TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
A növénytermesztők fekete éve

A növénytermesztők fekete éve

Hírek - 2023.07.12

Javában zajlik a betakarítás, a tavalyinál lényegesen kedvezőbb időjárásnak köszönhetően a hozamok ugyan magasabbak, mint az aszály sújtotta 2022-es évben, de jelentősen elmaradnak az előzetes várakozásoktól.

A növénytermesztők fekete éve

Nem csak a termésmennyiség okoz most csalódást sok termelőnek, hanem a piaci helyzet is.

Miközben a termelési költségeik rendkívüli módon megugrottak, addig a termények felvásárlási árai az idei évben kevesebb mint a felére zuhantak. A gazdálkodók e miatt, még az átlagosnál jobb terméseredmények mellett is, csak veszteséget termelnek. Ez sajnos minden meghatározó növény esetén igaz. Például a búzatermesztőknél - még átlag feletti termésátlag mellett is - a ráfizetés mértéke meghaladhatja a 100.000 forintot hektáronként.

A hazai felvásárlási árak - melyek hosszú időn keresztül lekövették az európai tőzsdei árakat – idén elszakadtak ettől a trendtől, Magyarországon irreálisan alacsony, az uniós áraktól 30-40%-al alacsonyabb árszintek alakultak ki. Ráadásul még ezen az áron is alig van kereslet a hazai gabona iránt, az uniós piac telítődött az ukrán gabonával. (Hiába nem lehet Magyarországra beszállítani búzát, a felvevőpiacainkra zavartalan az áruszállítás.)

Hatalmas baklövés volt a kormányzat részéről a tavaly bevezetett export bejelentési kötelezettség, mivel akadályozta a piaci kapcsolatokat, a szerződések teljesítését. Ennek következtében pedig fontos piacokat vesztettünk, amelyeket a mai napig nem sikerült visszaszerezni. Ha nincs piac, nem lehet hol eladni a gabonát.

Ha nem lehet eladni, raktározni kell, a raktárak egy része pedig már így is foglalt a tavalyról áthúzódó készletekkel, valamint az ukrán importtal. Most még van elég tárolókapacitás, de a napraforgó és különösen a kukorica betakarításakor már komoly logisztikai problémák léphetnek fel, ha addig nem sikerül a letárolt gabonafélék legalább egy részét értékesíteni.

A gazdák ismét rendkívül súlyos helyzetbe kerültek. A növénytermesztők jelentős hányada minden egyes hektár területén veszteséget termel. Azok után, hogy a tavaly elszenvedett, mintegy 1000 milliárd forintos aszálykár mindössze 5%-át kompenzálta a kormányzat, most ismét mostohagyerekként kezeli az agráriumot. A kormány minden kis és középvállalkozás számára ez év végéig - a likviditási gondjaik enyhítésére - kedvezményes hitelkonstrukciót biztosított. Ez alól érthetetlen módon csak az agrárium a kivétel.

Sokan meg vannak róla győződve, hogy az élelmiszerek magas fogyasztói áraiért - és az élelmiszerinfláció szintjéért - a termelők a felelősek. Ezt mi sem cáfolja jobban, mint az a tény, hogy miközben a búza termelői ára a felére esett, addig a kenyér ára gyakorlatilag változatlan.

Sok - aszály sújtotta területen - gazdálkodó már a tavalyi év után is azon gondolkozott, hogy a területei egy részén nem termel, mivel nem látta biztosítottnak a befektetése megtérülését. Az idei évben – a veszteségek finanszírozásának nehézségei miatt – még több termelő fogja feltenni magának azt a kérdést, hogy érdemes e egyáltalán termelni, ha munkája eredménye csak egy vaskos veszteség.

Ha fontos a vidék, ha fontos az agrárium, akkor vissza kell szerezni az exportpiacainkat, likviditást kell biztosítani a termelőknek, minden eszközzel segíteni kell a túlélésüket.

Ne váljunk a parlag országává.
Forrás: MOSZ

Címkék: aratás, betakarítás, gabona, felvásárlási ár, növénytermesztők
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Erőteljesen terjed a vándorló vízimadarak állományaiban a ...

A vándorló vízimadarak őszi vonulása, a remek kikapcsolódás mellett, a fertőző betegségek terjedését is elősegíti. ...