meg szakmai napjára, amelyet november 30-án Budaörsön tartottak. Jakab Gábor, a BIOMIN Magyarország Kft. igazgatója szerint napjainkban különösen aktuálissá vált, hogyan lehet az antibiotikumokat kiváltani, mert egyre nagyobb erre a piaci igény. A BIOMIN-nál már harminc éve elkezdtek azon dolgozni, hogyan lehet például bioanyagok használatával, antibiotikumoktól mentesen menedzselni a sertéstartást.

gerhard

Gerhard Galsterer
régióigazgató

 

Gerhard Galsterer, a BIOMIN GmbH régióigazgatója köszöntőjében arról beszélt, hogy miközben az állományokat mentesíteni kell a fertőzésektől, azt minél kisebb arányú antibiotikum-használattal kellene elérni. Az igazgató szerint a BIOMIN termékei számos megoldást biztosítanak a sertéstartók számára, akik így a felelős antibiotikum-használat mellett csökkenthetik az állatoknak adott dózisok nagyságát, gyakoriságát.

 

Higiénia mindenekelőtt!

abonyiDr. Abonyi Tamás
állatorvos

 

A sertéstelepeken a tartási és a takarmányozási tényezők mellett a fertőző betegségek, így vírusok, baktériumok és paraziták miatt bélgyulladás alakulhat ki az állományokban. Dr. Abonyi Tamás állatorvos, a NÉBIH Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának (ÁDI) vezetője előadásában arra mutatott rá, hogy az egyes emésztőszervi megbetegedések gyengébb termelési eredményekhez, a genetikai képességtől elmaradó termelési mutatókhoz vezethetnek. A szakember szerint sokszor nem látható tünetek okozzák a problémákat. Ezek elkerüléséhez alapfeltétel a szigorú higiéniai menedzsment, a behurcolás megakadályozása, a mentesítés, majd indokolt esetben az antibiotikum-használat.

Az immunrendszer gyengítői

simoneSimone Schaumberger
menedzser

 

Vannak sajnos olyan esetek, amikor a takarmány különféle méreganyagokkal fertőzött. Ilyen lehet a gyulladáskeltő hatású mikotoxin és endotoxin. A témát Simone Schaumberger, a BIOMIN Gmbh ausztriai mikotoxinkockázatkezelés-me-nedzsere boncolgatta a fórumon. A szakember előadásában bemutatta, hogy e két toxin jelenléte negatív hatással van az emésztőrendszerre. A mikotoxinok gyulladásos választ indukálnak a bélrendszerben, ezáltal károsodnak a bélhámsejtek, ami gátolja a tápanyagok megfelelő felszívódását. A csökkent tápanyag-hasznosítás gyenge növekedést eredményez, ami gazdasági veszteséget okoz az állattartóknak. A mikotoxinok és endotoxinok hatással vannak az immunrendszerre is: 
a fertőzött állatok fogékonyabbak lesznek a fertőzésekre, ez krónikus fertőzések fellobbanásához, a vakcinák és gyógyszerek hatékonyságának csökkenéséhez vezet.

Simone Schaumberger prezentációjában felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy a BIOMIN-nak van olyan terméke, amely teljes védelmet nyújt a mikotoxinok ellen. A Mycofix® terméksor ötödik generációja nemcsak EU-engedélyezett bentonitot tartalmaz, amely szelektíven megköti a köthető mikotoxinokat, valamint az endotoxinokat, hanem a biotranszformációt is alkalmazza a toxicitás megszüntetésére. A szabadalmaztatott speciális enzimek és biológiai összetevők egyedülálló kombinációja átalakítja a mikotoxinokat nem mérgező és környezetre biztonságos származékokká az állatok emésztőrendszerében. 
A BIOMIN kínálatában elérhető FUMzyme® a legelső tisztított enzim, amely specifikusan és visszafordíthatatlanul elbontja a fumonizineket nem toxikus formává.

Jó hatású takarmánykiegészítők

anitaAnita Urbańczyk,
szaktanácsadó

 

Megfelelő, okszerű takarmányozással és takarmánykiegészítők használatával sokat tehetünk azért, hogy egészségesebb állományunk legyen. Anita Urbańczyk, 
a BIOMIN GmbH európai sertés-szaktanácsadója az egészséges bélrendszerhez és a csúcsteljesítményhez szükséges takarmányozás témakörét járta körbe.

