Hirdetés
Bayer-megoldások a napraforgó és a repce betegségei ellen

Bayer-megoldások a napraforgó és a repce betegségei ellen

Növényvédelem - 2017.12.25

Az olajos növények – kiemelten az őszi káposztarepce és a napraforgó – egyre jelentősebb szerepet kapnak a hazai vetésszerkezetben, és a területnövekedés mellett a termelés színvonala is emelkedést mutat.

A hibridekben rejlő terméspotenciál azonban a jelenleginél jobban kiaknázható lenne, ha olyan terméscsökkentő tényezőket, mint a kórokozók, még hatékonyabban ártalmatlanítanánk. Ehhez kíván hozzájárulni a Bayer Crop Science gombaölő szeres technológiájával, amely a Propulse készítmény felhasználási engedélyének kiterjesztésével tovább bővült.

A repce- és napraforgó-kórokozók elleni komplett védelem bemutatását tűzte ki célul a Bayer november végi rendezvényein, amelyeket négy helyszínen: Bikalon, Sárváron, Hajdúszoboszlón és Kecskeméten tartott meg. Emellett hallhattak 
a rendezvények résztvevői az olajnövények piaci helyzetéről, illetve a Bayer jövőbeni stratégiájáról, üzletpolitikájáról is.

A Bayer megoldásokat kínál

A rendezvény megnyitójában Tora Péter, a Bayer Hungária Kft. Crop Science üzletágának vezetője köszöntötte a résztvevőket. Előadásában áttekintést adott a Bayer elképzeléséről a jövő mezőgazdaságát illetően. Szó esett a Bayer és a Monsanto egyesülésének várható megvalósulásáról, az új óriásvállalat szerepéről, pozíciójáról a világ mezőgazdaságában.

A Bayer világszerte 241 leányvállalattal rendelkezik, és közel százezer embert foglalkoztat. Éves forgalma eléri a 35 milliárd euró értéket, aminek 28%-át teszi ki 
a Crop Science üzletág. A Monsanto felvásárlásával a mezőgazdasági termékek részaránya jelentősen megnő a vállalaton belül, és meg fogja közelíteni az 50%-ot. Az egyesülés ezenfelül azt is jelenti, hogy még hatékonyabb innovációra nyílik lehetőség, amit a fenntarthatóság szolgálatába kívánnak állítani. Éppen ezért 
a Bayer nemcsak termékeket, hanem megoldásokat is kínál a termelők számára, amivel hozzájárul a biztonságos és hatékony növényvédőszer-használathoz, a fenntartható termelés megvalósulásához. Egyre nagyobb figyelmet fordítanak a precíziós gazdálkodás elterjesztésére, tökéletesítésére, ami a növényvédelemben a kemikáliák felhasználásának csökkenését eredményezheti. A precíziós gazdálkodás nagyban hozzájárulhat a termelés hatékonyságának növeléséhez, amire szükség is lesz a Föld 2050-ig 9 milliárdra növekvő lakosságának ellátásához.

A Bayer és a Monsanto egyesülésének aktualitásaival kapcsolatban Tora Péter elmondta, hogy a felvásárlás egyelőre versenyhivatali elbírálás alatt áll, amiben 2018 elején várható döntés, így egyelőre a két cég külön, versenytársként dolgozik. A pozitív elbírálást követően kezdődik el az együttműködés, majd az egyesülés folyamata.


Levél nélkül 
a napraforgónak sem megy

A napraforgó és a repce kórtani helyzetét összegezte dr. Zsombik László, a Debreceni Egyetem tudományos főmunkatársa. Előadásában kitért a főbb betegségek alakulására az elmúlt években, kártételük jellegére, az eredményes védekezés alapelveire.

A napraforgón számos szár-, levél- és tányérbetegség okozhat érzékeny veszteségeket, amelyek közül a fehérpenészt „vezérbetegségként” jellemezte az előadó. A kórokozó primer tünete, 
a szártőrothadás általában 3-4 százalékos előfordulású, de kiindulási alapot jelent a szárközépi foltosságok kialakulásához, ami már 20-30 százalék veszteséget is eredményezhet, és rengeteg fertőző anyaggal terheli meg a talajt. A védekezés során tehát ennek a megelőzésére kell a legnagyobb figyelmet fordítani. A szár mellett a tányéron is látványos kártételre képes a kórokozó, így nem véletlen, hogy a napraforgó védelmének egyik sarokpontja.

Az előadó a rendszeresen fellépő betegségek között jellemezte a fómás és az alternáriás szárfoltosságokat. Sokan lebecsülik ezeknek a kórokozóknak a jelentőségét, pedig több szárfolt esetén már jelentkezik a terméscsökkentő hatásuk. Dr. Zsombik László a szárfoltosságokat illetően arra is emlékeztetett, hogy minden egyes folt egy levél elvesztésével jár. Ha a növény idejekorán jelentős levélveszteséget szenved, az a termőképesség csökkenéséhez vezet, hiszen más növényekhez hasonlóan a produkcióhoz a napraforgónak is levelekre van szüksége.

Az utóbbi évek terjedő betegsége a hamuszürke szárkorhadás, amely elsősorban a száraz évjáratokban okoz hervadásos tüneteket és kényszerérést. Mellette azonban meg kell említeni egy másik – egyelőre kevésbé elterjedt – hervadásos betegséget is, a verticilliumos hervadást, amely inkább csapadékos évjáratban érezteti a hatását.