A genetikai szelekció megváltoztatta 
a kocák reprodukciós teljesítményét: megnőtt az élve született malacok száma, nőtt a tejtermelés, nőtt a választási súly és a választott malacok száma is, növekedett a kocaforgó átlaga, ami rövidebb szoptatási időt és gyorsabb újbóli termékenyítést hozott magával. Anita Urbanczyk úgy véli, a korrekt takarmányformulázás alapfeltétele a kocák megfelelő produktivitásának. A szakember felhívta a figyelmet egy „elfelejtett tápanyagra”, az ivóvízre is. Az elégtelen vízfelvétel ugyanis csökkenő takarmányfelvételt, tejtermelést és testtömeg-gyarapodást, túlmelegedést okozhat, a rossz minőségű ivóvíz pedig kaput nyit a kórokozóknak.

A nem megfelelő mennyiségű takarmányfelvétel negatív hatással van a szoptató kocák tejtermelésére, ami visszaveti a malacok napi testtömeg-gyarapodását, kisebb választási súlyt, azaz a hizlalás végéig tartó gyenge termelési mutatókat eredményez. Mindez a kocáknál ivarzási zavarokat, az ovulációs ráta romlását okozza.

A szaktanácsadó szerint ahhoz, hogy egészséges sertésállományunk legyen, nagyon fontosak a takarmánykiegészítők. A fitogének (például Digestarom) hozzájárulnak a megfelelő takarmányfelvételhez és tejminőséghez. A savak (pél-dául Biotronic) szintén a kiegyensúlyozott takarmányfelvételt, a takarmány minőségének javulását és a pufferkapacitás csökkentését szolgálják. A mikotoxin-kockázat kezelésében alkalmazott termékek (például Mycofix) jobb termelékenységet, magasabb fertilitást biztosítanak. 
A malacok életképessége és a jobb alomminőség érdekében érdemes L-karnitint is adni az állatoknak. A vemhes és szoptató koca takarmányozása során alkalmazott L-karnitin hozzájárul a kocák termelékenységének javításához – állítja Urbańczyk –, mert növeli az élve született malacok számát (+0,5 malac/alom), nagyobb születési és választási súlyt eredményez. Növeli továbbá az izomrostok mennyiségét, aminek köszönhetően magasabb színhúskihozatal érhető el, illetve kevesebb a láb-végprobléma is.

Preventív szemlélet kell

ozsvariDr. Ózsvári László
tanszékvezető

 

A sertéstartás végső célja minél nagyobb gazdasági haszon elérése, ám egy beteg állomány komoly veszteségeket okozhat a vállalkozásoknak. Dr. Ózsvári László tanszékvezető egyetemi docens (Állatorvostudományi Egyetem) a sertésbetegségek okozta gazdasági veszteségekről tartott előadást, és többek között az elmaradó haszonról (rejtett veszteség) beszélt, amely a csökkent termelés miatti bevételkiesésből származik. Az állományszintű betegségek által okozott veszteségek minimalizálásához preventív szemléletre van szükség. Az állat-egészségügyi menedzsment színvonalának emelésével szerinte sokat javíthatunk a telep jövedelmezőségén. Ezt egyfajta befektetésnek kell tekinteni, amelynél a befektetett tőke megtérülése 200–600 százalékos, átlagosan 300 százalékos is lehet.

Stratégiák kombinációja

Záró előadásként újra Anita Urbańczyk lépett a közönség elé, és arról beszélt, hogy a sertések teljesítménye hogyan fokozható antibiotikumok nélkül. Néhány éve több európai ország önkéntes programot indított a sertéstartásban használatos antibiotikumok mennyiségének csökkentésére.

Franciaországban a program hatására 25 százalékkal sikerült csökkenteni az antibiotikum-használatot öt év alatt. Anita Urbańczyk szerint a lehetséges alternatív stratégiák közül fontos a jól kiegyensúlyozott takarmány és jó minőségű alapanyagok használata és a magas minőségű vitaminok és ásványi anyagok alkalmazása. Hasznos a takarmány savanyítása, fitogének, probiotikumok, prebiotikumok, enzimek, immunstimulátorok használata, illetve az előadó szerint kiemelten fontos az egyes stratégiák kombinációja.

 

 




Szerző: Tóth Krisztina Agrárunió

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Sok az idős és kevés a nő jelenleg a hazai agráriumban

A mezőgazdasági irányítók harmada már 65 éves vagy idősebb, valamint 10-ből mindössze 3 nő. A korosztály öregedő, a ...