A kórokozók elleni védekezéssel kapcsolatban az előadó kiemelte a megelőzés jelentőségét, ami a gombaölő szerek alkalmazásánál is a preventív kezeléseket jelenti. Az utóbbi években a betegségek későbbi fellépése jellemző, így rendszerint az első kezelés is későbbre tolódik 
a 6–8 levélpáros állapotról. A szárbetegségek elleni védelem egyre általánosabbá válik a termelők körében, a tányér védelmét azonban már kevesebben végzik el. Pedig a kétkezeléses technológia minden évben megtérül – hangsúlyozta az előadó.

A repcére végig figyelni kell

Dr. Zsombik László a repce legjelentősebb betegségei között a fómás levél- és szárfoltosságot, a fehérpenészt és az alternáriás betegséget emelte ki.
A fóma lappangó betegség, amely 
a teljes tenyészidőszakban jelen van. Ellene az őszi regulátoros kezelés védelmet ad a fiatal növénynek, de a védekezések sorából nem hagyható ki a kora tavaszi gombaölő szeres kezelés sem, amely nagy jelentőségű a fómás fertőzés megállításában. A fehérpenész elleni gombaölő szeres védelemben meghatározó a virágzás első harmadában elvégzett kezelés. Ennek elmulasztásával a becőkötés időszakában nagy kárt okozhat ez a betegség, ezért intenzív termesztésben nem hagyható ki a védekezésnek ez a lépése. A virágzásban elvégzett permetezés a fehérpenészen túl a becő alternáriás betegsége ellen is védelmet ad.


Propulse – 

az olajosok egészségére

A repce növényvédelmi technológiájának már négy éve eleme a Propulse gombaölő szer, amely 2017-től további növényekben, köztük a napraforgóban is felhasználási engedélyt kapott.

A Bayer innovatív terméke így az olajosok védelmének egyik általánosan használható, igen perspektivikus készítményévé vált. Ennek apropóján a Propulse gombaölő szer fontosabb tulajdonságait Perényi Marianna és Csorba Csaba foglalta össze.

A Propulse a Bayer két saját fejlesztésű hatóanyagának, a fluopiramnak és 
a protiokonazolnak a kombinációja. A két hatóanyag mind a repce, mind a napraforgó betegségei ellen egymást kiegészítő és megerősítő hatással rendelkezik, és teljes körű védelmet ad a jelentősebb kórokozókkal szemben. Gombaölő hatásán túl erőteljes zöldítő hatással bír, ami hozzájárul a hibridekben rejlő terméspotenciál maximális kiteljesedéséhez. A fluopiram és a protiokonazol eltérő hatásmódú, ami csökkenti a fungicidrezisztencia kialakulásának veszélyét.

A készítmény fizikai tulajdonságait illetően az előadók elmondták: a Propulse formulációja jól oldódó szuszpo-emulzió. Nem illékony, kiváló esőállóságú és UV-stabil, azonnali és tartós gombaölő hatást is kifejt. A növénybe jutva a hatóanyagok részben felhalmozódnak a levélben, ezzel védelmet nyújtanak a később bekövetkező fertőzésekkel szemben, másrészt szállítódnak az edénynyalábokban, így a növény más részeibe is eljutnak. A levélben akropetálisan és transzlaminárisan is mozognak, ezért ott is védenek, ahol nem érte a levelet a permetlé.

A Propulse felhasználását napraforgóban és repcében az alábbiak szerint ismertették az előadók:

• 
Napraforgóban – levél- és szárbetegségek ellen – az első kezelés 6–8 levélpáros és csillagbimbós állapot között esedékes a fertőzésre hajlamosító tényezők, illetve a műszaki feltételek függvényében. A tányér védelmét szolgáló második kezelést csillagbimbós állapottól a virágzás végéig javasolt elvégezni.
• 
Repcében az őszi és kora tavaszi kezelésekhez a Folicur Solo és a Tilmor gombaölő szerek szerepelnek a Bayer ajánlatában, a Propulse megfelelő időzítése pedig 30%-os virágzásban van. Ez az az időszak, amikor elkezdődik az elsőként nyílt virágokról a sziromhullás. A levelekre tapadó szirmok nedves körülmények között segítik a fehérpenész aszkospóráinak csírázását, így a fertőzésnek a jól időzített kezeléssel ilyenkor lehet leginkább elejét venni.

A Propulse-kezelések idején már a repce és a napraforgó is fejlett állománnyal rendelkezik, ezért a jó fedettség eléréséhez a permetlé mennyiségét, a menetsebességet megfelelően kell megválasztani. A Propulse kombinálhatóságát illetően az előadók megjegyezték, hogy a készítmény más növényvédő szerekkel általában jól keverhető, tapadásfokozó hozzáadása pedig nem indokolt.

A Propulse-kezelések eredményességét a rendezvényen számos vizsgálat bemutatásával demonstrálták. Az eredmények arról árulkodnak, hogy a gombaölő és zöldítő hatással rendelkező Propulse használata a kórokozók erősebb és mérsékeltebb fertőzési nyomása mellett is kifizetődő. A kezelések megtérülését tovább növeli, hogy 2018-tól a Propulse gombaölő szer és a Biscaya rovarölő szer a 15 hektáros Flora Pack csomagban kedvezményesen elérhető lesz.

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: Bayer, Propulse, gombaölő szer, repce, növényvédő szer, napaforgó, olajos növény, őszi káposztarepce
Kiemelt hírek